Minden tudnivaló a korlátozásokról Csepelen

Kategória: Információk a koronavírusról 2020. november 11. szerda, 09:09

letoltes1234Tisztelt Csepeliek!

 

A szerda nulla órától életbelépő intézkedések a következők:

 

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Az igazolás ide kattintva letölthető!

 

Minden gyülekezés tilos.

 

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

 

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

 

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

 

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.

 

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

 

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

 

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

 

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

 

Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

 

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.

 

Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.

 

Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

 

Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat - külön kormányrendeletben foglaltak szerint - hetente tesztelni kell.

 

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

 

Borbély Lénárd csepeli polgármester döntése nyomán Csepelen az alábbi intézkedések születtek (ezek mától érvényesek):

 

1. Hat éves kor felett Csepel teljes közterületén (kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken) kötelező a száj és az orr eltakarására alkalmas maszk viselése.

 

2. A kutyafuttatók a nyitvatartási időben korlátozás nélkül látogathatóak. A maszk viselése itt szintén kötelező.

 

3. A Csepeli Strand nem látogatható (kivéve a fedett medence a versenyszerűen sportolók számára).

 

4. A Hollandi úti Ifjúsági tábort bezárják.

 

5. A Királyerdei Művelődési Ház, a Radnóti Miklós Művelődési Ház, a Szabó Magda Közösségi Tér, a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény, a Csepel Galéria és a Rákóczi Kert épülete bezár. A Rákóczi Kert parkja nyitva marad. Az egyéni sportolás idejét kivéve, a park területén, mivel az fenntartói döntés szerint nem közterület, a maszk viselése kötelező. A Királyerdei Művelődési Házban működő posta továbbra is nyitva tart.

 

6. A Nyugdíjas Közösségi Ház zárva tart.

 

7. Az önkormányzati játszóház zárva tart.

 

8. A csepeli jégpálya nem nyílik meg.

 

9. A Csepeli Piacon a maszk viselése továbbra is kötelező.

 

A polgármester arról is tájékoztat, hogy az összes önkormányzati rendezvény lemondásra kerül. Borbély Lénárd kéri minden csepeli segítségét és együttműködését a szabályok betartásában.