Karácsony lenullázta négy kerület útfelújítási keretét

Kategória: Közélet 2020. június 09. kedd, 20:43

TBE 1213

Három kormánypárti polgármester - Kovács Péter, a XVI. kerület, Horváth Tamás, a XVII. kerület, Borbély Lénárd, a XXI. kerület – valamint Bese Ferenc, a XXIII. kerület független vezetője tartott közös sajtótájékoztatót Csepelen annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a napokban egy tollvonással nullázta le az érintett kerületek korábban már meglévő útfelújítási keretét.

Borbély Lénárd csepeli polgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Karácsony Gergely nem szakmai, hanem politikai döntést hozott, amikor egyszemélyben ezt a döntést meghozta. Csepel polgármestere hozzátette: Karácsony Gergely a főváros 2020 és 2023 közötti útfelújítási programját úgy módosította, hogy erről semmiféle egyeztetést nem folytatott az érintettekkel. Ennek következtében már kivitelezés előtt álló, a szükséges engedélyekkel rendelkező beruházások maradnak el négy, nem baloldali vezetésű kerületben. Ráadásul Csepelen nemcsak egyetlen fővárosi út felújítását sem végzi el a fővárosi önkormányzat, hanem leállítják és visszavonják a HÉV végállomásához tervezett P+R parkoló megépítését is. Csepelen a Táncsics Mihály utca, a Szállítók útja, a Védgát utca és a Szent László utca felújítása marad el. Mindegyik utca kiviteli tervvel és engedélyekkel rendelkezik. A Táncsics Mihály utcára a fedezet is rendelkezésre áll. Szintén leállítják két másik kerülettel közösen elnyert 2,4 milliárd forintos bicikliút-fejlesztést is. Ebből az összegből Csepelen 840 millió forint értékű kerékpáros-hálózat épült volna meg.

Kovács Péter arról tett említést, hogy a XVI. kerületben két útfelújításról kell lemondaniuk, noha a tervek már elkészültek. A Magtár úton kerékpárút is létesült volna, de ez is elmarad. A tervek elkészítésére gyakorlatilag feleslegesen dobtak ki sok millió forintot. Horváth Tamás a XVII. kerület két fontos beruházás leállításáról beszélt, amelyet szakmai alap nélkül hoztak meg. A Pesti úton egy lámpás kereszteződés felújítását sem végezhetik el. Bese Ferenc közölte, hogy Soroksáron mintegy harminc kilométer út fővárosi kezelésű, de ebből egyetlen métert sem akar rendbe tenni a fővárosi önkormányzat 2023-ig. Soroksáron óriási forgalom halad át az agglomerációból, ezért az utak rendszeres karbantartása elengedhetetlen lenne. A polgármester többször kezdeményezte a személyes találkozót Karácsony Gergellyel, de tavaly október óta nem járt sikerrel.    

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egyetlen út van, amely nem kikerült, hanem bekerült a felújításra szánt keretbe: ez a XII. kerületben található Szarvas Gábor út, ahol Bajnai Gordon volt miniszterelnök lakik. Az út jó állapotban van, a kerület sem kérte rendbetételét, mégis felújítanák.

A polgármesterek egyetértettek abban, hogy a fővárost nem lehet így üzemeltetni, mert a főpolgármester felelősséggel tartozik valamennyi kerület működéséért. Budapest az elmúlt tíz évben, Tarlós István vezetése alatt egyenletesen fejlődött, ezt a tendenciát szakította meg Karácsony Gergely.

Cs. A.

Utoljára frissítve: 2020. június 10. szerda, 09:05