Új egészségügyi fejlesztés: Csepelen is elvégzik a csecsemők kötelező koponya és csípő szűrését Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2016. április 07., csütörtök 07:25

uh7Csepelen is elvégezhető lesz a csecsemők kötelező koponya- és csípőszűrés ultrahang vizsgálata. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat radiológiai osztályán hivatalosan átadták szerdán a már használatban lévő új ultrahang készüléket. Az önkormányzat finanszírozásával megvásárolt Hitatsi gyártmányú gép legújabb mikro konvex fejével a pici babák születés utáni kötelező vizsgálatait helyben végzik el a gyermek radiológusok. Az újabb egészségügyi szolgáltatás bővülése a szülők számára jelent könnyebbséget, akik eddig a kerületből távoli intézményekbe (Heim Pál Kórház és Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház) vitték a csecsemőket. 

A szülést követő 6-8 hétben végzett csípő- és koponya ultrahang vizsgálattal olyan születési és fejlődési problémákra derülhet fény, amik még nem okoznak látható bajt, de korai felismerésük a baba egészséges fejlődése érdekében nagyon fontos.

A felső kategóriás készülék korszerű képalkotó eljárása során a járóbetegeknél lehetőség van a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és vesék, a kismedencében pedig a húgyhólyag, a méh, a petefészkek és a prosztata vizsgálatára, de diagnosztizálhatók a nagyobb erek, azokban lévő áramlás, a lágyrészek, például pajzsmirigy vagy bőrben észlelt kisebb-nagyobb csomók is – tájékoztatta oldalunkat dr. Juhász György főigazgató.

 

A több funkciójú gép gyakorlati használatát dr. Ördögh Ildikó osztályvezető főorvos mutatta be a vendégeknek, köztük Borbély Lénárd polgármester és Morovik Attila alpolgármester is megtekintették az új technológiát.

A főorvosnő elmondása szerint jelenleg három vizsgáló fejjel dolgoznak és zömében hasi ultrahangot végeznek. A lineárissal nyaki ereket, lágyrész eltéréseket, emlőket, izomban lévő sérüléseket vizsgálnak. A konvex fej a hasi szervek vizsgálatára alkalmas, a mikro konvex pedig a csecsemők koponya- és csípőszűrésére.

 

A gyártó cég képviseltében jelenlévő Széles József elmondta, hogy a készülék további 30-40 fejjel bővíthető, mellyel speciális területek vizsgálhatók.

 

 AZS

Fotó: Tóth Beáta

" alt="uh" width="773" height="514" />

Utoljára frissítve: 2016. április 10., vasárnap 17:11

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail