Zárnak az iskolák, az üzletek – itt vannak a bejelentések

Kategória: Információk a koronavírusról 2021. március 04. csütörtök, 11:44

36933503 fe8897b5d85fde82080a99a405a13ae2 wmDélelőtt jött a hír az újabb szigorításokról.

 

 

 

 

 

 

 

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón közölte:

 

-az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. A digitális oktatás részleteit kidolgozzák.

 

-Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.

 

-Ugyanebben az intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy.

 

-Az edzőtermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései zárt kapuk mögött tarthatók csak meg. A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabadtéri sporttevékenység lehetséges, másfél méteres távolságtartással.

 

-Mindenkit arra kérnek, ahol otthoni munkavégzésre van mód, biztosítsák ennek a lehetőségét.

 

-A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.

 

-Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében.

 

-A már létező, szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást- és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárnia.

 

Ma kezdődött a tömeges oltás Csepelen

 

Március 4-el közel 1200 darab Pfizer oltóanyag tervezett felhasználásával elindult a vakcinálás a kerületben. Az önkormányzat egyik cége, a Csepeli Városkép Kft. tizennyolc munkatársa is besegít az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében.

 

A hétvégén nagyüzemi oltás indul az országban. Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával. az érintettek a mai napon kapják meg az oltás helyét és az oltás időpontját. Ehhez kapcsolódik, hogy hivatalosan március elsejétől oltópontnak lett kijelölve a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat, ezzel tovább nőtt az országban az oltópontok száma.

 

És elindult az oltás a kerületben is. Mától egészen a jövő hét szerdáig közel 1200 darab Pfizer vakcina kerül felhasználásra. Ezzel viszont a hétvégén nem oltanak.

 

Az oltópontnak kijelölt Tóth Ilona szakszolgálatot Borbély Lénárd polgármester kedden délután személyesen is meglátogatta, ahol megbizonyosodott arról, hogy a szakrendelő felkészült tömeges oltásra. A rendelőben hétköznap kettő, hétvégente öt helyen is rendelkezésre állnak a személyi és a tárgyi feltételek ahhoz, hogy az oltásra jelentkező csepeliek gyors ellátásban részesüljenek, tudtuk meg a polgármester bejegyzéséből.

 

A szakrendelő napi 240 fő beoltását tervezi, a háziorvosok választják ki, azokat a pácienseket, akiket a TIESZ oltópontjára irányítanak, praxisonként 30 főt. Azt kérik, hogy mindenki a megadott időpontra érkezzen. Fél óránként hat beteg fogadnak, nem lesz zsúfoltság. Oltás előtt megmérik hőmérsékletét, vérnyomását, kikérdezik a pácienst. Az oltáshoz egy beleegyező nyilatkozat is szükséges. Könnyebbség, ha ezt az érintettek kitöltve magukkal viszik, de a helyszínen is kitölthető, tájékoztatott Dobák András, az intézmény főigazgató főorvosa, aki elmondta: a mai első vakcinát reggel maga adta be, és az öt napig tartó vakcinálásban személyesen is részt vesz. A főorvos hozzátette: reggel óta folyamatosan jönnek az oltásra, a két oltóhelyen óránként 24 beteget oltanak be. A vakcinálás reggel 9 és este 7 óra között zajlik.

 

Fontos hír még, hogy az adminisztrációs ügyintézést a Csepel Városkép Kft tizennyolc munkatársa is segíti.