Átadták a Laurencz László Kézilabdacsarnokot

Kategória: Közélet 2020. július 20. hétfő, 10:12

kezilabda csarnok atadas

Ünnepélyesen átadták a Nagy Imre Általános Művelődési Központ mellett felépült Laurencz László Kézilabdacsarnokot, amely elsősorban a Csepeli Diáksport Egyesület kézilabdázóinak biztosít sportolási lehetőséget.

A Simon Bolivar sétányon található kézilabdacsarnok 300 fős lelátója egy emberként állt fel, amikor a bemutatás során hosszas vastapssal köszöntötték a csarnok névadóját, Laurencz Lászlót. A 85 éves, Csepelen élő mesteredző, a magyar női kézilabda-válogatott egykori kapitánya a megalakulása óta, 2010-től a Csepeli Diáksport Egyesület kézilabdázóinak szakmai igazgatója, 2012 óta kerületünk díszpolgára.
Az ünnepélyes beszédek előtt felolvasták Lezsák Sándor, a Parlament alelnökének és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának köszöntő levelét. – Július 18-án, Csepel Napján az önkormányzat nagyszabású rendezvénnyel és díszpolgári címek átadásával szokott ünnepelni, amelyet a járványhelyzet miatt idén később tartunk meg. A kézilabdacsarnok átadása azonban mégis ünnepélyessé tette ezt a napot – mondta köszöntőbeszédében Borbély Lénárd, Csepel polgármestere. Hozzátette, az új létesítménnyel gazdagodott Csepel sportélete. Elmondta, a kivitelezés teljes költsége 870 millió forint volt, amelyet az önkormányzati önrész mellett a TAO-rendszer és az Alpiq Kft. támogatásai biztosítottak.


Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke Laurencz Lászlót a magyar kézilabda legnagyobb legendájának nevezte. Felidézte pályafutásának legfontosabb állomásait, és kitért arra, hogy a 90-es években végzett munkájának köszönhetően magas rangú sportággá emelte hazánkban a kézilabdát, továbbá nagy szerepe volt abban, hogy sok fiatal számára népszerűvé tette a sportágat. – Nem sok olyan magyar kézilabdás született, aki rászolgált arra, hogy kézilabdacsarnok viselje a nevét – fogalmazott. A fiataloknak azt üzente, jól becsüljék meg, hogy ilyen csarnokban és egy ilyen legendás edző keze alatt sportolhatnak.
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, Laurencz László a magyar kézilabdázás egyik legnagyszerűbb korszakának volt a főszereplője. – Pályafutása jelkép is: arra tanít, hogy nincs az a helyzet, amelyben egy sportoló ne találná meg a siker útját – mondta Szabó Tünde, aki szerint a sport a magyaroknak mindig példát adott kitartásban és a siker iránti elkötelezettségben, amely átsegített a legnehezebb időszakokon is. Hozzátette, azért kezeli a kormány 10 éve stratégiai ágazatként a sportot, mert minél több fiatal választja, annál egészségesebb, sikeresebb nemzetté válunk. Szerinte ebben nagy szerepe lesz a Laurencz László Kézilabdacsarnoknak is.


– Mondanivalómat egy szóra építettem fel: köszönöm – kezdte beszédét Laurencz László, aki háláját fejezte ki, hogy ő lehetett a csarnok névadója. Felidézte a két évvel ezelőtti születésnapját, amikor Borbély Lénárd ezzel a hírrel köszöntötte fel otthonában. Hozzátette, hetven éve él a magyar kézilabdasportban, számos elismerést kapott, de az összes közül számára ez a legértékesebb. – Nyolc éve kezdtünk álmodozni a csarnokról, és szerencsére ez az időszak nem álmodozással telt, nagyon sokan dolgoztak azon, hogy ez a csarnok megépülhessen – idézte fel a mesteredző, aki reményét fejezte ki, hogy a csarnok által minél több fiatal megszereti a kézilabdát.
A beszédek után Kispál György atya szentelte fel a csarnokot, majd Laurencz László kezdődobásával elindult a létesítmény első kézilabdameccse, amelyet a Csepeli DSE kézilabdásai játszottak.
Kovács Dávid Attila, a választókörzet független önkormányzati képviselője kérdésünkre elmondta, a létesítmény a Csepeli DSE és a csepeli kézilabdasport javát fogja szolgálni, ugyanakkor meg kell találni az arany középutat, hogy mindenki – a sportolók és a környéken lakók is – a magáénak érezhesse ezt a csarnokot. Szerinte ezt a célt szolgálja az az önkormányzati ígéret, hogy az itt élők is használhatják szabadidős és sportolási célokra az ÁMK tornacsarnokát.

Az eseményen készült képeket itt tekinthetik meg.

Utoljára frissítve: 2020. július 27. hétfő, 15:37