Németh Szilárd: Karácsony Gergely főpolgármesterségének legnagyobb vesztese Csepel – Veszélybe került a gerincút befejezése

Kategória: Közélet 2020. július 17. péntek, 17:01

TBE 4745Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettesem, valamint Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő csepeli sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, veszélybe került a Tarlós István főpolgármestersége alatt sikeresen megkezdett és a kormány által is támogatott csepeli gerincút befejezése.

Schanda Tamás elmondta, a fővárosi vezetés „amatőr hibát” vétett a csepeli gerincút uniós pályázatának benyújtásakor, ezzel pedig a beruházást teljesen kizárták a támogatandóak köréből, így Csepel egymilliárd forint pályázati forrástól esett el . – Folytatódik a rombolás Budapesten – jegyezte meg, majd felsorolta azokat a fejlesztéseket, amelyeket a fővárosi vezetés szándékosan akadályoz vagy próbál ellehetetleníteni. Ilyen a Liget Projekt, a Szuperkórház, az új Duna-híd és a Lánchíd felújítása. Felhívta a figyelmet, a gerincút megépítése nemcsak Csepel, hanem egész Budapest közlekedési helyzetét javítaná. Az államtitkár szerint elképzelhető, hogy az elbukott pályázat hátterében nem a „szerencsétlenkedés”, hanem a „kerület elleni politikai bosszú áll.” Felszólította a főpolgármestert a beruházások folytatására, valamint arra, hogy a főváros saját forrásából biztosítsa a gerincút megépítéséhez szükséges egymilliárd forintot.

Németh Szilárd szerint Karácsony Gergely azért bünteti a csepelieket, mert tavaly fideszes vezetésű önkormányzatot választottak. – Karácsony Gergely főpolgármesterségének legnagyobb vesztese Csepel – jelentette ki, majd felsorolta azokat a csepeli fejlesztéseket – Táncsics Mihály út és Szállítók útja felújítása, valamint a három dél-pesti kerületet érintő kerékpárút megépítése – amelyeket Tarlós István főpolgármestersége alatt jóváhagytak, Karácsony Gergely döntése miatt azonban mégsem valósulhatnak meg. Hozzátette, a választási kampányban Karácsony Gergely ezekre a fejlesztésekre, valamint a gerincút befejezésére is ígéretet tett. – A gerincút a csepeliek Lánchídja – jelentette ki, majd hozzátette, a csepeli gerincút esetében ugyanaz a mellébeszélés figyelhető meg, mint a Lánchíd felújításánál. Emlékeztetett arra, a gerincút megépítését még 1993-ban ígérte meg Demszky Gábor főpolgármester, de végül Tarlós István főpolgármestersége alatt épült meg az első szakasza. Elmondta, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és Tarlós István megállapodott a gerincút befejezésében, ezzel szemben a mostani fővárosi vezetés „elkótyavetyélt egymilliárd forintot.” Kitért arra, hogy a gerincúttal megszűnnének a környék forgalmi dugói, továbbá jelentősen csökkenne a zaj- és légszennyezettség. Beszéde végén felszólította Karácsony Gergelyt, tartsa be a csepelieknek tett választási ígéretét, és a gerincútra a főváros saját forrásból biztosítson egymilliárd forintot.

A sajtótájékoztatón jelen volt Ábel Attila alpolgármester, valamint Bercsik Károly és Balogh Ernő önkormányzati képviselők.