Március 1-ig maradnak a korlátozások

Kategória: Információk a koronavírusról 2021. január 28. csütörtök, 12:10

20201104134635 pap 4059 01A szerdai kormányülés után, az operatív törzs beszámolóját meghallgatva a kabinet megállapította, hogy sikerült megfékezni a járvány terjedését. Viszont az enyhítések a járvány újbóli felélénküléséhez vezetnének. Európa sok országában szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint nálunk, ott megkezdődött a harmadik hullám, amit a kormány szeretne elkerülni, ezért a korlátozások fenntartása indokolt – számolt be róla Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megköszönte a lakosság fegyelmezettségét és az egészségügyi dolgozók munkáját. Arról is beszélt, hogy március elsejéig meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozásokat. Ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, amihez a Parlament hozzájárulását fogják kérni. A kormány először 15 napra saját hatáskörben megteszi ezt.

A miniszter közlése szerint a szigorítások március 1-ig maradnak hatályban, s február végén újra megvizsgálják a helyzetet. – Abban az esetben van lehetőség enyhítésre, ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, vagy ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina – mondta Gulyás Gergely, aki arra is kitért, hogy a kormány a következő napokban a lehető legtöbb vakcinát szeretné beszerezni. – Az unióból érkező védőoltások száma rendkívül alacsony. A Pfizer vakcinákból összesen 27 milliót szállítottak ki, ebből 8 és fél millió jutott az Európai Unióba, ami az érdemi védekezéshez kevés – fogalmazott a tárcavezető.

A közös európai beszerzéstől – folytatta – nem várhatjuk, hogy elegendő legyen a tömeges oltáshoz. – Ahhoz, hogy elérjük az Európai Bizottság által is kitűzött 70 százalékos oltottsági szintet, más vakcinákra is szükség van, ezért saját beszerzéseket is folytatunk – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Mint mondta az Astra-Zeneca oltóanyaga brit engedéllyel már rendelkezik, de mivel az EU még nem engedélyezte, még nem oltanak vele. A Szputnyik orosz oltóanyaggal összefüggésben azt közölte, hogy több mint két hónapos alapos vizsgálat után az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a vakcinát, ami biztonságos és a lehető legjobb technológiával készült. – Oroszországgal szerződést is kötöttünk, ha betartják az abban foglalt vállalásukat, akkor február végéig 300 ezer emberre elegendő oltóanyag érkezik hazánkba – emelte ki a miniszter.

Hozzátette: a kínai vakcina hatékonysága is kifejezetten jó, az eddigi tapasztalatok kiválóak, és több mint 15 millió embert oltottak be vele a világon, ám az uniós hatóságok még mindig nem engedélyezték. – A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be, itthon is megkapja az ideiglenes veszélyhelyzeti engedélyt. Ettől persze még a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden egyes oltóanyagot külön is ellenőrizni fog – magyarázta Gulyás Gergely, aki kitért arra is, hogy felgyorsítják a nehéz helyzetbe került vendéglátósok bértámogatását. – Amikor lazítás lesz – és reméljük minél előtt – először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni – szögezte le a tárcavezető.

Gulyás Gergely a kormány azon döntését is ismertette, hogy 45 milliárd forinttal támogatják a kisboltokat, a falvakban, hogy a multik miatt nehéz helyzetbe került üzletek működni tudjanak. A pályázatokat hamarosan a Magyar Falu Program keretében hirdetik ki. Hiesz György, Gyöngyös baloldali polgármesterének soron kívüli beoltása kapcsán a miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy eltérjen az oltási rendtől egy város vezető, aki ráadásul még csak nem is veszélyeztetett korú.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Gulyás Gergely úgy értékelt, hogy az ellenzék felelőtlenül a vakcinák ellen hergel, miközben nyitást követelnek, pedig korábban a mostaninál nagyobb esetszámnál még szigorítottak volna. – Felelőtlen és következetlen magatartást tanúsít a baloldal – mondta a miniszter, hangsúlyozva: a vakcináció együtt jár a korlátozásokkal, s bem lehet az egyiket követelni és a másik ellen kampányolni.

Szintén kérdésre válaszolva Gulyás Gergely cáfolta, hogy a kormány iparűzési adót vett volna el bárkitől is. – A kormány az eddig az önkormányzatok által beszedett összeg felét – két százalékból egyet – a kis- és középvállalkozásoknál hagyta. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben a kormány álláspontja szerint az a legjobb, ha a vállalkozóknál marad a pénz, de nyitottak arra, hogy a ellenzéki önkormányzatokkal is egyeztessenek – fejtette ki a politikus. Az orosz vakcina gyártási kapacitása kapcsán a miniszter arról tájékoztatott, hogy február végéig 300 ezer ember számára elegendő adag várható, ezután később még további 700 ezer ember számára elegendő oltóanyagot fog kapni Magyarország.

A „felesleges vakcina” kifejezést a valóságtól elrugaszkodott megfogalmazásnak nevezte a miniszter, azt is hozzátette: az oltás önkéntes és mindenki dönthet arról melyik oltóanyagot választja. Gulyás Gergely tudatta: a tavalyi év gazdasági adatait megnézve látszik, napi szinten 10 milliárd forint kárt okoz a járvány, ezért lényegtelen marad-e többlet vakcina, mert olyan nagy az ára a lezárásoknak, hogy ahhoz képest másodlagos az oltás ára, amiből a lehető legtöbbet kell mindenhonnan beszerezni.

A tárcavezető arra is kitért, hogy együttműködnek az unióval, s minden lehetőséggel éltek amit az EU felajánlott a vakcinák lehívására. Szavai szerint nyugati politikusok is elismerik, hogy valami félresikerült az oltóanyag beszerzés kapcsán az unióban. – Az EU az utolsó a nagy nyugati országokhoz képest az oltások terén. A kormány ennek ellenére együttműködik az unióval, de ez kevés a probléma megoldásához – fogalmazott.

A Varga Judit igazságügyi minisztert a az ingatlanvásárlásuk kapcsán ért támadásokat gusztustalan balliberális propagandának nevezte a miniszter. Hozzátette: az igazságügyi tárca vezetője minden esetben etikusan és törvényesen járt el. – A miniszter asszony válaszát kiforgatták a baloldali sajtóban, de az igazság az, hogy Brüsszelből Balatonhenyére költözött volna vissza Varga Judit családjával. Azután változott a helyzet, és a munkája jelenleg Budapesthez köti a minisztert. A törvény pedig lehetőséget ad ötéves halasztásra, amivel jogszerűen élt Varga Judit. Ha pedig mégsem Balatonhenyén fognak élni, visszafizeti a támogatást – fejtette ki Gulyás Gergely, megjegyezve: a baloldali sajtónak nem számít a valóság. – Mivel az ellenzéki pártok gyengék, a sajtójuk látja el a szerepüket inkorrekt módon – mondta a politikus.

Arra a kérdésre, hogy az érettségizők visszatérhetnek-e az iskolákba a májusi vizsgaidőszak előtt, Gulyás Gergely azt közölte, hogy a szabályok március 1-ig nem fognak változni, de remélik, hogy az érettségi előtt tudnak már enyhíteni a szigorításokon. Beszámolt arról is, hogy a járványügyi védekezéshez szükséges rendkívüli jogrend fenntartása elengedhetetlen a jelenlegi korlátozások fenntartásához. – Nem biztos, hogy 90 napon túl is marad a rendkívüli jogrend, de a lehetőséget meg kell hagyni – tette hozzá.

Az Astra-Zeneca oltással kapcsolatban a miniszter azt húzta alá, hogy a cég egyértelműen cáfolta, hogy 65 év felettieket ne lehetne oltani a vakcinával. A kínai vakcinát érintő kérdésre tudatta: reálisan 250 ezer ember beoltására elegendő adag érkezhet először, a tárgyalások folyamatosak. Kérdésre a miniszter azt is közölte, ha az oltási rendben sorra kerül, be is fogja oltatni magát.

Gulyás Gergely úgy vélte, nem érdemes peres eljárásokat kezdeményezni a vakcinagyártó cégekkel szemben az esetleges késlekedések miatt. Mint emlékeztetett: hazánkban eddig már több mint kétmillióan regisztráltak az oltásra.

– A határon túl élő magyar nemzetiségeknek a jogai terén soha nem engedni a kormány. Az ukrán nyelvtörvény korlátozza a jogaikat, és mindaddig blokkolja hazánk a NATO-val való tárgyalásaikat, amíg ezen nem változtatnak – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter a közösségi média szabályozása kapcsán arról beszélt: mivel nincs egységes uniós szabályozás, a tagállami törvények többet érnek a semminél. – A véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására csak szélsőséges esetben és csak a kormány jogosult, ma mégis magáncégek is ezt teszik – mutatott rá.

A baloldali vzeztésű Budavári Önkormányzatban kialakult helyzettel kapcsolatban azt Gulyás Gergely azt hangsúlyozta: egy 1990 után meghozott rossz döntés következményeit szenvedik el azok, akik a Várban élnek, mert ők nem vehették meg a korábbi önkormányzati lakásukat így tulajdonjog helyett bérleti joggal rendelkeznek csak. – Az lenne helyes ha végre megvásárolhatnák a saját lakásaikat – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint a legjobb az lenne, ha ebben a kormány, és az I. kerületi önkormányzat egyetértenének és lehetne megoldást találni.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány februárban visszaadja a szocialisták által korábban elvett 13. havi nyugdíj első negyedét. Ezt követően több lépcsőben a maradékot is: jövőre a fele, utána a háromnegyede, majd az egész havi 13. nyugdíj visszaépül. Kérdésre a tárcavezető azt is leszögezte: az oltási rendben pénzzel előbbre kerülni nem lehet. Egyébként szavai szerint nem is valószínűsíthető, hogy szolgáltatók vakcinához tudnak jutni, hiszen az államnak is nehéz a beszerzés.

A miniszter jelezte, hogy a ha a kormány folytatni tudja a korábban megkezdett minimálbér emelést, akkor előbb utóbb elérjük az osztrák életszínvonalat. – A garantált bérminimum pedig már most két és fél szerese annak, mint ami 2010-ben volt – fűzte hozzá Gulyás Gergely, hozzátéve: bízik abban, hogy nyárra visszatérhet a normális élet, és lehet menni nyaralni, ám ebben ma még csak reménykedni lehet.

A kínai vakcinával kapcsolatos kérdésre a miniszter hangsúlyozta: annak nem magasabb lényegesen az ára a nyugatiakénál. Másik kérdésre válaszolva arról is beszélt, ha sikerül szerezni Astra zeneca vakcinát, oltani is lehet majd vele. – Az Európai Bizottság azzal kecsegtet, hogy január végén uniós szinten is engedélyezik majd ezt az oltóanyagot. Ha erre nem kerül sor Magyarország lehet, hogy előbb egyedül is be tud szerezni vakcinát – tudatta.

A boltok nyitvatartása kapcsán a miniszter azt hangsúlyozta: az nem polgári engedetlenség, hiszen anyagi haszonszerzésből történik, nem pedig magasabb rendű erkölcsi célból. – Ez jogszabályszegés, ami ellen fel kell lépni a hatóságoknak. Legalább hat hónapra be fogják zárni az ilyen üzleteket. Aki fogyasztóként megy ilyen üzletbe, az is bírsággal számolhat. Senki sem jókedvében találta ki a szigorításokat, a harmadik hullám elkerülése végett szükség van ezekre – fejtette ki Gulyás Gergely, hozzátette: a kormány szeretne segíteni ahol lehet. Gyorsítanák a bértámogatások kifizetését, a szabályokat azonban mindenkinek be kell tartania.

– A kormány nem bánja, hogy Ukrajna minden tájára jutott a lélegeztetőgépekből, amiket a szomszédos államnak adtak, de kérték, hogy ahol a legnagyobb szükség van rá Kárpátalján, a magyarok lakta területekre is jusson belőlük – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető tarthatatlannak nevezte, hogy ma a szólásszabadság korlátait – például a Facebookon – nem a közmegegyezéshez közel álló állami szabályok határozzák meg, hanem valamilyen világcég akarata. Szerinte ezt az önkényes a cenzúrát a klasszikus liberalizmus elveit vallók sem fogadhatják el. – Ez ellen az önkényes cenzúra ellen a hatékony fellépés eszközét még nem találta meg a magyar kormány sem, de Varga Judit igazságügyi miniszter most ezen dolgozik – tette hozzá.

Magyarnemzet.hu