Újra a csepelieké a Kis-Duna-parti napközis tábor Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2016. április 06., szerda 17:18

tabor895.100.000 forintért vásárolta vissza egy árverésen a csepeli önkormányzat azt a Hollandi úton található Kis-Duna-parti telket, amelyet egy magáncég szerzett meg tisztázatlan körülmények között tíz évvel ezelőtt. A terület korábban napközis táborként működött a gyerekek örömére, ennek azonban a korábbi szocialista önkormányzat véget vetett. „Éppen azok a csepeli elvtársak hagyták lepusztulni a környéket, akik jelenleg az oktatás jövőjéért aggódnak és tüntetnek” - mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, korábbi polgármester. Borbély Lénárd polgármester azt emelte ki beszédében, hogy a civilekkel együtt közös erőfeszítéssel védték meg a Kis-Duna-partot, amelyet most rendbe tesznek és fejlesztenek.

Az eseményen Borbély Lénárd és Takács István felszámolóbiztos írta alá az adásvételi szerződést. A terület átadásán jelen volt Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester és a Csepeliek a Zöld Kis-Duna-partért Egyesület tagjai, akik annak idején szót emeltek azért, hogy a Duna-parton ne épülhessenek luxusingatlanok.

 

Németh Szilárd arról beszélt, hogy Morovik Attila kollégájával együtt még tanárként, nevelőként jó néhány hetet töltött el itt a gyerekekkel. A napközis táborban jól érezték magukat a gyerekek, de aztán „jöttek a nagy gondolatok”. „A kommunista-szocialista városvezetés elvette a szociálisan rászoruló gyerekektől ezt a területet, s végül azzá tették, ami most látható. A környék lepusztult, az épületek romosak. Azt a medencét, amely most is itt van, nyáron nem töltötték fel vízzel, mert nem tellett rá a szocialista önkormányzatnak. Üres medence, tele zseb – ez a szóbeszéd járta akkor, mert valakiknek nagyon megérte, hogy tönkretegyék a gyerekek kedvelt táborát. Tíz évvel ezelőtt végül eladták egy offshore cégnek, amely azt tervezte, hogy 180 lakásos lakóparkot épít ide. Látható, hogy mit hagytak hátra a hatalmon lévő elvtársak… A Fidesz itt tartotta az első ellenzéki sajtótájékoztatóját. Ez a hely azóta a csepeli politikai és civil ellenállás szimbóluma” – mondta Németh Szilárd.

 

tabor6Rendbe teszik, fejlesztik a környéket

Borbély Lénárd megköszönte Németh Szilárd akkori polgármester közbenjárását, amiért a területen építési tilalmat rendeltek el. Köszönet illeti a Csepeliek a Zöld Kis-Duna-partért Egyesület tagjait, akik civilként álltak ki a környezet védelméért. „A mai nap az egyik legjelentősebb Csepel életében, mert látható, mit hagytak ránk a szocialisták, s mi a jelenlegi önkormányzat terve. A Fidesz-KDNP városvezetés most visszaveszi a területet, és rendbe teszi, fejleszti azt. Korábban sem a szakértők, sem a csepeli lakosok nem értettek egyet a tábor eladásával, a szocialisták mégis elkótyavetyélték. A terület csaknem 14 ezer négyzetméter, vagyis nagyjából fele akkora, mint a városligeti Hősök tere. A csepeli önkormányzat tervei között szerepel, hogy az egykori Görgey Artúr Általános Iskola épületét szintén visszaszerzi” – mondta Borbély Lénárd.

 

Az események hátteréről érdemes tudni, hogy a tíz évvel ezelőtti adásvételkor a befektetőnek az volt a célja, hogy három kétszintes és három hatszintes blokkból álló luxus lakóparkot épít, amivel tönkretették volna a csepeli Kis-Duna part Budapesten is egyedülálló látványát és környezetét. Az építkezés ellen sok ezer csepeli tiltakozott, de azt végül csak a gazdasági válság és a cég csődje tudta megakadályozni.

 

A ma 130 millió forint valós értékűre becsült telket meglehetősen gyanús és tisztázatlan körülmények között szerezte meg az Ibiza-Építő Kft. és az Elephant Holding. Először a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. adta el 2006-ban a Csepeli Strandfürdő egy elkerített részét. Erről az ügyletről azonban a csepeli önkormányzat akkori, MSZP-s vezetői – állításuk szerint – egyáltalán nem értesültek. Ez sokaknak már akkor hihetetlenül hangzott. A főváros vezetése ugyanis abban az időben szintén MSZP-SZDSZ-es volt, Horváth Gyula személyében volt fővárosi képviselője a pártnak, ráadásul a pályázati felhívás a Népszabadságban is megjelent. Népszabadságból tucatnyi járt az önkormányzatba, a polgármester mellett az alpolgármestereknek és a különböző osztályvezetők is minden nap megkapták.

 

 

Zavaros ügyletek zajlottak

Az üzletet így a csepeli önkormányzat távol maradásával, a fővárosi cég és az Ibiza között zavartalanul, és mélyen a telek becsült értéke alatt sikerült megkötni. A csepeli önkormányzat ez után, immáron értesülve a tulajdonos-váltásról, telekcserét ajánlott fel az Ibizának. A csere is megvalósult. A strandhoz tartozó telek a csepeli önkormányzathoz került, az Ibiza pedig két másik, addig önkormányzati tulajdonú telket kapott cserébe. A két új telek egyike szintén a Kis-Duna parton volt, a másik pedig az MSZP-s vezetés által bezárt Görgey Artúr Általános Iskola épülete lett.

 

Mindkét telken lakóparkot akart építeni a befektető, és állításuk szerint erről az MSZP-s vezetést is kellően meggyőzték. Az Ibiza-Építő Kft. szorosan a Kis-Duna partjára tervezett, falakkal és kamerarendszerekkel védett, több emeletes luxuslakópark tervét azonban a csepeli civil szervezetek és a Kis-Duna-part mentén élők mellett neves építészek is keményen bírálták. Volt olyan építész, aki kritikáját összefoglalva egyenesen azt mondta, hogy a legjobb lenne, ha az egész ormótlan építményt fognák, és leúsztatnák a Dunán egészen Mohácsig.

 

A beépítési tervek legkeményebb ellenfelének azonban a Csepeliek a Zöld Kis-Duna-partért Egyesület bizonyult. A civilek minden lehetséges módon, minden lehetséges jogi eszközzel próbálták megmenteni a partot a beépítéstől. Ennek két következménye lett: egyrészt elhúzódott a part beépítése, másrészt a civilek ellen krimibe illő magánháborút kezdett vívni a befektető cég – egészen addig, amíg csődbe nem ment.

 

A csőd sem mentette volna meg a partot a beépítéstől, ha az ismét egy magáncég kezébe kerül. Ehhez kellett most az, hogy az önkormányzatnak a rendezett pénzügyeivel legyen százmilliós, mozgatható saját forrása, és beavatkozási, vásárlási lehetősége. Mindkét feltétel teljesült. A licitbe a csepeli önkormányzat is belépett, így sikerült megvenni egy másik befektető orra elől a telket.

 

Tovább nő a zöldterület

 

A csepeli önkormányzat 2011 tavaszán kezdte meg a rendszerváltás után teljesen lepusztult Kis-Duna-part rendbetételét. A környezet azóta szabályosan újjáéledt: megújult a parti ösvény, a Daru-domb környéke, az ifjúsági tábor. BMX-pálya és több fitnesz park épült, idén pedig Budapesten is egyedülálló játszótér készül a Pusoma vendéglő előtt, vandálbiztos toalett készül a kompnál. Emellett az ifjúsági tábor területén épül meg az a többfunkciós sportcsarnok is, amely semmit nem vesz el a zöldterületből, de tovább erősíti a part pihenő-, sport- és szabadidő lehetőségeit. Az önkormányzat tervei a most visszavásárolt ingatlannál is hasonlók. Ezen a területen sem lesz lakópark, fejleszteni csak és kizárólag sport- és szabadidős céloknak megfelelően, a zöld terület megtartásával, annak fejlesztésével lehet.

Csepel.hu

" alt="tabor" width="371" height="558" />

Utoljára frissítve: 2016. április 06., szerda 18:28

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail