Kőkeresztet állítottak Csepelen és fellobbant az adventi gyertya első lángja

Kategória: Közélet hétfő, 04 december 2017 09:02

fekvoKőkeresztet adtak át Csepelen az Ady Endre út 25. szám előtti közterületen advent első vasárnapján. A feszület állítását Németh Szilárd országgyűlési képviselő kezdeményezte, melyet a csepeli önkormányzat képviselőtestülete szintén támogatott. A három méter magas fehér műkő keresztet Kertész Péter plébános és Prodán Gábor görög katolikus esperes megáldották és felszentelték.

 

Őseink megannyi településen, kisebb-nagyobb lakókörzetekben a bevezető utak mellé mindenhol keresztet állítottak, amely Isten erejét, Isten bölcsességét szimbolizálja – mondta el az átadáson Kertész Péter plébános.

 

Hozzátette: a kereszt mindenhol szent jel. Ha elhaladunk mellette, emlékezzünk arra, akiről a kereszt szól és emlékezzünk arra, amiért a kereszt szól.

Csepel két nagy kőkeresztjét tavaly újíttatta fel az önkormányzat, most a harmadik átadása oda került, ahol a legnagyobb szükség van rá, a tízemeletes panelházak között, a LIDL áruházzal szemben. Ezen a környéken régóta nincs már feszület.

 

TBE 5464Csepelen is kigyúltak az ünnepi fények

 

Advent első vasárnapján Borbély Lénárd polgármester gyújtotta meg a Szent Imre téren felállított betlehemi jászol mellett elhelyezett adventi koszorún az első gyertyát. Az ünnepi készülődéssel kapcsolatos gondolatait Kertész Péter, a Csepel-Belvárosi Kisboldogasszony templom plébánosa mondta el az érdeklődőknek. Ez alkalommal Csepel fenyőfáján is kigyúltak a fények, a polgármesteri hivatal díszkivilágításban pompázik s égnek a fényfüzérek a kerület központi terén és utcáin.

A plébános beszédében a karácsony előtti várakozással teli időre hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: a szeretet ajándéka nem ér semmit, ha csak egy-két napra korlátozódik.

 

„Az igaz szeretet, az egymásra való ráfigyelés, készség, megértés, megbocsátás, bátorítás nem születik úgy meg a szívünkben, olyan tartósan, mint ahogy ezt akarta nekünk hozni Urunk Jézus a betlehemi jászolban. Ne csak az ajándékokra vessük rá tekintetünket, hanem tudjunk egymás szívébe, lelkébe belenézni, tudjunk a karácsonyfa tövében egymással és egymásért imádkozni. A betlehemi kisdednek, békéje, áldása, szeretete töltse be a mi szívünket, töltse és erősítse családjainkat, közösségeinket, Csepel minden lakójának szívét, lelkét, életét” – tette hozzá.

 

AZS

Fotó: Tóth Beáta

Utoljára frissítve: hétfő, 04 december 2017 09:22

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail