Rongálások a kerületben

Kategória: Közélet 2019. február 04. hétfő, 14:21

kisduna rongalasÚjabb rongálás történt január közepén a csepeli Kis- Duna-parton, ahol eddig ismeretlen személyek kidöntötték és összefirkálták a tájékoztató táblákat. Sem itt, sem Csepel más közterületén nem ez az első eset, hogy vandálok tönkreteszik a közös értékeket. A károk esetenként akár több száz ezer forintra is rúgnak. A rendőrség minden esetben nyomozást rendel el, egyben várják a lakók bejelentéseit is. A kerület lakóinak közös érdeke, hogy a vandalizmust visszaszorítsák. A Csepeli Városgazda Zrt. munkatársai a károkat felmérik, és visszaállítják az eredeti állapotot.

Kálvária, táblák, gyújtogatás

Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb esete tavaly áprilisban történt, amikor a tamariska-dombi kálváriát rongálták meg. Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő akkor közös közleményükben adtak hangot felháborodásuknak: „Mivel mindezt pünkösd vasárnapján követték el, feltételezhetjük, hogy a tett mozgatórugója aljas provokáció és/vagy a kereszténység elleni vak gyűlölet lehetett”. Emlékezetes az az eset is, amikor vandálok próbáltak kárt okozni a csepeli Tamariska- dombon, de a bűncselekményt elkövető két fiatalt egy őr megzavarta. Végül nem tudtak olyan pusztítást végezni, mint korábban történt ugyanezen a helyen. A domb tetején álló tájékoztató táblák némelyikét szétverték, megrugdosták. A rongálások jellemző esete volt, amikor a Kossuth Lajos utcai kukatárolót felgyújtották. A tűzoltók és a rendőrök percekkel később a helyszínen voltak, személyi sérülés nem történt, de három ablakot cserélni kellett, valamint újrafestésre szorult a kukatároló is. A közkedvelt kalózhajós játszótér közelében is történtek már rongálások. Egy alkalommal az automatikus, akadálymentesített illemhely pénzbedobó nyílását és a monitor védőüvegét tették tönkre. Az intelligens berendezés az illetéktelen behatoláskor azonnal vészjelzést küldött a városgazda munkatársainak, akik így hamar fedezték fel a kárt.

 

Öncélú pusztítás

Trefán László, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a közterületen történt rongálások sajnos mindennaposak. A kerület egész területén nincs olyan utcabútor, eszköz, amely ne lenne veszélyben a vandáloktól, illetve nincs olyan felület, amelyet ne firkálnának össze. A közterületi pihenőpadok rongálása, graffitizése folyamatosan gondot okoz. Szintén jellemző, hogy a szemetesedényeket, kosarakat, ivókutakat, kutyapiszokgyűjtő-ládákat tönkreteszik. Összegraffitizik a buszmegállókat, épületeket, utcabútorokat. Gördeszkások nem egyszer megrongálták már a Görgey Artúr téren, a SPAR áruházzal szemben lévő park kőfalát, a K arácsony S ándor utcában a díszlépcsőt, annak mészkő burkolatát és peremét. Gyakran tesznek kárt az Akácfa utcai kiserdőben a tájékoztató táblákban, a fából készült szemeteseket szétszedik és eltüzelik a közeli tűzrakó helyen. A Kis-Duna-parton lévő tájékoztató táblákat is sűrűn kidöntik, összefirkálják, a fahidat megbontják. A játszótereken a napvitorlákat nyugágyként használják, leszaggatják. A pingpongasztalokat összefirkálják, a hálókat folyamatosan letörik. Előfordult, hogy a Tamariska- dombon a fából készült műalkotásokat tették tönkre, a biztonsági kamera rögzítésére szolgáló faoszlopot pedig kidöntötték.

Cs. A.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail