Közérdekű együttműködési megállapodás: csúcsidőben nem járnak majd METRANS szerelvényei - 500 milliót adnak csepeli fejlesztésekre Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2016. május 26., csütörtök 07:19

testuleti2Borbély Lénárd polgármester kezdeményezésére a csepeli városatyák megszavazták azt a közérdekű együttműködési megállapodást, amely alapján a METRANS szerelvényei a jövőben nem fogják a reggeli és délutáni csúcsidőben használni a Corvin csomópont vasúti átjáróját. A 2009 óta Csepelen működő logisztikai cég új telephelyet épít a Csepel Művek területén, ezért még 500 millió forinttal támogatja az önkormányzat infrastrukturális fejlesztéseit. A német HHLA cégcsoport magyarországi leányvállalata azt is vállalja, hogy a beruházással 200 új munkahelyet teremtenek, melyeket elsőként Csepelen hirdetnek meg.  Az ellenzék nem támogatta a megállapodást: a többség tartózkodott, egy MSZP-s nemmel szavazott.

Már jóval 2010 előtt megépült a csepeli Szabadkikötőben az első olyan konténer-terminál, amely ma a legkorszerűbb és legbiztonságosabb áruszállítási megoldások közé tartozik. Az akkori fővárosi, állami és önkormányzati vezetés azonban sajnos nem tette lehetővé a csepeli Corvin-csomópont kétszintesre építését - pedig erre a gerincút miatt uniós források is rendelkezésre álltak. Hosszú távon még több problémát okozott, hogy az akkori csepeli vezetés sem próbált megállapodni a Szabadkikötővel, hogy legalább a reggeli és délutáni csúcsidőben ne használják a rendkívül forgalmas csomópont vasúti átjáróját. A vasúti áruszállítás miatt ezért időnként hatalmas, több kilométeres dugók alakulnak ki a Weiss Manfréd úton. A vasúti forgalom nagy részét ma a METRANS szerelvényei teszik ki: a most megszavazott megállapodástól ezért azt reméli az önkormányzat, hogy sokkal kevesebb lesz a fennakadás. 

 

A METRANS nemzetközi színvonalú, a legkorszerűbb műszaki és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő konténerterminálja az egykori Csepel Művek egy kihasználatlan testuletiterületén épül. "Amellett, hogy a társaság maga is legalább 200 új munkahelyet teremt, aktív szerepet játszik abban, hogy más logisztikai tevékenységhez kapcsolódó vállalkozások is letelepedjenek a kerületben. Mindezeken túl a társaság igen jelentős mértékű, összesen 500 millió forint értékű, közérdekű kötelességvállalást, azaz közcélú pénzügyi felajánlást tesz." - áll a csepeli városatyák által megszavazott előterjesztésben. A megállapodás szerint a fejlesztési összeg felét az önkormányzat saját szakmai döntései szerint fordíthatja a Csepel területén megvalósuló fejlesztésekre. A fejlesztési összeg másik felét a kerület elérhetőségét javító közlekedés-fejlesztési feladatokra fogják használni. Ilyen kulcsprojektek a Corvin csomópont kétszintű, a vasúti és közúti forgalmat külön szintre helyező kiépítése, a Gubacsi vasúti híd felújítása, átépítése és a csepeli teherforgalmi tehermentesítő közút megépítése - állt Borbély Lénárd polgármester előterjesztésében.

 

Az előterjesztést, amely alapján radikálisan csökkenhet a Corvin csomóponton a reggeli és délutáni várakozás, és megkezdődhet a csomópont kétszintessé építésének előkészítése, csak a kormánypárti képviselők szavazták meg. Az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik képviselői tartózkodtak, míg Dobák István MSZP-s politikus, aki korábban maga is a Szabadkikötőben dolgozott, elutasította a megállapodási szerződést. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a Csepeli Szabadkikötőre a mostani megállapodás nem vonatkozik, mivel az ottani konténer-terminál kialakításakor az akkori önkormányzat ilyen feltételt nem szabott. A Szabadkikötő egyelőre elzárkózik a hasonló megállapodástól. 

 

Csepel.hu

Utoljára frissítve: 2016. május 26., csütörtök 10:57

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail