Királyerdő a főépítész szemével

Kategória: Közélet 2019. január 17. csütörtök, 14:20

DSC 0161„Csepel épített és természeti környezetének eredeti állapothoz illeszkedő, szerves és fenntartható fejlődésének biztosítása érdekében szükségesnek tartjuk, hogy a lakosság is értse azokat a gondolatokat, amelyek a családi ház terv egyeztetések során képviselünk, röviden összefoglalva: a hagyományokon nyugvó arányos és illeszkedő fejlődés elősegítése” – mondta Gyulai István, a csepeli önkormányzat főépítésze, aki a családi házas területek beépítése kapcsán a vonatkozó előírásokról és az ezeket alátámasztó szakmai elvekről is beszélt lapunknak.

A főépítész elmondta: konzultációra Csepelen leggyakrabban a családi házas Lke-1 jelű építési övezetekben kerül sor, mely többnyire a Királyerdő területére vonatkozik. „A Genius Loci, a hely szelleme, az az építészeti hagyomány, amelyet az itt előttünk élő lakosok alakítottak ki és hagytak ránk örökségül, a mi felelőségünk, hogy megvédjük.” - figyelmeztet Gyulai István.

Ennek elemei maga a településszerkezet az utcák vonalvezetése, a telkek alakja, formája, amelyek a terület földrajzi adottságaiból alakult ki, a Duna hordalék területén. Ennél tervezni sem lehetett volna érdekesebbet: páratlanul izgalmas településszerkezet alakult ki. Ezt gazdagítják a domborzati viszonyok is, a kis dombok miatt nem teljesen sík a terület és vertikálisan is tagolják a térséget. A megépült épületek többnyire egységes léptékű, tömegű, karakterű arculatot formálnak. Bár vannak sűrűbb beépítésű részek, de a telkek többségének laza, szabadon álló beépítési módja nem teszi zsúfolttá a területet. Ezt támasztja alá a 25-30%-os beépítettségi mérték és a szolid sűrűségi mutató is. A házak átlagos magassága 5 méter körüli. A tető formák általában magastetős, utcával párhuzamos, vagy merőleges nyeregtetők, vagy sátortetők. „A fentiekben vázolt jellemzőket a terület értékének lehet tekinteni, és az új épületekkel, bővítésekkel ehhez a szellemiséghez szeretnénk illeszkedni” – mondja a főépítész, hozzátéve, hogy az egyes építészeti irányzatok közül bármelyik elképzelhető, ha léptéke, magassága, sűrűsége, anyaghasználata beilleszthető az utca képbe.

 

A szakember szerint a lakosság építési kedve az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt. A benyújtott tervek nagy többségében az építtetők és a tervezők partnerek voltak és kompromisszumot ki tudták alakítani. Az egyeztetések után leszűrve azok tapasztalatait a képviselő-testület módosította az előírásokat, mely tartalmazza, hogyan kell illeszkedni a tetőgerinc irányokkal, tető formákkal és hajlásszögekkel, milyen hosszú lehet egy épület, mely környezetben lévő épületekhez kell illeszkednie. Az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbb problémát a garázsok elhelyezése okozta, az egyeztetések során a főépítész elő szeretné segíteni, hogy az utcára nyíló garázsok szervesebben illeszkedjenek a térfalba.

 

„Remélem, hogy a főépítészi iroda és az építtetők, tervezők között partnerségi kapcsolat alakul ki az épületek tervezése során, annak érdekében, hogy értékeinket és az őseinket tisztelve finoman illeszkedünk a ránk hagyott örökséghez, úgy hogy közben fejlesztési célok is megvalósulhatnak. Bízunk benne, hogy e partnerség az épített örökség minőségi színvonalának emelkedésével jár majd” – zárta sorait Gyulai István.

Utoljára frissítve: 2019. január 17. csütörtök, 15:31

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail