Miért fontos a pneumococcus elleni védőoltás?

Kategória: Közélet 2019. február 04. hétfő, 14:57

ingyenesoltasA csepeli önkormányzat az idei évtől rászorultsági alapon biztosítja a hetven év felettieknek a pneumocoocus baktérium elleni védőoltást.

A prevenció kiemelt jelentőségű, hisz a súlyosabb lefolyású fertőzés főként a kisgyerekeket és az időseket veszélyezteti. (A vakcina 2014 szeptemberétől kötelező oltás lett a csecsemők számára, a felnőttek azonban térítés ellenében juthatnak a védőoltáshoz.) A pneumococcus baktériumnak több mint kilencven típusa ismert. A kórokozó az egészséges és betegek emberek torok- és orrváladékában is jelen lehet, cseppfertőzéssel terjed. „A tüdőgyulladások több mint feléért a pneumococcus baktérium felelős, az esetek többségében influenzaszerű megbetegedések, felső légúti hurut szövődményeként jelenik meg. A baktérium a véráramba is bejuthat, agyhártyagyulladást, vérmérgezést is okozhat” – mondta el lapunknak dr. Oláh Ilona háziorvos. Egyúttal kiemelte, a pneumococcus fertőzésekre különösen hajlamosak a hetven év felettiek, a cukorbetegek, krónikus szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségben szenvedők, továbbá a daganatos betegek. Kiemelten fontos azoknak, akik gyakran kényszerülnek orvosi kezelésre, kórházi ápolásra. Az idős, hetven év feletti és/vagy súlyosabb betegségben szenvedőknek védőoltást ajánlott. „A legmodernebb vakcina a streptococcus pneumoniae 13 törzse ellen nyújt védelmet, 18 év feletti felnőtteknél egyszeri oltás elegendő, mely egy életre szóló védettséget biztosít. Az ellenjavallatok és a mellékhatások száma csekély, az oltás beadása előtt azonban minden esetben érdemes konzultálni háziorvosunkkal” – tette hozzá a doktornő.

A fővárosban több kerület is támogatja, illetve átvállalja bizonyos védőoltások költségeit. Csepel 2013-ban elsőként vezette be a fiatal lányoknak adható HPV oltást, 2019-től pedig térítésmentesen biztosítja a kisgyermekeknek a rotavírus elleni vakcinát.

Potondi Eszter

Utoljára frissítve: 2019. február 04. hétfő, 15:00

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail