Karácsony azzal büntet, amit elítél

Kategória: Közélet 2020. július 02. csütörtök, 15:22

kgergA koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre hivatkozva, egyedüli döntéshozóként, négy évre törölte több budapesti kerület útfejlesztéseit Karácsony Gergely főpolgármester. Ezeket a forrásokat balliberális vezetésű kerületekbe csoportosította át. Ugyanígy törölt kerékpárút- építést és P+R parkolóépítést is. Ezenkívül – szintén veszélyhelyzetre hivatkozva – hajléktalanszállót próbált nyitni két kerületben úgy, hogy a szállók fele üresen áll. A negatív diszkrimináció Csepel lakosságát is sújtja. Borbély Lénárd polgármester arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy valamennyi budapesti polgár főpolgármestere legyen, és ne büntesse a kerületek polgárait.

Csepel polgármestere ezért előterjesztést nyújtott be a Fővárosi Közgyűlés június 24-ei ülésén. Azt javasolta, hogy azok a fővárosi útszakaszok, amelyek felújításáról már volt döntés, kerüljenek vissza a felújítandó utak közé. Ezek a kerületünkben a Táncsics Mihály utca, a Szállítók útja, a Védgát utca és a Szent László utca felújítása lenne. Mindegyik útfelújítás kiviteli tervvel és engedélyekkel rendelkezik, az érintett kerületekben összesen százmilliókat költöttek az előkészületekre. Ezek a pénzek, források most elvesznek.

Ahogy a két másik dél-pesti kerülettel közösen elnyert 2,4 milliárd forintos bicikliút-fejlesztés is. Pedig ez a kerékpáros közlekedést segítené, és ebből kétmilliárd forint uniós forrás. Vagyis ennyi „ingyenpénzt” veszít a főváros. A főpolgármester leállította a nem balliberális vezetésű kerületekben a tervezett P+R parkolók megépítését is. Így Csepelen a kormány hiába végzi el most a HÉV korszerűsítését. Az agglomerációban lakóknak nem lesz lehetőségük a kerület határán letenni az autóikat. Csepelen, a HÉV végállomásán, a fatelep területén, valamint a Szent Imre tér vonalában, a gyár területén épült volna több száz új P+R parkoló. De ezzel sem ér véget a negatív diszkrimináció: a főpolgármester Csepelen, majd a kerület lakosságának tiltakozása és a kerületi vezetés elutasító lépései miatt az V. kerületben kíván új szállót nyitni a VIII. kerületi hajléktalanoknak. Mivel a hajléktalanszállók 48 százaléka üresen áll, újra csak politikai okokból ablakon kidobott milliókról van szó.

A politikai döntésen kívül nemigen van magyarázata a fejlesztési források több tíz milliárd forintos átcsoportosításának. Bár a fővárosi vezetés azt mondja, hogy a kormány von el pénzt a fővárostól, a valóságban ezeket a forrásokat máshová csoportosítják át. Vagyis nincs szó a pénzek kormány általi elvételéről. A fővárosi költségvetés ráadásul idén harmincmilliárd forinttal több, mint tavaly, jövőre pedig további tízmilliárd forinttal nő. Borbély Lénárd polgármester arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy „Csepel ne legyen a következő években újra Budapest mostohagyereke, és a főpolgármester változtassa meg az egyéni döntését.” Kérése egyelőre nem talált meghallgatásra.

TK