Magyarország legyen olyan, mint egy Pride?

Kategória: Közélet 2017. július 08., szombat 09:26

1Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője felhívást tett közzé Facebook oldalán, melyben a szombati melegfelvonulásra hívja támogatóit. Ebben hangzik el pártjának üzenete: „a Pride egy pillanatfelvétel abból a Magyarországból, amelyet mi szeretnénk látni”. Németh Szilárd fordítva gondolja: szerinte nem kellene mindenből cirkuszt csinálni, a családoknak pedig joguk van ahhoz, hogy fiaikat férfinak, lányaikat pedig nőnek neveljék.

Az ellenzéki pártok közül a közelgő választások miatt a Momentum, az MSZP, a Demokratikus Koalíció mellett az Együtt is felvonul a szombati Pride-on, vagyis a melegfelvonuláson. Szabó Szabolcs és az Együtt politikusai ezt annyira komolyan gondolják, hogy szerintük most a Pride a demokrácia és az elfogadás legfontosabb helyszíne. Pedig ezt még a melegek többsége sem így véli. A felvonulás a hivalkodó jellege és a provokatív szexuális tartalma miatt még az ő köreikben sem túl népszerű. A felvonulók ráadásul most az őket védő kordonok elbontásával is botrányos légkört akarnak kialakítani.

Az Együtt felhívását az Y-gen, a párt ifjúsági szervezete adta közzé. Ebben nem kerteltek. Egy az egyben elmondták, hogy Szabó Szabolccsal és a többi pártpolitikusukkal milyen országot szeretnének, ha kormányt alakíthatnának. “A Pride egy pillanatfelvétel abból a Magyarországból, amelyet mi szeretnénk látni” – hangoztatják.

A Csepel.hu ennek kapcsán szerette volna Szabó Szabolcsot megkérdezni, mi a véleménye a melegfelvonulásáról, de ő csak a Facebook oldalán keresztül volt hajlandó kommunikálni. Kérdéseinkre nem válaszolt. Ezért csak a Németh Szilárd készített interjút tudjuk megjelentetni.

 

Nem kell ebből cirkuszt csinálni

Az Együtt már bejelentette, hogy testületileg, saját teherautóval vesz részt az idei melegfelvonuláson, a Budapest Pride-on. Ott lesznek a Momentum, az MSZP, a DK és Párbeszéd politikusai is. És a Fidesz?

Magyarország szabad ország, mindenki olyan rendezvényen vesz részt, amilyenen akar. A részvétel azonban, hál’ istennek nem kötelező, távol maradni ettől a felvonulástól éppúgy szabad, mint részt venni rajta. Nem tartjuk ezt politikai kérdésnek, a szexuális orientációt magánügyként kezeljük. Ezért nem veszünk részt pártként a pride-on.

 

És ön magánemberként elmegy-e? Egyetért-e a bejelentett céljaival?

Soha nem voltam, így most se veszek részt. Egyébként az egészet szimpla cirkusznak, magamutogatásnak, provokációnak tartom. Idén már azt is előre bejelentették, hogy nem működnek együtt a rendőrséggel, csak azért is a kordonon kívül fognak vonulni. Egyébként mindig kiálltam és ki is fogok állni az emberi és alkotmányos jogok tiszteletben tartásáért. Senkit sem érhet hátrány neme, származása, vallása, gondolatai vagy éppen szexuális irányultsága, mássága miatt. Én például boldog házasságban élek feleségemmel és két szép, jóravaló gyermekünkkel együtt. Virág lányomat nőnek, Bendegúz fiamat férfinak, mindkettőjüket becsületes, dolgos magyar embernek neveljük. Büszkék vagyunk erre, de azért nem vonulunk ki az utcára dicsekedni. Éljük az átlagos magyar családok, a csendes, türelmes többség életét. De azt mi is elvárhatjuk, hogy a kisebbség is tartsa be a törvényeket, tisztelje a többség életmódját, és ne provokáljanak bennünket csak azért, mert számunkra nem az ő életmódjuk a követendő példa.

 

Mi a véleménye arról, hogy Németországban a Bundestag engedélyezte a melegek közötti házasságot?

Ez német belügy, Magyarországra nem vonatkozik a döntésük. A házasság kérdését a magyar Alaptörvény megfelelően rendezi.

 

Támogatná-e, hogy Magyarországon is engedélyezzék?

Nem, a jelenlegi magyar törvényi szabályozás megfelelő jogokat biztosít az Alaptörvénynek megfelelően. Én ehhez tartom magam a jövőben is.

 

Dr. Szabó Szabolcs a facebook profilján olyan videót osztott meg, amely a Budapest Pride-on való-e részvételre buzdítja a választókat, és a melegházasság szabályainak megváltoztatására is utal.

Dr. Szabóék, a balliberális pártok és a melegjogi aktivisták mindebből politikát és cirkuszt csinálnak.

 

Ön szerint dr. Szabó Szabolcsnak fűződhet bármilyen érdeke ahhoz, hogy engedélyezzék a melegházasságot Magyarországon?

Véleményem szerint, ez neki is a magánügye, ha akarja, nyilvánosságra hozza, ha akarja, nem. Kérdezzék meg tőle!

Utoljára frissítve: 2017. július 08., szombat 09:36

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail