Bunkerből sószoba

Kategória: Fejlesztések 2016. szeptember 12., hétfő 14:35

TBE 2119Átadták a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Bóbita tagóvodájának felújított udvarát, valamint azt a sószobát, amely különleges élményt nyújt a gyerekeknek. A szeptember 12-én rendezett ünnepségen Borbély Lénárd polgármester emlékeztetett rá: egy évvel ezelőtt egy betemetett bunkerre bukkantak az óvoda kertjében, amelyet a csepeli önkormányzat sószobává alakított.

 

 

A beruházással az óvodások egészségének megőrzését tartották szem előtt, egyben olyan helyet hoztak létre, amely a gyerekek örömére szolgál. Mindez az óvoda udvarának felújítása keretében valósult meg. Hierholczné Faragó Tünde, az Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetője hangsúlyozta: a sószoba igazi különlegesség.

 

Múltra épülő jövő

2010-ben új időszámítás kezdődött a csepeli óvodák életében – kezdte avató beszédét Borbély Lénárd, Csepel polgármestere. Az elmúlt években új óvodaszárnyat építettünk, az évtizedek alatt leromlott nevelési intézményeket közel 1 milliárd forintból felújítottuk, modernizáltuk, de a játszóudvarokra, a zöldfelületeinek karbantartására, új, egyedi fajátékokra, automata öntözőrendszerek kiépítésére is jutott pénz. Tavaly ilyen felújítás kezdődött a Bóbita óvodában is, amikor az udvar tereprendezése közben egy II. világháborús bunkerra találtunk.

Egyszerűbb lett volna elbontani – hangsúlyozta a polgármester -, de Csepelen már nagy hagyománya van annak, hogy a hátrányainkból előnyt kovácsoljunk. A betonbunkert sószobává alakítottuk, így a csepeli múlt e darabkája új köntösben már nem emberi életeket véd, hanem gyermekeink egészségét őrzi.

 

Megszépült az udvar

A Bóbita tagóvoda felújítása során új növényeket telepítettek, a korábbi betonburkolatot térkőre cserélték, a használhatatlan játszóeszközöket elbontották, új játékokat telepítettek. Kialakítottak egy csúszdadombot, felújították a homokozót és elhelyeztek egy ivókutat. A sószoba kialakításának költségeit szintén az önkormányzat viselte. Az egykori beton óvóhelyet sószobává alakították, föléje pedig előre gyártott, hőszigetelt faházat helyeztek el. A sószobában épületgépészeti munkálatokat végeztek, sógenerátort telepítettek, biztosítják a folyamatos fűtést, szellőztetést, világítást.

 

Egészségmegőrzés

Hierholczné Faragó Tünde, az Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda vezetője és Troskáné Simoncsics Andrea, a Bóbita tagóvoda vezetője arról számolt be, hogy az intézmény, amely 79 kicsinek ad otthont napközben, eleve egészségfejlesztő óvoda és sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozik. Éppen kapóra jött, hogy az önkormányzat az egészség megóvását célzó sószobát alakított ki a helyszínen. Ezzel együtt újjávarázsolták a környezetet is. Új növényeket, fákat ültettek, a színek és a formák harmonikus egységet alkotnak.

 

Vendégeket is fogadnak

Csepelen korábban nem volt lehetőség arra, hogy egy sószobát ingyen vegyenek igénybe. Elsődlegesen az ide járó gyerekek használhatják, de két másik óvoda – a közelben található Hétszínvirág és a Tátika – gyerekei is ellátogathatnak ide hetente két-három alkalommal. A sószoba ennyi látogató befogadására alkalmas, hogy zavartalanul működtessék azt. (vége)

 

Tengeri levegő

Három óvodai munkatárs oktatáson vett részt, hogy megtanulják  az üzemben tartáshoz szükséges tudnivalókat: ők a többi óvónőnek is átadják a szükséges információkat. Naponta kell figyelemmel kísérni a szoba működését, ami nem bonyolult, de a megfelelő minőség fenntartása miatt nagyon fontos. A szoba falát és mennyezetét öklömnyi sódarabok borítják egybefüggően, a földön pedig – akárcsak egy homokozóban a homok között – himalájai só tengerében játszhatnak a gyerekek. Egy porlasztó, párásító szabályozza az ideális páratartalmat. A 8-10 fős gyerekcsoportok két óvodapedagógus kíséretében 20-25 percet töltenek el a szobában.

 

Kedvező hatások

A sórengetegnek számos kedvező hatása van: jó a légúti bajokra, a fertőző betegségek és az asztma megelőzésére, az egészséges életmód fenntartására és a lelki harmónia megőrzésére. A fény- és hangterápia további előnyöket biztosít. Úgy tervezik, hogy különféle foglalkozásokat tartanak majd, így például énekelnek, meséket hallgatnak.

 

Cs. A.

Fotó: Tóth Beáta

Utoljára frissítve: 2016. szeptember 12., hétfő 15:17

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail