Sokan érdeklődnek társasházak iránt

Kategória: Közélet 2018. június 14. csütörtök, 12:45

Csepel Rakoczi liget00101Először egy olvasói levelet tettünk közzé, amiben arról ír a levélíró, hogy jó lenne, ha Csepelen is épülnének társasházak, melyekre felvehető a csok néven bevezetett támogatás. Ezután fiatal párokat kérdeztünk arról, szeretnék-e, ha ilyen típusú lakásokat lehetne a kerületben vásárolni, akár a már említett támogatással.

Most ingatlanosok mondják el a véleményüket a kerületi lakáshelyzetről. Orgovány Magdolna, a Joker Ingatlan vezetője szerint Csepelen a csok elnevezésű állami támogatásban részesülők jelentős hányada a társasházak iránt érdeklődik. Főként az újépítésű lakásokat keresik, de az ilyen típusú házak száma alacsony a kerületben.

 

A kertvárosban az újépítésű házak nettó átlagos építési költsége 330 ezer forint négyzetméterenként, tehát egy száz négyzetméteres ikerház 33 millió forintba kerül. Ehhez hozzájön a telekár fele, vagyis mintegy 20 millió forint, így az összeg máris 53 millió forint körül van. Királyerdőben némileg alacsonyabbak a telekárak. A kerületben ráadásul kevés az üres telek. Többnyire úgy adják el őket, hogy a rajta lévő házakat le kell bontani, ami további plusz költséget jelent.

A panellakások esetében egy tízemeletes házban egy 56-58 négyzetméteres lakás eladási ára 19 millió forint körül mozog, egy három- és négyemeletesnél 20-21 millió. A nagyobb, 150-180 négyzetméteres régebbi családi házakra kisebb az igény, az áruk pedig a méretükhöz képest mérsékelt: 35-38 millió forint.

 

Ikerházakra, társasházakra mindenképpen van igény, de ennek kielégítésére az kellene, hogy fejlesztési területeket nyitnának meg, ahol 12–16 lakásos házakat lehetne építeni. Halina Edina, a Duna House ingatlanközvetítője megerősíti a véleményt, hogy a csokosok részéről komoly igény van mindenféle ingatlantípusra, de elsősorban az újépítésű társasházakra. Az ügyfelek körülbelül a fele hitelből vásárol lakást, a többiek lakáscsere útján vagy spórolt pénzből. A közepes méretű panellakásokra is van igény, ezeknek az átlagos négyzetméterenkénti ára 360- 380 ezer forint. A régi családi házakat is keresik. A csepeliek nem akarnak elköltözni, ha mégis, akkor a közeli Szigetszentmiklóst vagy Szigethalmot választják, mert ott némileg alacsonyabbak az árak.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail