Irány a suli: Kockalandorok szeptembertől elsős leszek!

Kategória: Közélet kedd, 21 augusztus 2018 15:21

elsosAz iskolakezdés nemcsak a leendő elsősök számára komoly változás, a szülők is kihívásként élik meg ezt az időszakot. Könnyebben vehetjük az akadályokat, ha már augusztus utolsó heteiben megkezdjük a készülődést, a ráhangolódást.

A siker egyik kulcsa a megfelelő napirend kialakítása, ennek pedig fontos része a stresszmentes, nyugodt pihenés. A gyerekek akkor tudnak kitartóan figyelni, megfelelően teljesíteni az órákon, ha kipihenten indulnak iskolába. Egy hat-hét éves kisgyereknek 9-11 óra alvásra van szüksége. A korai fekvést már az iskolakezdés előtti hetekben érdemes bevezetni. Ám az alvás mellett a szellemi kikapcsolódás, a játék, a mozgás öröme is elengedhetetlen, minden nap hagyjunk elég szabadidőt a feltöltődésre. Szerezzük be együtt az iskolaszereket! A gyerekek élvezik, ha bevonjuk őket az iskolai készülődésbe. Lehetőleg olyan táskát, tolltartót válasszunk, amit szívesen hordanak. A tanszerek bepakolása már kezdetektől lehet a g yermek f eladata, d e a z első hónapokban mindenképpen ellenőrizzük.

Beszélgessünk, meséljünk

Nem kell túlmisztifikálni az iskolakezdést, felesleges szorongást kelteni. Reális elvárásokat támasszunk az iskolával és gyermekünkkel szemben is. Beszélgessünk arról, milyennek képzeli az iskolát, mit gondol, hogyan telik majd egy napja. Mesélhetünk saját tapasztalatinkról, emlékeinkről, de semmiképpen se zúdítsuk rá a negatív élményeinket. Azok az első osztályos gyerekek teljesítenek jól, akik a hibák, a fekete pontok és a csínytevések ellenére is élvezik a szülők bizalmát. Ne türelmetlenkedjünk, ha lassabban halad egy-egy anyagrésszel, siettetéssel sokat ronthatunk az iskolához való hozzáállásán. Már az első hetekben érdemes odafigyelni arra, mely tárgyakat kedveli, hogyan és mikor tanul a legszívesebben. Hagyni kell, hogy kialakuljon a saját tanulási ritmusa, érdeklődése, feladattudata. Előfordulhat, hogy az első napok, hetek nem a várakozásainknak megfelelően alakulnak. A változások, az új környezet még a magabiztos gyerekeket is megviselheti, szorongóvá, szótlanná teheti. Sok odafigyeléssel, beszélgetéssel azonban átsegíthetjük a nehéz időszakon. Ezek a problémák a legtöbb esetben átmenetiek, de ha hónapok után is fennállnak, érdemes szakemberhez: nevelési tanácsadóhoz, pszichológushoz fordulni.

Potondi Eszter

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail