Folytatódik az ellenzéki pozícióharc

Kategória: Közélet 2019. június 06. csütörtök, 12:13

szenteczAz európai parlamenti választáson csökkent az ellenzéki szavazók aránya, a Fidesz pedig meghaladta az ötvenszázalékos támogatottságot. Az ellenzéken belül viszont megváltozott a pártok támogatottsága, és a városok egy részében matematikai esélyük maradt az önkormányzati választás megnyerésére. Ez arra készteti őket, hogy elölről kezdjék az osztozkodást.

Politológusok szerint a DK azért vette át a vezető szerepet az ellenzékben, mert ők voltak a Fidesz „legádázabb” ellenzéke. A Momentum pedig azért tört előre, mert támogatóik a régi ellenzék, a régi pártok és régi arcok ellen is szavaztak. Így a DK és a Momentum lettek a két legerősebb ellenzéki „gyűjtőpárt”. Török Gábor politológus szerint a DK az új MSZP, a Momentum az új SZDSZ lett – és az ellentét közöttük máris megerősödött. A többi ellenzéki párt még a sebeit nyalogatja.

 

Lesz-e ellenzéki összefogás?

Amíg a DK szavazói kötődnek Gyurcsány Ferenchez, a Momentuméi bizonytalanok. Úgy csapódtak oda, ahogy 1995-ben az ellenzékiek a kisgazdákhoz, a „jobb most nincs” elvén. Sokan közülük elfogadhatatlannak tartják Gyurcsány Ferencet, és a Momentumot is elhagyják, ha vele szövetkezik. A Momentum mindenesetre azonnal élt a főpolgármester-jelölt állításának lehetőségével, amivel Karácsony Gergely pozíciója megingott. Jelöltjük egy eddig ismeretlen politikus, az 52 éves Kerpel-Fronius Gábor.

Budapesten az MSZP diktálta az ellenzéki pártok összefogását. Mindenhol az ő jelöltjeik kerültek többségbe. Csepelen a szocialistákat vezető Szenteczky János a polgármester-jelölti pozíció mellett még hat képviselőjelköltségre tartott igényt a tizenkettőből. A hírek szerint polgármesterjelöltjük mellett ráadásul még magának is befutó helyet követel a listán.

 

Csepelen a DK a legerősebb ellenzéki párt

Csepelen az ellenzéki pártok támogatottsága egymás között a következő: Demokratikus Koalíció: 50,8%; Momentum: 29,4%; MSZP: 19,7%. Azonban egy kampányban önkéntesek is kellenek. Ezek számára a pártdelegáltak száma utalhat: MSZP: 52,94%, DK: 31,7%, Momentum: 15,29%. Mindent összevéve az MSZP indokolhatja a jelenlegi ajánlatát azzal, hogy ők tudják a legtöbb önkéntest felmutatni, a DK és a Momentum viszont joggal követelhet nagyobb beleszólást a pozícióosztozkodásban – írta a Csepel.info.

Az ellenzéki pártoknak az uniós választáson mért súlyuknak megfelelően kell összeállítaniuk, hogyan indulnak az őszi önkormányzati választásokon – kezdte az „újraelosztás” vitáját Horváth Gyula, a Demokratikus Koalíció csepeli elnöke egy Facebook-bejegyzésben. Horváth szerint Takács Mónika, az MSZP polgármesterjelöltje és pártja is megbukott, a DK-nak és a Momentumnak pedig az eredeti megállapodásnál több jelöltet van joga állítani. A Momentum részéről eddig – nyilvánosan legalábbis – nem kívántak változtatást a jelölteken. Dukán András, aki 2018-ban visszalépett Csepelen, annyit jegyzett meg, hogy politikai tisztogatásra készülnek az önkormányzatban. • TK

Utoljára frissítve: 2019. június 07. péntek, 12:18

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail