Ülésezett a képviselő-testület

Kategória: Közélet 2017. június 06., kedd 11:06

testuA májusi testületi ülésen a képviselők hozzájárultak ahhoz, hogy Csepelen épülhessen meg a Kozma István Magyar Birkózóakadémia. Emellett megszavazták az iskolakezdési támogatást, valamint jelentős útfelújítás-tervezésekről döntöttek. A nyugdíjasoknak járó kedvezmények az ingyenes sóbarlangbérlettel tovább bővülnek.

A testületi ülés napirendi pontjainak tárgyalása előtt Borbély Lénárd polgármester felolvasta egy nagyszalontai gyermek levelét, aki köszönetet mondott a polgármesternek a nagyszalontai Toldi Mesepark megvalósulásáért. A nagyszalontai gyerekek névre szóló levélben fejezték ki hálájukat a képviselő-testület tagjainak az egyedi tervezésű játszótérért. Borbély Lénárd megköszönte a képviselőknek, hogy a testület – felülemelkedve a pártpolitikán – egységesen támogatta a játszótér adományázását testvérvárosunknak.

 

Támogatják az iskolakezdést

A képviselők megszavazták a tanévkezdéssel járó anyagi terhek csökkentéséről szóló polgármesteri előterjesztést. A rendelet értelmében az általános iskolai tanulmányokat kezdő csepeli gyerekek 15 ezer forint támogatásban részesülnek. Az utalvány formájában nyújtott juttatás nem csak a rossz szociális körülmények között élőknek jár, hanem minden csepeli iskolásnak. A támogatásra az önkormányzat 15 millió forintot különít el.

A képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy Csepelen épülhessen meg a Kozma István Magyar Birkózóakadémia. A modern, kétszintes, többfunkciós létesítmény nemcsak a birkózósport fellegvárává válhat, hanem sport-, kulturális- és egyéb rendezvények, konferenciák lebonyolítására is alkalmas lesz, amely jelentős presztízsnövekedést hozhat Csepelnek. A kormányzati támogatással megvalósuló, kétmilliárd forint értékű beruházás helyszíne a Kis-Duna-parton lesz, az ifjúsági táborként ismert területen (Hollandi út 8.).

 

Megújulnak az útburkolatok

A kerületben mintegy ötven kilométer burkolatlan út található, ezért az útépítés kiemelt önkormányzati program. A képviselők ennek jegyében döntöttek az egyesített kiviteli úttervek elkészítéséhez szükséges fedezet – 68 millió forint – biztosításáról. A döntés értelmében több mint három és fél kilométer burkolatlan szakaszon tervezik szilárd útburkolat kiépítését, valamint tervek készülnek a csapadékvíz elvezetésére is. Az érintett útszakaszok a Medve, a Pikkely, a Vasas, a Csáklya, a Matróz utcában, valamint a Királyerdei és a Popiełuszko úton találhatóak. A Popiełuszko út rendelkezik szilárd útburkolattal, ott 655 méternyi szakaszon fog megújulni a burkolat.

A képviselők egyhangúlag döntöttek a Gróf Széchenyi István Általános és Két Tannyelvű Iskola előtti tér (Spar környéke) és a mellette található óvoda környékén lévő zöldfelület megújításáról. Szintén egyhangúlag szavazták meg a tűzcsapokra történő magyar fejlesztésű ivócsapok telepítéséről szóló polgármesteri előterjesztést. A döntés értelmében a csepeliek nemcsak a forgalmas közterületeken tudnak ivóvízhez jutni, hanem olyan területeken is, ahol a víz nincs bekötve. A beruházás során kerületünkben maximum húsz darab ivócsapot fognak elhelyezni.

 

Felelősséggel a csepeli gyerekekért, nyugdíjasokért

A képviselők döntöttek a csepeli rendőrkapitányság épületében kialakítandó különleges meghallgatószobáról. Horváth Gyula, a DK képviselője jelezte, a szavazás során tartózkodni fog, mert szerinte a helyiséget nem az önkormányzatnak, hanem a Belügyminisztériumnak kellene finanszíroznia. Borbély Lénárd elmondta, a csepeli gyerekekért érzett felelősségtől vezérelve a csepeli rendőrségen olyan szobát alakítanának ki, ahol azokat a 14 év alatti gyermekeket lehetne meghallgatni, akik bűncselekmény tanúi voltak vagy bántalmazást szenvedtek el. A polgármester hozzátette, szükség van egy olyan helyiségre, amely nem olyan rideg, mint egy átlagos kihallgatószoba. Szilágyi Sándor rendőr alezredes, kapitányságvezető szóbeli kiegészítésében hozzátette, ha megvalósul a kihallgatószoba, a gyerekeknek nem kell újra átélniük a traumát, mert a kihallgatásról videófelvétel készül, amit a bíróság elfogad a per során.

A képviselők a polgármester előterjesztésére határoztak a „jó tanuló, jó sportoló” diákok erdélyi nyaralásának támogatásáról. Az utazáson – a Dél-pesti Tankerületi Központ és a Csepeli Testnevelő Munkaközösség vezetőjének javaslatára – 35-40 diák vehet részt 2017. június 12-e és 16-a között. Határozat született arról is, hogy az önkormányzathozzájárulásával a csepeli nyugdíjasok ingyen juthatnak sóbarlangbérlethez. A döntés értelmében idén ezer csepeli nyugdíjas ajándékba kap egy öt alkalomra szóló sóbarlangbérletet, amelynek ára bruttó 2500 forint.

Zárt ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy díszpolgári címet adományoznak Czirják Károly helytörténésznek, a dr. Urmánczy Nándor Egyesület vezetőjének, valamint Albert Mátyásnak, Farkaslaka volt polgármesterének, Hargita megye tanácsosának.

LG

Utoljára frissítve: 2017. június 06., kedd 11:35

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail