Romokban hagyná az ellenzék az egykori Görgey Iskolát - Ülésezett a képviselő-testület

Kategória: Közélet 2018. június 29., péntek 13:31

DSC 0040A júniusi testületi ülésen döntés született az egységes arculatú fedett buszvárókról, valamint megújulhat a Széchenyi Általános Iskola tornaterme és az Arany János Általános Iskola kézilabdapályája. A legnagyobb vita az egykori Görgey Iskola omladozó épülete miatt volt: az ellenzék nem támogatta, hogy az önkormányzat a bontási-átépítési munkálatok feltételeit megteremtse. Zárt ülés keretében döntöttek Csepel Díszpolgára cím és a Csepel Örökség kitüntetés odaítéléséről is.

Napirend előtt jubileumi díszokleveleket adtak át csepeli pedagógusoknak. Dr. Kakas Jánosné vasdiplomát, Demjén Zsuzsanna gyémántoklevelet, Hídvéghy Sándorné Erika és Purzsás Mária aranyoklevelet vehetett át Borbély Lénárd Csepel polgármestertől. Köszöntötték Barnáné Likovszky Mártát is, aki kiemelkedő óvodapedagógiai munkájáért az Emberi Erőforrások Minisztériuma által odaítélt Brunszvik Teréz-díjban részesült.

A testület jóváhagyta, hogy jelentősen csökkenjen a kerületi autóbuszvárók telepítésének költsége. A 46 buszvárót kiépítő cég így hirdetésekért cserébe 15 évre vállalja azok fenntartását. Ezzel a kerület 127 millió forintot spórol meg. Az önkormányzat a közbiztonság javítása érdekében társasházak részére kamerarendszer-pályázatot is kiírt. A kamerák a bejáratoknál helyezhetők el, és a társasházak tulajdonába kerülnek. A program 20% önerőt ír elő. A Demokratikus Koalíció a javaslatot élesen bírálta és nem is szavazta meg.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) kültéri kézilabdapályák építésére indított programot. A képviselők támogatták, hogy az Arany János Általános Iskola udvarán található pálya ennek keretében újuljon meg. Így egy 22x42 méteres műanyag burkolattal ellátott kézilabdapálya jön létre. A képviselők támogatták az MKSZ Tornaterem Felújítási Programjában való részvételt is. Így kerül sor a Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola tornatermének felújítására. Mint arról korábban beszámoltunk, a Szent István út és a Toboz utcai közötti területen létesülő kereskedelmi és szolgáltató egységben egy posta is helyet kap majd. A képviselők most arról döntöttek, hogy a 3. Posta (Szent István út 230.) a Királyerdei Művelődési Házban működjön ideiglenesen tovább.

A képviselők döntése alapján 18 sportegyesület összesen 8 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet. A Csepeli Mérnökhallgató Alapítvány ösztöndíjak kifizetésére ezen túl 400 ezer, a Csepeli Öttusa és Vízi-Sport Egyesület pedig 2 és fél millió forintot kapott a „Fut a Csepel-sziget” megrendezésére. Mészáros Ferenc, a Csepel Horgász Egyesület elnöke a halőrök hatékonyabb munkavégzésének érdekében fordult az önkormányzathoz. A képviselők támogatták, hogy az egyesület két elektromos kerékpárt kapjon térítésmentesen.

A legnagyobb vita az egykori Görgey Iskola miatt tört ki. Ahhoz ugyanis, hogy megkezdődjön a katasztrofális állapotú épület bontása és hasznosítása, önkormányzati tulajdonba kerülése után át kell sorolni a forgalomképes üzleti vagyonba – amely az önkormányzat vagyonának nagy részét adja. Ezt a lépést azonban az MSZP és a DK képviselői úgy értelmezték, hogy a jelenlegi önkormányzat ugyanazt akarja, amit 2007-ben ők tettek: eladni az épületet. Borbély Lénárd polgármester hangsúlyozta: a volt iskolát nem azért vásárolták vissza, hogy eladják. Ennek semmi értelme. Ezt a területet közösségi központként szeretné az önkormányzat hasznosítani az ott élők javaslatai alapján. Az ellenzéki képviselők azonban így sem támogatták a javaslatot, és ezzel az épület bontásának és átépítésének feltételeit.

A képviselő-testület zárt ülésen döntött díszpolgári címek adományozásáról. Csepel Díszpolgára kitüntető címet kap Jenei János pedagógus és Sára Ernő tervezőgrafikus, valamint posztomusz díszpolgári címet adományoznak Dr. Koncz János, Csepel egykori főjegyzője részére. Csepel Örökség kitüntetésben részesül Mahó Andrea színésznő, énekesnő és Dr. Szentkirályi Aladár, a Csepeli Fasang Árpád Zenei Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.

 

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail