A tranzitzóna szavatolja a biztonságot

Kategória: Közélet 2017. június 19., hétfő 13:29

19 nszAkik a tranzitzónát támadják, nemcsak a magyar és európai biztonságot veszélyeztetik, hanem a valódi menekültek menekült státusra való jogát is veszélyeztetik – szögezte le a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke.

Június 20-a a menekültek világnapja, ebből az alkalomból tett látogatást Németh Szilárd a röszkei tranzitzónában hétfőn. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: az emléknap célja, hogy felhívják a figyelmet a háború elől menekülő emberek helyzetére.

A magyarországi menekültügyi szabályok a genfi egyezményen, a schengeni egyezményen és a magyar alaptörvényen alapulnak - közölte. A jogi és fizikai határzár, valamint a tranzitzóna beváltják a hozzájuk fűzött reményeket – fűzte hozzá, megjegyezve: a tranzitzónák intézménye a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben alkalmazható.

Az emberek két nemzeti konzultáció során és egy népszavazással megerősítették, hogy Magyarországra és az EU területére ellenőrizetlenül senki sem léphet be  – hangsúlyozta Németh Szilárd. 

Kijelentette: a határvédelmi intézkedések és a tranzitzónák és a nemzetközi szabályokon alapuló menekültügyi eljárás egyszerre biztosítja a magyar és európai emberek biztonságát és a hozzánk forduló menedékkérők jogainak teljesülését.

A nemzetbiztonsági bizottság alelnöke tájékoztatott, folyamatosan fejlesztik a tranzitzónákat, azok mindenben megfelelnek a nemzetközi előírásoknak.

Jelenleg 221 fő tartózkodik a tranzitzónában, az egészségügyi szobában 16 ember kap személyre szabottan gyógyszert, állandó 24 órás ügyeletet biztosítanak, amit a gyermekorvos rendszeres látogatása egészít ki.

A tranzitzónában szolgálatot teljesítő rendőrök naplójában semmi rendkívüli esemény nincs bejegyezve, így az sem igaz, ami a közel múltban a sajtóban megjelent, hogy állapotos nőt bilincseltek volna meg – közölte, hozzátéve: a rendőrségi törvény alapján minden rendkívüli eseményt rögzíteni kell.

A napi ellátmány Németh Szilárd szerint bőséges, napi háromszori étkezést biztosítanak a felnőtteknek, a gyerekeknek ötször. „Senki nem panaszkodott arra, hogy őt éheztetnék, vagy olyan körülmények lennének, amit a sajtóban leírtak” – fogalmazott. „Ezek a híresztelések egy nagyon tudatos, de nagyon silány kampány részét képezik” – jegyezte meg. Németh Szilárd a bejárás során azt javasolta, hogy szereljenek a játszótér felé napvitorlát, ami óvja a gyerekeket a napsugárzástól.

221-en várnak a menekültügyi eljárás lefolytatására, ennek átlagos ideje 33 nap, a beadástól számítva gyorsított eljárásban 15 nap, normál eljárásban 60 nap áll rendelkezésére a hatóságnak, ezt követően gyorsított eljárásban 8 nap alatt, normál eljárásban 60 nap alatt kell dönteni a bíróságnak. Év eleje óta 1340 eljárás zajlott le, ebből 125-en kaptak első fokon oltalmazotti vagy menekült státust. 136 felülvizsgálati kérelmet adtak be, ebből 18 esetben helyben hagyta a bíróság a döntést, 82 esetben pedig új eljárás lefolytatását rendeltek el.

Akik a tranzitzónát támadják, nemcsak a magyar és európai biztonságot veszélyeztetik, hanem a valódi menekültek menekült státusra való jogát is veszélyeztetik – szögezte le a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke.

(fidesz.hu)

Utoljára frissítve: 2017. június 19., hétfő 13:34

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail