Karácsony Gergely Csepelre hozatta volna a belvárosi hajléktalanokat Kiemelt

Kategória: Közélet 2020. május 08. péntek, 10:45

szalloÁprilis végén különös munkálatokra figyeltek fel a Táncsics Mihály utca 82-84. szám alatti egykori iskolaépületnél. A fővárosi tulajdonú ingatlanban munkások jelentek meg, és felújítási munkákba kezdtek. Olyan sürgés-forgás kerekedett, hogy a környékbeliek megkérdezték: miért éppen most, járvány idején dolgoznak? Hajléktalanszálló lesz itt – tájékoztatták őket a dolgozók.

Karácsony Gergely a választásokon azzal kampányolt, hogy soha nem fog élni a lakosság megkérdezése nélküli, antidemokratikus módszerekkel. A titokban kialakított hajléktalanszálló terve azonban nem csak az ő ígéretével ellentétes. Csepelen ugyanis megoldott a hajléktalan-ellátás. A Csepel Művek területén működik a szálló, ahol mindig vannak üres, kihasználatlan ágyak. Van nappali melegedő, a hidegebb teleken pedig – 2010 óta - az önkormányzat besegít szállásban, ellátásban egyaránt. Vagyis a csepeli hajléktalanok ellátása megoldott, semmi szükség új épületre. Főképp nem Csepel szívében, óvodák, iskolák, templomok, a Csepeli Piac és a központi gyermekorvosi, valamint a felnőtt rendelőintézet közvetlen szomszédságában, a sétáló utca mellett.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere még aznap nyílt levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek a megkezdett munkálatok miatt. A főpolgármester nem személyesen válaszolt. Egy megbízottja ismerte el április 28-án, hogy valóban hajléktalanszállót alakítanak ki Csepel szívében. De nem kell aggódni – írta – mert „csak karanténba” hozzák majd ide, negatív vírusteszttel a gazdagabb belvárosi kerületek hajléktalanjait. Vagyis a hajléktalanszálló nem is a csepelieknek készül, hanem buszokkal ideszállított belvárosiaknak. Nyilván ott is volna elég üres ingatlan, de az ottani ingatlan árak magasabbak, mint a csepeli. A válaszlevél után Borbély Lénárd polgármester internetes petíciót tett közzé Ábel Attila alpolgármesterrel, így tiltakozásukhoz pártállásra való tekintet nélkül bárki csatlakozhatott.

 

Így reagáltak a fővárosi pártok és képviselők

 

Nyilvánvalóan a demokrácia alapelveit sérti az egyeztetés nélkül és titokban Csepel központjába tervezett hajléktalanszálló. Az is egyértelmű, hogy a fővárosi ígérettel szemben valószínűleg nem ideiglenes lenne a szálló. Amennyiben az épületeket felújítják, és alkalmassá teszik az ilyen működésre, a járvány után is használni fogják. Német Szilárd, a Fidesz-KDNP Csepelen élő országgyűlési képviselője a polgármester tiltakozása után elsőként tartott sajtótájékoztatót. Ő is azt emelte ki, hogy a gazdagabb belvárosi kerületekből fogják a több száz hajléktalant idehozni. Olyan kerületekből, ahol volna hely a számukra.

A döntés ellen azonnal tiltakozott Pákozdi József alpolgármester, az ellenzéki Csepeliek a Csepeliekért (Buckai Szövetség Egyesület Csepeli Szervezete) képviselője. Tiltakozott a szintén ellenzéki Mi Hazánk Mozgalom csepeli szervezete, és értetlenségének adott hangot az ellenzéki Tóth Sándor, aki az LMP csepeli képviselője.

Az ellenzéki pártok és képviselőik közül viszont többen nem a hajléktalanszálló kialakításának körülményein háborodtak fel, hanem a polgármester „szívtelenségén”. Az egyre többször a Momentum körül felbukkanó dr. Szabó Szabolcs és a párt helyi képviselője, Dukán András Ferenc közös közleményben jelentették ki: a polgármester aggodalmai kizárólag hangulat- és gyűlöletkeltésre alkalmasak. A két politikus amellett érvel, hogy a gazdagabb kerületek hajléktalanproblémáit csak ideiglenesen kellene megoldani, és senki nem fog kimenni az épületekből. Hasonlóan állt a tervekhez a csepeli MSZP is. Bangóné Borbély Ildikó és Takács Krisztián nem véleményezték a hajléktalanok betelepítését, mindössze a csepeli polgármestert támadták. 2008-2010 között egyébként már volt hasonló beköltöztetés, akkor a ferencvárosi önkormányzat adott Csepelen lakásokat a nekik nem kellő, problémás szociális bérlőiknek. Akkor is azt mondták, hogy nem kell aggódni emiatt, ám a csepeliek pontosan tudják, milyen hosszú távú és negatív változásokat okozott az akkori áttelepítés. A Demokratikus Koalíció egyik képviselője annyit reagált a szálló tervére, hogy majd a döntés után mondják el a véleményüket – kérdés, hogy akkor már minek.

 

T.K.

Utoljára frissítve: 2020. május 12. kedd, 11:04

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail