Iskolai helyzetkép tanévkezdés után

Kategória: Közélet 2020. szeptember 23. szerda, 11:54

iskoalA tanév három hete tart. Hogy mi történt ezalatt a kerület iskoláiban, milyen intézkedések várhatók, arról Tóth Jánost, a Dél-pesti Tankerületi Központ igazgatóját kérdeztük. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a cikk a szeptember közepén fennálló helyzetet tükrözi.

„Az intézmények a miniszteri ajánlások szerint kidolgozták és kiadták a saját eljárásrendjeiket. A tanévet az iskolák már e szabályok ismeretében kezdték el, de ezeket folyamatosan aktualizálni kell az adott helyzethez” – hangsúlyozza Tóth János, aki azt is elmondja, hogy a kiadott, különböző szabályrendszerek alkalmazkodnak az épületek sajátosságaihoz, az osztályok létszámához vagy éppen a pedagógiai programban elfogadott csoportbontáshoz.

„Az indulásnál és talán még most is az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy a gyerekek esetében a koronavírus-fertőzésnek nem minden esetben vannak jellemző tünetei. A kiadott eljárásrendek ezért tartják fontosnak, hogy a gyerek csak az orvos által gyógyultnak nyilvánítva mehessen vissza a közösségbe. Arra kérjük a szülőket továbbra is, hogy amennyiben a gyermeken olyan tüneteket észlelnek, ami nem a Covid–19- fertőzés jellegzetes, megszokott tünete, azt is jelezzék az iskolának és a gyerek háziorvosának is. Tudjuk, ez nagy teher mindenkinek, de csak így óvhatjuk meg az idősebbek is” – emeli ki Tóth János.

Kötelező lesz a lázmérés

Már most is ajánlott a maszkviselés a folyosókon, egyéb közösségi helyeken, szünetekben, ahol egyszerre több osztály is találkozhat. Az iskola a saját eljárásrendjében meghatározhatja azt is, hogy tanórákon is kötelező viselni. „Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az iskolákban október 1-jétől kötelező lesz a lázmérés. Minden intézményben felkészültünk már erre is, sőt vannak olyan iskolák, ahol már most is ezt a gyakorlatot folytatják. Vizsgáljuk annak lehetőségét is, hogy a nagyobb létszámú iskolákban testhőmérsékletmérő-kapu vagy más eszköz üzembeállításával segítsük az ellenőrzést.”

Tartsuk be a szabályokat!

„A jelenlegi gyakorlat alapján, ha igazoltan fertőzött tanulóról kapunk értesítést, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Oktatási Hivatal utasításai alapján járunk el. A napi jelentéseinkben számot adunk a rendkívülinek nevezhető eseményekről és természetesen az érintettek létszámáról. Csepelen ‒ ez a szeptember 18-ai állapot ‒ két diák fertőzött igazoltan, és emiatt egy osztálynál rendelték el – az operatív törzs döntése alapján – a digitális munkarendet. Az intézményeink dolgozói felelősséggel, nagyon sok munkával mindent megtesznek a gyerekek egészségéért. Kérjük önöket, hogy tartsák, tartassák be a kihirdetett eljárásrendeket és szabályokat!” – hívja fel a figyelmet Tóth János.

PE