Klímastratégia készül Csepelen

Kategória: Közélet 2020. február 24. hétfő, 13:00

GMA 3220

A készülő csepeli klímastratégiáról tartottak szakmai és lakossági tájékoztató fórumot a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében. A klímastratégia átfogó célja, hogy Csepel a főváros klímabarát zöld szigete legyen.

Az önkormányzat a közelmúltban támogatást nyert a „Klímastratégia kidolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Csepelen” című KEHOP-pályázaton. A készülő csepeli klímastratégiáról szakemberek tartottak lakossági fórumot.

Ábel Attila alpolgármester arról beszélt, hogy a klímaváltozás témája néhány éve szinte a semmiből robbant be a közéletbe. Sajnálatosnak tartotta, hogy a lebutított politikai kommunikáció nem a valós problémákra összpontosít. Szerinte értelmetlen a klímaváltozás megállításáról beszélni, hiszen a Föld éghajlata mindig változott, az ember megjelenése előtt is, helyette iinkább arról kellene szólnia a közbeszédnek, hogy az emberi tevékenység miatt felgyorsult a klímaváltozás, és mit kell tennünk azért, hogy mérsékeljük annak negatív hatásait. Megjegyezte, több helyen, ahol megszüntették az atomerőművek működését, szénerőműveket nyitottak, holott az atom a legtisztább energiaforrás. Hozzátette, az atomenergia ellenzői sosem beszélnek arról, hogy a szénerőművek jelentik az igazi veszélyt a környezetre. Röviden ismertette a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervét, amelyben többek között az áll, hogy július elsejétől megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása, betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását és minden újszülött után tíz fát ültetnek. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, Csepelen közel 4 ezer fát fognak ültetni a közeljövőben.

Dr. Kukely György geográfus, egyetemi adjunktus elmondta, jelenleg több mint száz településen van készülőben helyi klímastratégia, amivel a kormány EU-s források segítségével minél több településen szeretné elérni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, valamint szemléletváltás a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás tekintetében. Az EU 2050-re a teljes karbonsemlegesség elérését tűzte ki célul, de 1990-hez képest legalább 80%-kal tervezi csökkenteni az üvegházhatású-gázkibocsátás mértékét. A helyi klímastratégia ennek jegyében konkrét célokat fogalmaz meg, mint például a fosszilis alapú tüzelés, fűtés mértékének csökkentése. Beszélt az előttünk álló évtizedek várható időjárás-változásairól is, miszerint egyre hosszabb nyári hőhullámokra kell számítani.

Vajda Lóránt geográfus, közgazdász felvázolta a klímastratégia készítésének menetét. A klímafókuszú helyzetfeltárás során kielemzik a felmerülő problémákat, valamint a lakosság hozzáállását is. A SWOT-analízis során feltárják a kerület erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit, majd konkrét intézkedési javaslatokat fogalmaznak meg. Erősségként említette például a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepet, és a kerületben egyre több helyen jelen lévő LED-es közvilágítást. Kitért arra, hogy a kerület épületállományának milyen energiahatékonysági megújulásokra lenne szüksége. A klímastratégia átfogó célja, hogy Csepel a főváros klímabarát zöld szigete legyen, és erősödjön a csepeliek környezetvédelem iránti elköteleződése.

A fórumon hangsúlyozták, a projekt fő célja a szemléletformálás, és ennek jegyében a jövőben számos rendezvény lesz a kerületben.

 

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail