Elismerést kapott Ormosi Katalin, az Eötvös József Általános Iskola pedagógusa

Kategória: Közélet 2020. június 17. szerda, 13:57

ormosi katalinPedagógusnap alkalmából „Dél-Pest Közneveléséért” elismerést kapott Ormosi Katalin, az Eötvös József Általános Iskola pedagógusa. A magyar, ének-zene szakos tanár 26 éve tanít az intézményben. Pályafutásáról kérdeztük.

„A családi hagyományt, az oktatást, nevelést vittem tovább. Édesanyám óvónőként dolgozott itt Csepelen, én is óvónőképző szakközépiskolába jártam. Édesapámtól az irodalom és a komolyzene szeretetét tanultam, nagyon nagyra becsülte a lemezeket és a könyveket. Zene tagozatos általános iskolába jártam, akkor még Kolozsvári úti iskolának hívták a mostani Mátyást. A zene, az irodalom és a képzőművészet áll közel hozzám. Már az általános iskolában rajzszakkörre jártam, a főiskolás éveim alatt hobbiként rajzoltam, festettem, jelenleg tagja vagyok a Fark László vezette Képzőművész körének. Engem ez kikapcsol és megnyugtat, így teljes az életem, hozzá tartozik a világomhoz, erőteljesen művészi beállítottságú vagyok.”

 

Az 59 éves tősgyökeres csepeli pedagógus pár napja ünnepelte születésnapját, itt a Völgy utcában nevelkedett. Mindkét gyermeke tanítványa volt, sőt lánya kollégája is lett abban az intézményben, amelynek igazgatóját szintén tanította.

 

„Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végeztem, utána felsőfokú karvezetést tanultam Budapesten öt évig. A Gombos téri általános iskolában kezdtem pályámat, egy évig a Mátyásban tanítottam, utána kerültem az Eötvösbe, ahol a zenetagozatot vezetem. Abban a szerencsében van részem, hogy a gyerekeket nyolc évig tanítom. Végigkísérem, ahogy egy kisgyermek mivé fejlődik a zene szeretete által, ez maga a csoda. Tanítványaim közül többen hivatásul választották a zenei pályát, egyikük az Operaház zenekarában trombitál, hárman pedig a zeneakadémián tanulnak. Pontosan tudtam, hogy nem fogok meggazdagodni, de tudtam, hogy valamit kapok cserébe érte. Ahogy belépek az iskolába és odaszaladnak a kicsik, átölelnek, rám néznek, akkor boldogság és öröm tölt el. Olyan tantárgyat tanítok, amely az örömről szól, a lelket szólítja meg. Nap, mint nap töltekezem az iskolában, ezért éri meg ez a pálya.”

 

A mostani köznevelésért elismerést kapott Kati néni három plakett büszke tulajdonosa is. Amikor a középiskolát elvégezte1979-ben Kossuth Zsuzsa emlékérmet kapott példamutató munkásságért. A főiskola elvégzésekor 1983-ban „Kiváló tanárjelölt” kitüntetésben részesült. 2005-ben pedig a „Csepeli Gyermekekért Díj” kitüntetést vehette át.

„Jól esik az elismerés, hogy most is gondoltak rám. Rengeteg örömöt okoz a munkám, amely legszebb hivatásom. Máig sem hagytam abba az éneklést, a csepeli Zöldalma Zenede Kórus tagja vagyok ötödik éve, s a másodkarnagy vezetést szívesen végzem. Fontos része életemnek, amolyan második családomnak tekintem, jó ide hazajárni.”

 

A.Zs.