Hol kell maszk? Mi lesz este 8 után?

Kategória: Információk a koronavírusról 2020. november 12. csütörtök, 10:46

kijarasi tilalom1Két napja jelent meg a kormányrendelet, amely részletesen szabályozza a kijárási tilalom és a maszkviselés feltételeit. Ha Önnek kétsége támadt, hogy este 8 után kimehet-e az utcára, vagy nem tudja, hogy folyamatosan kell-e az utcán maszkot viselnie, illetve hogy milyen büntetési tételre számíthat, ha megszegi az előírásokat, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket!

 

Maradjanak otthon!

 

A kijárási tilalom kapcsán hozott rendelet nem is lehetne egyértelműbb. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Az igazolásra külön formanyomtatvány létezik, ami ide kattintva letölthető. Fontos tudni: hatósági ellenőrzés esetén büntetést jelent, ha nincs munkáltatói igazolás.

 

Kivétel persze itt is van. Ilyen, amikor valamilyen egészségkárosodással, életveszéllyel, életvédelmi céllal vagy súlyos kárral fenyegető helyzet áll fenn. Szintén a kijárási tilalomtól eltérő helyzetnek számít, ha versenyszerűen sportoló személy edzésen vagy sportrendezvényen vesz részt, edzés vagy sportrendezvény helyszínére, illetve onnan a lakóhelyére, a tartózkodási helyére vagy a szálláshelyére közlekedik. 

 

Kutyát sétáltatni is lehet este 8 után is. A rendelet szerint kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatáskor a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

 

Maszkviselés

 

A rendelet itt is egyértelmű. A maszkviseléssel és a távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Maszkot minden, hatodik életévét betöltő személynek viselni kell zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön is. Fontos változás november 11-től, hogy a tízezer főnél nagyobb településeken a rendelet a polgármesterek hatáskörébe utalta, mely közterületeken teszik kötelezővé a maszkviselést. Borbély Lénárd csepeli polgármester döntése nyomán hatéves kor felett Csepel teljes közterületén (kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken) kötelező a száj és az orr eltakarására alkalmas maszk viselése.

 

A lényeg, hogy a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközökön, a tömegközlekedési eszközökre várva (váróhelységekben), az üzletekben, bevásárlóközpontokban, a vendéglátó üzletekben – vásárlás és munkavégzés közben is –, ügyintézésnél, az egészségügyi intézményekben (kivéve az ápolt betegnek az elhelyezésére szolgáló kórteremben), a szociális intézményekben maszkot viselni.

 

A sporttevékenységeknél, a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. Nyugodtan ki lehet menni futni maszk nélkül. Ahogy munkába is lehet biciklivel menni maszk nélkül. A rendelet ugyanis nem tesz különbséget a kerékpározásnál az önálló sporttevékenység és a munkába való közlekedés között.

 

Kérünk továbbá mindenkit, tartsa magánál a maszkját, a szabályok alól nem mentesül az, aki elhagyja a védőfelszerelést.

 

Büntetési tételek

 

A rendelet szerint például egy üzlettulajdonosnak, ha nyitva tart, pedig nem szabadna, vagy nem például nem tartatja be a vendégekkel a maszkviselési szabályokat, a bírság összege a százezer forintól akár egymillióig is terjedhet, ráadásul akár 1 évre is bezárhatják üzletét a büntetés mellett. A kijárási tilalom, vagy a maszkviselési szabályok megszegőire ötezertől ötszázezer forintig terjedő bírság vár.

Utoljára frissítve: 2020. november 12. csütörtök, 10:56

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail