Százmilliókból szépül a kerület Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2017. április 05., szerda 19:55

01Csepel a Fővárosi Közgyűlés TÉR_KÖZ pályázatán 500 millió forintot nyert a szocialisták idején elherdált Napközis tábor rendbetételére, valamint a 25 ezer négyzetméteres Rákóczi Kert megújítására. A saját forrásokkal együtt így körülbelül 1,2 milliárd forintból újul meg a két terület. Csepel eddig minden városrehabilitációs pályázaton sikerrel indult.

Noha korábban sem a szakértők, sem a csepeli lakosok nem értettek egyet a Napközis tábor eladásával, a szocialisták annak idején mégis elkótyavetyélték egy befektetőnek. A Fidesz-KDNP városvezetés tavaly vásárolta vissza kevesebb mint 100 millió forintért a Tóth Mihály szocialista polgármester idején lakóparknak kiszemelt területet. A fideszes vezetésű önkormányzat 2010-ben biztosította a helyi lakosokat arról, hogy nem épül lakópark a csepeli Kis-Duna-parton. Az önkormányzat kikötötte azt is, hogy ott fejleszteni csak és kizárólag sport- és szabadidős céloknak megfelelően, a zöld terület megtartásával lehet. A cél az volt, hogy a Hollandi út melletti, kis-Duna parti, több éve nem hasznosított területen egy napközis tábort hozzanak létre, visszaadva azt a csepeli gyerekek számára.

A megvalósítás érdekében a csepeli önkormányzat tavaly elindult a Fővárosi Közgyűlés TÉR_KÖZ pályázatán. Az elnyert 310 millió forinthoz a kerület jelentős önrésszel járult hozzá. A pénzből többek között többfunkciós központi épületeket építenek majd, de lesz például itt nyolc, vizesblokkokkal felszerelt tanterem is. Az elfogadott tervek ezen felül 5 darab pavilonról, egy csúszdás kilátóról, újrahasznosított anyagokból készült egyedi bútorokról, tematikus játszóeszközökről, egy sportpályáról, valamint egy kültéri fitness parkról is szólnak.

A csepeli önkormányzat sikerrel pályázott a Rákóczi Kert és Közösségi Ház megújítására is. Az elnyert 190 millió forint mellett itt ugyancsak jelentős tételt képviselnek a kerület saját forrásai. A projekt különlegessége, hogy a Rákóczi Kert fejlesztési terveibe a helyi lakosságot is bevonták. A közösségi házon elsősorban energetikai célú és homlokzatfelújításokat hajtanak végre, emellett építenek egy futókört, felújítják a sportpályát, sőt: egy szerszámtárolóval felszerelt közösségi kertet is kialakítanak. Az ide tervezett gumidombos kisautópálya, a Rákóczi kerti játszótér megújítása és bővítése, valamint a különböző okos fejlesztések pedig új lehetőséget jelenthetnek a csepeli közösségi élet alakításában.

Utoljára frissítve: 2017. április 06., csütörtök 15:19

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail