Közösen Csepelért - interjú Klinghammer István akadémikussal Kiemelt

Kategória: Közélet 2019. február 14. csütörtök, 13:10

letoltes1234Harminc évvel ezelőtt, elkötelezett kertvárosi csepeli polgárokból alakult egy baráti társaság, amely akkoriban a rendszerváltás aktualitásait volt hivatott átbeszélni. Nemrég ismét összeültek, hogy Csepel elmúlt tíz évéről, a kerületben rejlő fejlődési potenciálról beszélgessenek. Fontosnak tartják, hogy megismerjék Borbély Lénárd polgármester elképzeléseit a városrész jövőjét illetően. A feladatokról, kérdésekről listát állítottak össze és arra kérték a polgármestert, töltse meg tartalommal - mondta lapunknak a kerületben élő Klinghammer István akadémikus, egyetemi tanár, Csepel díszpolgára.

A társaság köztiszteletben álló csepeli polgárokból áll. Tagjai Csurgay Árpád és Sára Ernő akadémikusok, dr. Siklósy Ferenc, Mészáros László tanár, dr. Filip Tamás közjegyző, Versic Judit– a kinek a családja Csepel alapítói közé tartozik – valamint Klinghammer István professzor. A csoport most azért ült össze, mert úgy gondolják, meg kell őrizni mindazt a fejlődés irányt, ami 9-10 éve jellemzi Csepelt. „Azért lényeges, hogy megkérdezzük a polgármestert, mert úgy érezzük – mivel régóta itt éltünk –, van összehasonlítási alapunk. Mi ezt pártpolitikától függetlenül képzeljük el, mert egy polgármester munkája a kerületet kell, hogy szolgálja. Ha valaki rátermett a feladatra és már bizonyított, mi mellé állunk” – mondja Klinghammer István.

És hogy miért van erre szükség? Csepel a maga nemében különleges, a kerület ugyanis három városrészből áll. Az egykori gyártelepen, a lakótelepeken, valamint a kertvárosban is mindenkinek más az érdeklődése. Más az, ami fontos. Ezek az emberek a saját szemüvegükön keresztül nézik a környezetüket. „Ezért is nehéz a dolga egy polgármesternek. Mi viszont közös gondolkodásra szeretnénk késztetni az itt élőket.”

Fontos téma például a Kis-Duna-part, ami nagy érték –akár egy kis Riviéra lehetne–, a Rákóczi tér, ami a családoknak jelentős. Beszélni kell az út- és a járdafelújításokról, a parkolásról, a közrendről, a közbiztonságról, ami például sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Elengedhetetlen a diskurzus ugyanakkor a hajléktalankérdésről, az iskolákról, a bölcsőde- és óvodafelújításokról, valamint a családtámogatásokról. „Azt látom, hogy a kerület fejlődését tekintve óriási előrelépés történt az elmúlt 10 évben” – teszi hozzá. Az egyik legjelentősebb terület az egészségügy, ami ugyan kormányzati kérdés, de a kerültet pénzzel be tud segíteni. „Öröm látni, hogy a mostani városvezetés ezen a területen is sokat tesz, például rendelőket újít fel, egészségügyi berendezéseket, műszereket vásárol. Ezek mind a csepeliek érdekeit szolgálják.”

Szükség is van ezekre az intézkedésekre, hiszen 2010 előtti kormányok egészen másként gondolkodtak a kerületről, állítja a professzor, a helyi szocialista városvezetés pedig kizárólag a privatizáció szemüvegén keresztül szemlélte az eseményeket és hozta meg a döntéseit. Például, ha a szocialistákon múlik lakópark épült volna például zöldterületen, tönkretéve ezzel a Kis-Duna-part környezetét. De Klinghammer István szerint a mai napig számos megoldandó ügy van, amelyekkel kapcsolatban fontos lenne a városvezetés véleménye. Itt van a Csepel SC, vagy a Munkásotthon ügye. „Egyik sem a csepelieké. Előbbi egy cég, utóbbi alapítványi kezekben van”. Ezek pedig jelenleg nem a kerületiek, hanem a tulajdonosok érdekeit szolgálják.

Az akadémikus szerint ugyanakkor az elmúlt 10 évben óriásit ugrott előre a kerület. „Csepel egy évtizede úszott az adósságban, nem jutott pénz semmire sem. Kilenc évvel ezelőtt ez szerencsére megváltozott. Meg lehet nézni, hol áll most a kerület anyagilag, látszik, hogy felszálló ágban van.”

Ez a fejlődés pedig nem szabad, hogy megtorpanjon. A neves tagokból álló társaság nem pártpolitikai közleményeket szeretne eljuttatni az itt élőkhöz, hanem közös gondolkodásra hív. „Meg kell beszélni, hogy jó irányba halad-e Csepel, érdemes-e ezt a mostani vonalat megtartani, vagy térjünk vissza oda, hogy mindent eladunk.” A csoport célja tehát, hogy ne általánosságokban ismerjék meg a csepeliek a polgármester elképzeléseit a kerület jövőjét illetően, hanem konkrét kérdésekre adott konkrét válaszok formájában. „A válaszokat a csepeliek elé tárjuk, hiszen a kerület fejlődése mindannyiunk érdeke. Dolgozzunk együtt, tegyünk közösen Csepelért!” – hívja fel a figyelmet a neves professzor.

Utoljára frissítve: 2019. február 19. kedd, 15:32

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail