5+6 pontban menti a gazdaságot az Orbán-kormány

Kategória: Közélet 2020. március 24. kedd, 09:37

koronavirus maszk felhivas idosek jarvany 358324A kormány elkezdte a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk mérséklését több intézkedéscsomag keretében. Orbán Viktor a gazdaság újraindításával kapcsolatban kétszer nyilatkozott, ezeket szedtük egy csokorba, hogy olvasóink lássák, milyen irányba indult el a kormány a mentőcsomagok esetében.

A kormány a koronavírus-járvány csillapítása közepette a gazdaság újraindításán is dolgozik, ugyanis a nehéz helyzet miatt alapjaiban roppanhat meg a gazdaság. Ezeket eddig két alkalommal jelentette be a kormány.

 

1.A magánszemélyek és a vállalkozások, mindenki esetében, a március 18-ig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

 

2.Másodszor: a rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.

 

3.A március 19-től felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximálják.

 

4.A gazdaságunk néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd a kormányfő tájékoztatása szerint, velük folyamatosan egyeztettek, az első javaslatok meg is érkeztek. Ilyen súlyos gondokkal küzd a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis a taxisok is. Ezekben a szektorokban a munkáltatói járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. Az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig. A kata szerint adózó taxisok általányadó fizetési kötelezettségét elengedik, június 30-ig. Ezekben a szektorokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik június 30-ig.

 

5.Döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

 

6.További 81 ezer kisvállalkozó június 30-ig kata-mentes lesz (főleg a szolgáltató szektorban: fodrászat, szépségápolás, üvegezés, festés, villanyszerelés, egyéb humán-egészségügyi szolgáltatás, előadóművészet, víz- gáz-, fűtésszerelés, padlóburkolás, járóbeteg-ellátás, testedzési és egyéb sporttevékenység-szolgáltatás).

 

7.A kata adótartozásokra haladékot ad a kormány a veszélyhelyzet végéig.

 

8.A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a médiaszolgáltatók mentességet kapnak a kieső reklámbevételekre tekintettel. Részletek hiányában ennél többet nem tudunk erről a pontról. (Itt járulékmentességre is lehet gondolni, mint a többi szektor esetében, az alkalmazottak ebben a szektorban ekho szerint adóznak.)

 

9.A kilakoltatásokat és a lefoglalásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet végéig.

 

10.Az adóvégrehajtásokat felfüggesztik.

 

11.A lejáró gyes- gyed, gyet-jogosultságot meghosszabbítja a kormány a veszélyhelyzet végéig.

 

Első körben

 

Az is körvonalazódik az első 11 intézkedés alapján, hogy melyek azok a szektorok, amelyek már az első körben segítségre számíthatnak. A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok voltak az első körben, valamint a taxisok. Most az önadózók közül a fodrászat, szépségápolás, üvegezés, festés, villanyszerelés, egyéb humán-egészségügyi szolgáltatás, előadóművészet, víz- gáz-, fűtésszerelés, padlóburkolás, járóbeteg-ellátás, testedzési és egyéb sporttevékenység-szolgáltatás területén dolgozók és a médiaszolgáltatók.

Portfolio.hu

Utoljára frissítve: 2020. március 24. kedd, 09:44

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail