Csepel visszavásárolná az egykori Görgey Iskolát Kiemelt

Kategória: Közélet péntek, 22 szeptember 2017 12:09

DSC 0500 resizeA csepeli önkormányzat a „sétányok” lakókörnyezetében élők védelmében megpróbál megegyezni az egykori Görgey Artúr Iskola épületének eladásáról – erről döntött heves vitát követően szeptember 22-én, délelőtt a kerület képviselőtestülete. Az ingatlan visszavásárlásáról szóló előterjesztést leginkább azok a balliberális pártok vitatták, akik korábban az eladásáról döntöttek. Végül azonban  sikerült ellenszavazat nélkül megszavazni a javaslatot.

 

 

2010 októberétől fideszes vezetése van Csepelnek: az önkormányzat azóta próbálja visszaszerezni az MSZP-s vezetés által pénzszerzési céllal kiprivatizált ingatlant. Borbély Lénárd polgármester a testület ülésén elmondta, hogy a visszavásárlás egyszer már hajszál híján sikerült. Akkor az önkormányzat volt az egyetlen ajánlattevő, de az ingatlant meghirdető bank visszalépett a pályázattól. Az azt követő pályázaton az önkormányzat ugyanazt az ajánlatot tette, mint korábban. Egy ingatlanforgalmazó cég azonban alig néhány millió forinttal többet ígért a nem nyilvános liciten. A cég szociális célú hasznosítási javaslattal kereste meg az önkormányzatot. Mivel az önkormányzat nem ért egyet semmilyen lakófunkcióval, így a szociális hasznosítási móddal sem, most ezzel a céggel próbál a kerület vezetése egyezségre jutni - ehhez kérték a képviselők beleegyezését.

Az előterjesztésből hamar heves vita lett. A képviselőtestületben ma is három olyan politikus ül, akik valamilyen formában felelősek az iskola sorsáért. Dobák István, Borka-Szász Tamás és Horváth Gyula MSZP-s képviselőkként, utóbbi alpolgármesterként vette ki a részét az iskola bezárásában majd privatizációjában. Dobák István ma is MSZP-s, Borka-Szász Tamás és Horváth Gyula pedig a Gyucsány-párt politikusai. A vitán elhangzott, hogy az iskolát 2007-ben megvásároló cég utalást tett arra, hogy nem keveset fizettek, hogy az intézményi besorolást megváltoztassa az önkormányzat, és lakóparkot építhessenek az iskola helyére. 2010 után 1,5 milliárd forintos kártérítési pert indítottak Tóth Mihály MSZP-s polgármester ígéretére hivatkozva, ám végül nem mutatták be, hogy kinek és hogyan fizettek pénzt az átminősítésért. Így csak gyanítható, hogy korrupció is lehetett az iskola megvásárlásának körülményei között.

A gazdasági válság miatt az iskola lebontása és a lakópark építése elmaradt, az épület pedig hamar Budapest egyik szégyenletes szellemépületévé vált. Németh Szilárd, volt polgármester, jelenlegi országgyűlési képviselő – aki az ülésen is felszólalt -, többször tárgyalt az egykori iskola és a szintén kiprivatizált Kis-Duna parti ingatlan visszaszerzéséről, de akkor még sikertelenül. A cég tönkrement, így szállt az ingatlanok tulajdonjoga a bankra. Tőlük sikerült az önkormányzatnak a Kis-Duna parti ingatlant visszavásárolni. Ott, az egykori Napközistábor helyén a kerület ismét hasonló, iskolásoknak, gyerekeknek szánt ingatlanhasznosítást szeretne.

A Görgey Artúr Iskolát azonban nem sikerült a banktól elsőre megszerezni. A bank ötször próbálta a telket eladni, abból egy alkalommal csaknem sikeresen. Az akkori nyertes – aki 97,1 millió forintot fizetett volna a telekért - megkereste az önkormányzatot. Ők 300 lakásos lakóparkot akartak építeni, és 2016-ig átadni. Az önkormányzat jelezte, hogy nem adnak ehhez hozzájárulást, a cég pedig visszalépett. A csepeli önkormányzat aztán egy későbbi pályázaton 30,5 millió forintos árajánlatot tett, amit a pályázat kiírója nem fogadott el. Az ötödik értékesítési kísérletnél a törvény szerint már el kellett volna fogadniuk az önkormányzat ajánlatát, ám ekkor lépett be a zárt licitbe a Pércsi 37 Ingatlanforgalmazó Kft., amely a pályázatot megnyerte. A cég szociális célú hassznosítási javasslattal kereste meg az önkormányzatot. Az önkormányzat ezt továbbra sem támogatja, ezért tett javaslatot Borbély Lénárd polgármester a telek megvásárlására. A hosszú és heves vita ellenére a többség támogatta az előterjesztést.

Csepel.hu

Utoljára frissítve: péntek, 22 szeptember 2017 15:11

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail