Önkéntesek ingyen varrják a maszkokat

Kategória: Információk a koronavírusról 2020. április 24. péntek, 14:48

maszk1Csepelen számos jó szándékú magánember összefogott: szájmaszkokat készítenek ingyen a kerületi lakosok részére. Egyik felajánlás követte a másikat: önkéntesnek jelentkeztek varrónők, szervezők, szállítók, mások jó minőségű anyagot, cérnát küldtek adományként. Ráadásul nemcsak csepelieknek, hanem másoknak, például kórháznak is eljuttattak arcvédőt. Néhányan közülük.

A Cse-Szi Angyalok nevű csepeli csoport egy közösségi oldalon érhető el. Megfogalmazásuk szerint azért jöttek létre, hogy a fertőzésnek leginkább kitett embereknek nyújtsanak segítséget. Önkéntesei március vége óta folyamatosan varrják, és az igénylőknek továbbítják a maszkokat térítésmentesen. Egy bejegyzésük szerint április 6-áig már ezer arcmaszkot gyártottak. Kiss-Oroszné Mészáros Andrea volt az egyik, aki a csepeli piac bejáratához is kivitt ingyen elvihető, mosható maszkokat. Most már ő is a Cse-Szi Angyalok csapatát erősíti.

Kalmárné Rózsa szintén a közösségi oldalán érhető el, folyamatosan varrja a maszkokat. „Először a dombóvári Szent Lukács Kórház dolgozóinak küldtem száz darab mosható maszkot. Nevelőszülőként szociálisan érzékeny vagyok, így minden olyan embernekjuttatok maszkot, aki nem tudja megvenni vagy megvarrni magának. A következő nagyobb tételt a két csepeli anyaotthonnak küldöm. Majd következnek a gyár területén lévő családi szállók és a hajléktalanszállók lakói” – mondta lapunknak. A szervezésben, az adományok összegyűjtésében Somogyvári Andrea segít. Az önkéntesek felajánlásként szívesen fogadják a vászon, pamutvászon anyagot, a nem műszálas lepedőt, ágyneműt, pamutpólót, gumit, cérnát.

Érdemes megemlíteni a Repkény utcai tagóvoda dolgozóit is, akik szintén önkéntesként gyártják a maszkokat. A Városgazda megváltozott munkaképességű foglalkoztatottjai is varrják a textilmaszkokat, amelyeket a csepeli piacon vehetnek át a lakók úgy, hogy becsületkaszszaként annyit fizetnek érte, amennyit jónak gondolnak. A befolyt összeget a munkavállalókat foglalkoztató csoportra fordítják.

Cs.A.