Milliókat kereshetett a hitelkárosultakon az ellenzéki polgármesterjelölt

Kategória: Közélet 2019. szeptember 26. csütörtök, 08:38

 

erdosine

A 2008-as pénzügyi válságban bedőlt frankhitelek családok tízezreit küldte padlóra. A károsultak közül sokan indítottak pert a bankok ellen, mondván, átverték őket a devizahitellel.

 

A perek többsége eredmény nélkül zárult. A károsultakra mégis üzletág épült: ügyvédek, pénzügyi tanácsadók húzták-húzzák le őket újra és újra. Közéjük tartozhat Erdősi Éva ellenzéki polgármesterjelölt, aki mediátorként több száz embernek adott pénzügyi tanácsot. Szimpla pénzszerzés vagy tanácsadás? Mennyire etikus százezreket kérni egy-egy bírósági beadványért?

 

A 2008 óta működő Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szövetsége kiterjedt tevékenységi körrel bír. Általánosságban az emberi jogok védelmével foglalkoznak, de a hitelkárosultakat is felkarolták. Több ezer tagot számláló Facebook-oldalukon károsultak százai osztják meg tapasztalataikat. Ugyanitt a perekben eljáró ügyvédekről, pénzügyi tanácsadókról is véleményeket cserélnek.

 

És itt, ezen a Facebook-oldalon bukkan fel először Erdősi Éva neve. Erdősi augusztusban tűnt fel Csepelen, miután Bangóné Borbély Ildikó és Szenteczky János botrányos körülmények között rúgta ki Takács Mónikát, az MSZP addigi polgármesterjelöltjét. A helyére választották a mindaddig ismeretlen pénzügyi tanácsadót. A politikában járatlan ötvennégy éves nőt nem véletlenül tartják Bangóné és Szenteczky bábjának: jelöltté választása után elsőként nekik tett hűségnyilatkozatot, és a kompenzációs listán is csak a nyolcadik helyen van. Utóbbi mutatja, hogy ki mennyire fontos a valóságban a pártban vagy koalíciós szövetségben. Amíg az árnyékban maradó Szenteczkyről éppen eleget lehet tudni, a politikai porondra lépő Erdősiről szinte semmit.

 

Dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál, takarékszövetkezeteknél, pénzintézeteknél.

 

2010 óta vállalkozó. Ekkor avanzsált egy hirtelen mozdulattal mediátorrá és pénzügyi tanácsadóvá.

 

Megkéri az árát: az első tanácsadásért 25 ezer forintot, utána harmincpercenként tízezer forintot kér azért, hogy elmondja, milyen pénzügyi lehetőségeink vannak a bankkal szembeni eljárásban.

 

Már ha megtudjuk. A pénzügyi válság után ugyanis megszaporodtak a csalók, a devizakárosultakból hasznot húzó, ilyen-olyan tanácsadással foglalkozó vállalkozások. Devizahitelesek százai panaszkodnak a különböző fórumokon arról, miként verték át és húzták le őket nem kevés pénzzel a magukat a devizakárosultak megmentőjének szerepében tetszelgő vállalkozások.

 

Ennek tükrében olyan érdekes a már említett országos, nagy látogatottságú oldalon, a Fehér Kéményseprők Facebook- csoportjában augusztus 10-én közreadott bejegyzés, amelyet most szó szerint idézünk:

 

„Felhívás!

Szövetségünket elkeseredett emberek megkeresése alapján keressük további sértetteket. Kérjük jelentkezzenek, akik Galcsikné Erdősi Éva Pannoninvest Libra hiteleinek áldozatai. Majd a Lénárd Mariannal együttműködő Banki Hitelkárosultak Egyesületében végzett tevékenysége során elvesztették ingatlanaikat. Várjuk azon személyek jelentkezését is, akinek bármilyen számításokat végzett Erdősi Éva! Felhívásunkat azért tesszük közzé és várjuk a sértettek jelentkezését, mert információt kaptunk arról, hogy Erdősi Éva ezek után polgármesternek kívánja választatni magát! Szövetségünket mélységesen felháborítja még a jelölés gondolata is, egyben elutasítja, hogy egy ilyen ember polgármester lehessen!”

 

Érdekesség, hogy ugyanez az oldal még 2015-ben egy 22 névből álló listát tett közzé azzal, hogy ezek az emberek szakmai tudás nélkül csalják ki a hiszékeny emberek pénzét. A listán Erdősi Éva úgy szerepel, mint a Pannoninvest Libra Zrt. igazgatója. A cég körül ismét nagy a homály. 1999- ben alapították, hitel- és pénzkölcsönnyújtással foglalkozott magánszemélyek részére. Jelenleg felszámolás alatt van. Utolsó pénzügyi beszámolója 2016 januárjában volt, amikor 28 ezer forint árbevételt mutatott ki. Annyit lehet még tudni, hogy 2015-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, mert nem tettek eleget kétszáz fogyasztót érintő elszámolási kötelezettségüknek, és a pénzügyi helyzetükről sem szolgáltattak megbízható adatot az MNB részére. A helyszíni vizsgálat további jogszabálysértést is megállapított. Erdősi jelenleg egy irodát működtet Csepelen. Hogy miként megy az üzlet, nem ismeretes, de továbbra sem mindenki látja tisztességesnek a tevékenységét. A Fehér Kéményseprők országos elnöke, Dabasi Tamás egy korábbi közleménye szerint ezek a cégek tanácsadásért, konzultációért rengeteg pénzt erőszakolnak ki a károsultaktól, akik cserébe semmit nem kapnak. A közlemény szerint azoktól veszik el a pénzt, akik gyakran erre is kölcsönkérnek.

 

Hogy jobban megértsük, megkérdeztük Dabasi Tamást, miért állítja azt, hogy Erdősi Éva összejátszik a bankokkal.

 

Kérdésünkre elmondta, Erdősi a bankok megbízásából olyan számításokat végez, amelyeket úgy csatolnak a perek anyagához, mint szakértő által végzett számítást. A bíró ez alapján ítéli meg az összeget a felperesnek. „Például az adós felvett 12 millió forintot, amelyből 12 millió forintot vissza is fizetett, de még tartozik a kamatokkal és egyéb költségekkel. Erdősi Éva magas óradíjban kiszámolja, hogy az adós még 12 millió forinttal tartozik, amelyet a bíróság meg is fog ítélni a felperesnek”. Szerinte Erdősi 20-25 ilyen perben biztosan részt vett. A devizakárosultak közül soknak esélye sincs, hogy kikeveredjen a bajból. A legjobban egy hozzászóló foglalta össze a történteket: „A bíróknak már tele a hócipőjük az internetes tuti megmondó beadványokkal, amik még köszönőviszonyban sincsenek egy szakmailag is összerakott keresettel. Ezért álltak a bírók Önökön is bosszút, mert hülyére veszik őket az internet megmondó megsegítők, akikről kiderül, hogy politikusok akarnak lenni!” – utalva ezzel többek között Erdősi Éva üzletasszonyra, polgármesterjelöltre. • Lass Gábor

Utoljára frissítve: 2019. szeptember 26. csütörtök, 09:19

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail