Mammográfiai szakrendelés: tanácsok, tapasztalatok

Kategória: Közélet péntek, 03 november 2017 10:58

mammoAugusztus közepén újraindult a mammográfiai vizsgálat a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál. Az ellátás menetéről, a szűrés és a megelőzés fontosságáról, a rendeléssel kapcsolatos tapasztalatokról dr. Ördögh Ildikó főorvos beszélt lapunknak.

A mammográfia hosszú éveken át jól kiépített rendszerben működött a TIESZ-ben, de 2015-ben az addig használt gép tönkrement, így jó időre megszűntek a vizsgálatok. Idén nyáron azonban új műszert vásárolt az önkormányzat, így ismét elindulhatott a rendelés. Úgy látom nagyon kedvező a fogadtatás, pozitívak a visszajelzések, jelenleg heti egy-két alkalommal látjuk el a betegeket, az előjegyzési idő kb. másfél hónap” – összegezte a radiológiai rendeléssel kapcsolatos tapasztalatait dr. Ördögh Ildikó főorvos. Majd kiemelte: „főként olyan páciensek jönnek, akik életkoruknál fogva még vagy már nem kapnak behívót a szűrőbuszra, esetleg az onkológián, belgyógyászaton valamilyen elváltozást fedeznek fel náluk. Ugyanakkor van olyan betegünk, aki maga észlel valamilyen gyanús, nyugtalanító eltérést és emiatt fordul orvoshoz, de akad olyan is, aki a családban korábban előforduló daganatos betegség miatt érkezik ellenőrzésre” – magyarázza a szakember. Egyúttal kiemeli: a betegek sokszor szakorvosi, például nőgyógyászati vagy onkológiai beutalóval jönnek, de háziorvosi beutalót is elfogadnak. A komplex vizsgálat keretében a mammográfia mellett emlőultrahang is készül, de igyekeznek hasznos tanácsokkal is ellátni a pácienseket. A nyár folyamán több új műszerrel (nagyfelbontású monitor, radiológiai kiolvasó) bővült a rendelés, amelyek nagymértékben megkönnyítik az orvosok, asszisztensek munkáját - hangsúlyozza főorvos és hozzáfűzi, a jövőben a radiológiai osztály teljes digitalizálását tervezik, mely a modern technika révén még pontosabb, precízebb diagnosztikát biztosít majd.

Kevesen járnak szűrésre

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, itthon közel 7500 új esetet diagnosztizálnak évente. Kevesen mennek ellenőrzésre, Csepelen a legutóbbi alkalommal a szűrésre jogosult 45-65 év közötti korosztály csupán 36 százaléka vett részt a vizsgálaton. „Az alacsony részvétei aránynak számos magyarázata lehet” – emeli ki Ördögh Ildikó. „Például nem mindenki kap behívót, nagy a fluktuáció, sokan elköltöznek, amit nem könnyű nyomon követni. Sajnos nem lehet bármikor megjelenni a szűrésen, csak adott időpontban fogadják a pácienst, ami sokaknak nem kedvez. Másfelől pedig van egyfajta idegenkedés, bizalmatlanság az emberekben az ilyen jellegű buszos szűrések iránt, hisz sokan jobban bíznak a rendelői környezetben, az ott lebonyolított vizsgálatokban. Jóllehet a busz a nemzetközi normáknak megfelelően van felszerelve, e bizalmatlanságnak nincs valós alapja. Ugyanakkor érdemes leszögezni azt is, hogy a mammográfiai rendelés nem szűrő, hanem diagnosztikai állomásként működik, ami nem helyettesíti a szűrő busz feladatát. Bár a szűrésre csak a 45-65 év közötti nőket hívják, tévedés azt hinni, hogy csak ezt a korosztályt érinti az emlőrák” - hangsúlyozza főorvos.Sajnos azt tapasztalom, hogy az ennél fiatalabb és idősebb korosztály is érintett. Míg évtizedekkel ezelőtt általában 40-45 éves korban jelentkeztek legkorábban a rosszindulatú elváltozások, addig ma már a 30 év körüli hölgyeknél is előfordulnak hasonlók. Nem véletlen, hogy éppen a 45 év alatti hölgyeket célozza meg egyik rendelésünk. Itt tanácsadással és emlőultrahanggal várjuk a hozzánk fordulókat, megpróbáljuk felhívni a figyelmet az egészségtudatos életszemléletre, a megelőzés, a rendszeres szűrés fontosságára. Bár a szervezett szűrés 65 év felett véget ér, ebben az életkorban sem csökken az emlő daganat előfordulási aránya, az idősebb generáció is érintettebb, mint 20-25 évvel ezelőtt volt” – fűzi hozzá a szakember.

Az önvizsgálatról sem szabad megfeledkezni

„Az emlőrák eredményes kezelése nagymértékben függ a korai felismerésétől, ezért a rendszeres szűrés mellett az önvizsgálat is kiemelten fontos” - mondja Ördögh Ildikó. A menopausa időszakban lévő nőknél, már nem kell alkalmazkodni a hormonális fázishoz, a fiatalabbaknál a menstruációt követő 10. naptól érdemesebb önvizsgálatot végezni, ekkor ugyanis már elég laza és jól tapintható az emlő szövete. „Rendelésünkön részletes tájékoztatót adunk a helyes önvizsgálatról, melyet ajánlott 2-3 havonta elvégezni. Érdemes a tükör előtt megemelt kezekkel állva, vagy fekve végigtapintani az emlőt, ha találunk valamit, ne késlekedjünk, forduljunk mihamarabb orvoshoz. A korai felismerés elengedhetetlenül fontos, hisz az időben felfedezett elváltozások 80-85 szátaléka sikeresen gyógyítható”- mutat rá a szakember. Ugyanakkor kiemeli, az önvizsgálat mellett a rendszeres szűrés is nélkülözhetetlen. A szűrőprogramok részvételi aránya országos és kerületi szinten is rendkívül alacsony, ezért nagyon fontos, ha szűrésre invitálnak, fogadjuk el, szánjunk rá időt! Bár kicsit kellemetlen a vizsgálat, de az egészségünk, az életünk múlhat rajta.

Potondi Eszter

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail