Beszélgetés Szilágyi Sándor kinevezett rendőrkapitánnyal-Kevesebb lett a bűncselekmény Csepelen

Kategória: Közélet 2017. november 09. csütörtök, 10:30

Szilágyi Sándor rendőr alezredest szeptember elsején nevezték ki a csepeli rendőrkapitányság élére, ezt megelőzően 2016. május 1-jétől megbízott kapitányként látta el a parancsnoki teendőket. Szilágyi Sándor pályafutása során végigjárta a ranglétrát. A szigetszentmiklósi rendőrkapitányságról helyezték át a csepeli kapitányságra 1998-ban, ahol járőrvezetői, alosztályvezetői, majd osztályvezetői beosztásokat töltött be. A kapitánnyal Csepel közbiztonságáról, a jó helyismeret fontosságáról és a kapitányságon most elkészült gyermekmeghallgató helyiségről beszélgettünk.

szilagyisMilyennek ítéli meg Csepel közbiztonságát?

Akárcsak Budapesten, úgy Csepelen is folyamatosan javul a közbiztonság. A különféle mutatók, statisztikák azt igazolják, hogy kevesebb bűncselekmény történik, illetve a felderített esetek száma is növekszik. Az állampolgárokat leginkább a betöréses lopások, a gépkocsi feltörések és lopások, a garázdaság, a rablások aggasztják. Ezek kapcsán Csepelen már tavaly is jó eredményekről számolhattunk be, az idei évben ez a tendencia folytatódik. Összességében azt mondhatom, hogy a közbiztonság terén Budapest legbiztonságosabb kerületei közé tartozunk.

Az, hogy ez így alakult, több tényezőnek tudható be. A csepeli rendőri állomány kifejezetten jó, összeszokott csapat. Rendőreink kellő tapasztalattal rendelkeznek, a nyomozóink jól ismerik a helyi viszonyokat. Jelentős a jelenlétünk a közterületeken. Gyakran civil ruhás rendőrök folytatnak megfigyelést olyan területeken, ahol sűrűbben fordulnak elő bűncselekmények. Esetemben is most érik be a Csepelen szerzett sok éves tapasztalat és a jó helyismeret. Kapitányságunk kellő támogatást kap a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól és a Készenléti Rendőrségtől. A körzeti megbízottak legalább tíz éve teljesítenek szolgálatot, folyamatos kapcsolatot tartanak az állampolgárokkal, akik bármikor segítséget kérhetnek tőlük.

Konkrétan milyen előnnyel jár a körzeti megbízottak jó helyismerete?

Példaként említhetem a segítségre szorulókat. Hamarosan itt a tél. A körzeti megbízottak pontosan ismerik a környezetüket, hiszen naponta bejárják azt, tehát tudják, merre vannak a rászorulók. Ezeket a helyeket a hideg időben visszatérően fogják ellenőrizni.

Hogyan lehet tovább javítani a közbiztonságot?

A közterületi kamerák számának növelésével, valamint a rendszámfelismerő rendszer fejlesztésével szeretnénk növelni a lakosság biztonságérzetét, és még jobban ellátni feladatainkat. Mindig is jó volt az együttműködésünk a társszervekkel, így a közterület-felügyelettel, a polgárőrséggel és a kerületi ügyészséggel, akikkel közösen hatékonyabb a munkánk. A csepeli önkormányzat szintén nagyban hozzájárul az eredményes munkavégzésünkhöz. Rendőreink számára szolgálati lakásokat biztosítanak, új gépkocsikat vásárolnak, a közelmúltban felújították a konditermünket. Újdonság, hogy támogatásukkal létre hozhattunk egy olyan helyiséget, ahol a különleges bánásmódot igénylő sértettek hallgathatjuk ki. Ebben a szobában a 14 éven aluli sértett gyermekeket kérdezhetjük, s mindezt kellemes, gyerekszobára emlékeztető környezetben tehetjük, így a gyermek nem érzi azt, hogy kihallgatás folyik, hiszen közben játszhat, rajzolhat. A kiskorúakat egy nyomozó hallgatja meg egy szülő és többnyire egy pszichológus jelenlétében. Korábban Budapest más kerületébe kellett vinni hasonló beszélgetésre a gyermekeket, ez most már helyben is megvalósítható. Hozzáteszem, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény Csepelen nem jellemző. Másik újdonság, hogy - szintén önkormányzati támogatással – a rendőrség épületében egy azonosításra alkalmas bemutató helyiséget is kialakítunk. A sértett egy olyan speciális üvegfalon keresztül azonosíthatja a bűnelkövetőt, amelyen visszafelé nem lehet átlátni, ez tehát a sértett érdekeit védi.

Hogyan kerülhetjük el a legnagyobb eséllyel, hogy bűncselekmények áldozatai legyünk?

Mindenképpen figyeljünk oda jobban az értékeikre a lakásban, a gépkocsiban. Ne hagyjuk nyitva sehol az ajtót, az autóban ne hagyjunk látható helyen értéktárgyakat. A trükkös csalások elővigyázatossággal kivédhetők: ismeretlent ne engedjünk be a lakásba. Ha lehetőségünk van rá, a mobiltelefonunkkal fényképezzük le az illetőt. És értesítsük a hatóságot, ha gyanús dolgot észlelünk.    

Szilágyi Sándor: A közbiztonság terén Budapest legbiztonságosabb kerületei közé tartozunk (kiemelt)

Cs. A.

Utoljára frissítve: 2017. november 14. kedd, 10:56