Elhelyezték az új birkózócsarnok alapkövét a Hollandi úton Kiemelt

Kategória: Közélet szerda, 14 március 2018 08:40

GMA 3596Elhelyezték a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia és Multifunkciós Sportcsarnok alapkövét a Hollandi úton található Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvény Központ területén március 13-án. Az ünnepélyes eseményen Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke bejelentette, hogy a kormány 4,5 milliárd forinttal támogatja a sportberuházást, amely új lendületet ad nemcsak a csepeli birkózóknak, hanem más sportágak képviselőinek is. A komplexum emellett iskolai, munkahelyi és más programok megrendezésére is alkalmas lesz. Az ünnepségen megjelent Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, Borbély Lénárd polgármester, valamint Csepel elöljárói és a magyar birkózósport számos kiválósága, köztük olimpiai bajnokok sora.

 

A magyar birkózás komoly múltra tekint vissza, hiszen a hazai olimpiai örökranglistán a negyedik helyen áll sikereit tekintve. Kozma István kétszeres olimpiai bajnok birkózó volt, aki fiatalon, egy autóbalesetben halt meg. Neve a világ legjobbjai között szerepel. A csepeli komplexum két szakaszban készül el. A kivitelezés egy csaknem négyezer négyzetméteres multifunkciós sportcsarnok építésével kezdődik, majd egy 130 fő befogadására alkalmas bentlakásos birkózó szakkollégiumot és képzési központot is létesítenek. A sportcsarnokot várhatóan 2019 szeptemberében adják át. A cél az, hogy a sportág hazai és nemzetközi szinten is elismert képzési központjává váljon. A csarnokban egyszerre három szőnyegen mérkőzhetnek majd a versenyzők, és 500 néző követheti őket figyelemmel a helyszínen. Más sportágak versenyeit szintén lebonyolíthatják ott, és olyan kulturális programokat, konferenciákat is rendezhetnek, amelyeken akár ezren is elférnek.

Németh Szilárd elmondta: három éve fogalmazódott meg benne a gondolat egy olyan centralizált tehetséggondozó központ létrehozására, ahol egyszerre készülhetnek a diákok a birkózásra és az életre is. Szakkollégiumot, vendégházat és egy hírességek csarnokát is kialakítanak a sportág nagyjainak tiszteletére. „Nagy öröm, hogy az akadémia kapcsán teljes körű összefogás jött létre a magyar kormány, az önkormányzat és a Magyar Birkózó Szövetség között. A magyarok adóforintjaiból befolyt közpénzt nem migránsokra, hanem a magyar gyerekekre, köztük körünkben jelen lévő birkózópalántákra kell költenünk. Ehhez minden nap és minden körülmények között össze kell fognunk, és meg kell védenünk a magyar birkózás érdekeit is. Mi itt, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián a saját jövőnket akarjuk építeni!” – mondta Németh Szilárd.

Seszták Miklós miniszter ezt mondta: „A sportághoz méltó központi birkózó akadémia a magyar birkózó társadalom régi álmát váltja valóra. A beruházással új időszámítás kezdődik a hazai birkózás történetében.”

Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, aki egykor Csepelen öttusázott, ezt üzente: „A magas szintű szakmai képzés eredményeként új bajnokok születhetnek, akik nemcsak sikeresek, hanem példaképként is állíthatók a jövő ifjú sportolói elé.”

Lőrincz Viktor Európa-bajnok birkózó azt emelte ki, hogy az akadémiának egy olyan magyar sikersportág hagyományaihoz kell méltónak lennie, amely az elmúlt évtizedekben sikert sikerre halmozott.

A beszédek után bejelentették, hogy a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Szabad Sajtó Napja Díját Novotny Zoltán sportriporternek ítélték oda, aki betegsége miatt nem vehetett részt az ünnepségen.

Ezt követően Németh Szilárd, Seszták Miklós, Sárfalvi Péter, Lőrincz Viktor, Borbély Lénárd, Szilvássy Erik U23-as világbajnok birkózó, Gál Balázs kurátor és Märtz József, a Csepeli Birkózó Club elnöke közösen elhelyezték a sportcsarnok alapkövét.

Az esemény jó alkalom volt arra is, hogy biztatásul szolgáljon a magyar birkózóknak, hiszen idén október 20-28-a között Budapesten, a Papp László Sportarénában rendezik meg a birkózó világbajnokságot.

Cs. A.

Fotó: Gubis Mariann

Teljes galériánkat megtekinthetik IDE kattintva.

Utoljára frissítve: szerda, 14 március 2018 08:47

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail