A csepeliekkel közösen döntünk a jövőnkről Kiemelt

Kategória: Közélet 2019. január 15. kedd, 20:31

 

borbely lenard interju2019 fontos év, hiszen két választásra is sor kerül. Májusban arról fogunk dönteni, hogy kik képviseljék hazánkat az Európai Unióban? Azok, akik a migrációt elutasítják és a magyar nemzet megmaradását szorgalmazzák, vagy azok, akik támogatói a migrációnak. Ősszel pedig Csepel jövőjéről fogunk dönteni. De itt nem csak az a kérdés, hogy a Főváros és a Kormány támogatásával tovább mehetünk-e a megkezdett úton, tovább fejlődhet-e a kerület, hanem arról is döntünk, hogy akarjuk-e, hogy Csepelt egy kísérleti kerületté alakítsák azok, akik szerint a migránsokat be kell fogadnunk. Ez lesz az önkormányzati választás igazi tétje – mondta el lapunknak Borbély Lénárd polgármester.


Január elsején kezdődött az utolsó év az önkormányzati ciklusban. Októberben választások lesznek. Hogy látja az elmúlt éveket és milyen tervek várnak még megvalósulásra?

A Fővárosi Önkormányzat és a Kormány támogatásával, felelős gazdálkodással, Csepel sokat változott, fejlődött. Fejlődő, és minden korosztály számára élhető kerületet akarunk építeni. A panelházak korszerűsítésétől, a csatornázástól, útépítésektől a parkfejlesztéseken, a Kiserdő megújításán keresztül a Kis-Duna part védelméig, rendbe tételéig olyan fejlesztéseket valósítottunk meg, melyekre túlzás nélkül évtizedeket vártak a csepeliek. Emellett olyan színes kulturális programokat kínálunk, amiért érdemes a kerületben maradni. Elmondhatom, hogy soha korábban nem futott egyszerre olyan sok fejlesztés, nem volt annyi útépítés, óvodai, egészségügyi és egyéb intézmény felújítás, mint az elmúlt négy évben. Ettől függetlenül sok dologgal nem vagyok elégedett. A hétköznapi nehézségeken túl vannak rendszerhibák, egyéb problémák is. Ha például tíz évvel ezelőtt azt mondja valaki, hogy nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány fog gondot okozni, mosolyogva legyintünk rá. Most mégis ez a legnagyobb problémáink egyike. De az egészségügyi ellátás szervezésével sem vagyok elégedett, sokkal jobban oda kellene figyelni a lakosságra. Emellett néhány polgármesteri vállaláshoz, például a Munkásotthon felújításához, a Csepel SC rendbetételéhez kellett volna az ellenzék, elsősorban az MSZP és a DK segítő hozzáállása is. Aki nem csepeli vagy nem ismeri ezek történetét, az értetlenül állhat a Csepel SC vagy a Munkásotthon omladozó épületei előtt, amelyek szégyenletesek. Ezekben a fontos, közös ügyekben mi készen álltunk kompromisszumra, de nem jutottunk előrébb.

 

Mire számíthatnak a kerületben élők ebben az évben, vagy akár hosszabb távon?

A csepeliekkel közösen döntünk a jövőnkről! A fontos ügyekben ezek után is ki fogom kérni az itt élők véleményét. Ugyan úgy, ahogyan tettük ezt korábban is. Elértük, hogy a gerincút második és harmadik ütemét összevonják, és megkezdődjön a tervezés. A Gubacsi híd felújítása szintén hamarosan kezdődik, az új csepeli Duna híd tervei, a csepeli HÉV fejlesztési tervei folyamatban vannak. Különleges lehetőség, a kerület számára hatalmas ugrás előtt állunk. Vannak, akik lövészárok-háborúhoz használnák fel az önkormányzati választást. Ezért nagyon remélem, hogy senki nem rombolja le önös politikai érdekből ezeket a lehetőségeket.

 

A bevezetőjében említette, hogy a csepeliekkel együtt döntenek a fontos ügyekben.

2010 óta többször fordultunk közvetlenül a csepeliekhez különböző kérdésekben. Most arról szeretnénk megkérdezni a polgárokat, hogy milyen fejlesztéseket szeretnének a jövőben, mit tartanak fontosnak, és mit nem. Megkérdezzük, mi a véleményük a különböző fejlesztésekről, a közbiztonságról, a hajléktalan-kérdés kezeléséről, a csepeli családtámogatásokról, egészségügyről, a parkolási gondok kezeléséről, az útépítések folytatásáról. Azt is szeretnénk közösen eldönteni, hogy az óvodák és bölcsődék felújítása után belevágjunk-e az iskolák megújításába, vagy éppenséggel azt, hogy megőrizzük-e gyermekeinknek és unokáinknak a Béke téri sporttelepet. Határozott álláspontom szerint igen, de vannak olyan politikai erők és befektetők, akik tulajdonosként lakóparkot építenének a helyére. Arról is megkérdezzük a csepelieket, hogy továbbra is védjük-e a Kis-Duna partot a lakóparkoktól, hiszen ezen a területen is mást gondolunk mi, és mást az ellenzéki képviselők. De migrációs kérdésben is újra kikérjük a kerületiek véleményét.

 

Akkor az idei évi választás Csepel fejlődését fogja alapvetően meghatározni?

Korábban erről szólt egy önkormányzati választás, ma azonban ennél sokkal súlyosabb a tétje. Májusban Európai Uniós választás lesz, ahol arról fogunk dönteni, hogy kik képviseljék hazánkat az Európai Unióban? Azok, akik a migrációt elutasítják és a magyar nemzet megmaradását szorgalmazzák, vagy azok, akik támogatói a migrációnak. Ősszel pedig Csepel jövőjéről fogunk dönteni. De ez a két választás most szorosan összefügg. Ősszel nem csak az a kérdés, hogy tovább fejlődhet-e a kerület, hanem arról is döntünk, hogy akarjuk-e, hogy Csepelt egy kísérleti kerületté alakítsák azok, akik szerint a migránsokat be kell fogadnunk. Ez lesz az önkormányzati választás igazi tétje. Nemrég derült ki, hogy egy volt magyar kormányfő azt a jelenlegi EU-s álláspontot ismertette, miszerint a helyi önkormányzatokat be kell vonni a migránsok elosztásába és letelepítésébe. A csepeliek erre már 98%-os többséggel nemet mondtak, de ha győznek a migrációt támogató ellenzéki csoportosulások vagy civilek mögé bújt politikusok, akkor biztosak lehetünk abban, hogy Csepelből egy kísérleti hely lesz, ahol bármit megtehetnek. Én azonban hiszek a csepeliek józan eszébe, és összefogást javaslok mindenkinek nemcsak a kerületünk, hanem hazánk és a magyar nemzet érdekében.

 

Hajrá Csepel!

 

Utoljára frissítve: 2019. január 15. kedd, 20:53

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail