Nyomtatás

Még több innováció és High-Tech a modern oktatásért a Vásárhelyiben

Kategória: Közélet 2018. augusztus 24. péntek, 12:44

34379711 451817768616546 3489341438267752448 nA BGSzC Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziumában hagyománynak számít az Erasmus+ és más hazai pályázatokban való folyamatos, aktív részvétel. Augusztus végén zárul le az iskola legutóbbi KA1-es projektje, amelyben nyolc tanár részesült külföldi továbbképzésben, hárman pedig egy un. job shadowing tevékenységben vettek részt. Az iskola vezetése és a tanárok is egyformán fontosnak tartják a módszertani fejlődést, de a modern, hatékony módszerek és technikák elsajátításához bizony idő kell. Éppen ezért a legtöbb két hetes tanfolyamon való részvételt a nyári szünetre időzítettük.

A korábbi években a külföldi képzésekre főként nyelvtanárok jelentkeztek, de ma már elengedhetetlen, hogy a szakmai tárgyakat, az IKT-t, vagy az érettségi tárgyakat oktatók is jól beszéljenek legalább egy idegen nyelvet, de a mai kor elvárása, hogy a pedagógusok is minimum alapfokon magabiztosan tudjanak kommunikálni valamilyen idegen nyelven. A hamarosan lezáruló projekt résztvevői ezúttal Máltán és Spanyolországban sajátíthatták el a legmodernebb módszereket a turizmus, az IKT és az angol tárgyakhoz kapcsolódóan, amelyek már nem nélkülözhetik a 21. század digitális technológiáit sem.

A technika hihetetlenül gyors fejlődése az oktatásban is meg kell, hogy mutatkozzon valamilyen formában. Ezt csak úgy érhetjük el, hogy nyitottak vagyunk az innovációra és minél hamarabb beépítjük a képzéseken elsajátított újdonságokat a minden napos oktatásba. Ennek köszönhetően olyan célkitűzéseket valósíthattunk meg az iskola minőségi arculatában, mint a tanulóközpontú oktatás, a tanulók motivációjának és továbbtanulási szándékának növelése, vagy az iskolaelhagyók létszámának csökkentése. A bátran alkalmazott technikák és módszerek azonban csak úgy lesznek igazán hatékonyak és eredményesek, ha azokat minél több tanártársunk megismeri és alkalmazza, tehát nagyon lényeges eleme a folyamatnak a tudás megosztása.

Mi ezt több alkalmas belső IKT továbbképzéssel, videóvetítéssel fűszerezett beszámolókkal, illetve fenntartható ökoturizmus témát feldolgozó bemutató órák megtartásával értük el. Az iskolán kívül pedig számos szakmai délutánon vettünk részt, ahol tapasztalatainkat és módszereinket szívesen adtuk át más budapesti szakgimnáziumok tanulónak és tanáraiknak.

Kovács Attiláné

Projekt koordinátor