Bokrétaünnep a Jedlikben

Kategória: Fejlesztések 2022. szeptember 30. péntek, 15:52

Jedlik 01

„Grandiózus építkezés a Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) felújítása és bővítése, ami a következő hosszú évtizedekre egyedülállóan színvonalas keretet fog nyújtani az itteni gimnáziumi oktatásnak” - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a gimnázium új épületszárnyának bokrétaünnepén. A rendezvényen többek között részt vett még Németh Szilárd kormánybiztos, Kisfaludy László helyettes államtitkár, Sztankov Attila, a kivitelező Laterex Zrt. vezérigazgatója, Borbély Lénárd Csepel polgármestere, valamint a kerület prominensei, jedlikes tanárok, diákok, öregdiákok.

Gulyás Gergely ünnepi köszöntőjében kiemelte, ha Magyarország a saját jövőjére gondol, akkor az oktatásra többet kell, hogy áldozzon. Megjegyezte, a nehéz gazdasági helyzet ellenére a kormány vállalta, hogy minden megkezdett építkezés befejeződik. Biztosak abban, hogy jövő év szeptember 1-jén megnyithatnak a felújított és kibővített iskola kapui. A miniszter hangsúlyozta, Csepel fejlődése fontos Budapest fejlődése szempontjából, meg kell őrizni a csepeli hagyományokat, ehhez pedig a jó infrastrukturális háttérrel rendelkező, nagynevű középiskola hozzá tud járulni.

 

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár beszédében kitért arra, hogy olyan szociális, társadalmi és gazdasági kihívásokkal nézünk szembe, amikben mindazok az értékek megkérdőjeleződnek, amik eddig fontosak voltak. Hozzátette, a fiataloknak különösen nehéz a helyzetük, mert új szakmák jelennek meg, régiek tűnnek el és átalakul a munkaerőpiac. Ilyen körülmények között kell felkészíteni a fiatalokat az életre. „A megfelelő nemzeti identitást a megújult Nemzeti alaptanterv biztosítja, az egészséges élethez tornatermek, sportpályák és tanuszodák kellenek, a korszerű tanulási környezethez pedig megfelelő iskolaépületek” sorolta. Megjegyezte: az elmúlt négy évben 4500 helyszínen történt iskolafelújtás, -bővítés, épült új iskolaépület, és ebbe a programba illeszkedik a JÁG felújítása is.

 

Németh Szilárd kormánybiztos, a Fidesz választókerületi elnöke, jedlikes öregdiák méltatta azt a széleskörű összefogást, ami lehetővé tette a felújítást és bővítést, és emlékeztetett, ez Magyarország legnagyobb, a kormány által támogatott iskolafelújítási beruházása, amely 21 milliárd forintból valósul meg. Kiemelte, a kormány 2010 óta a családokat, a gyermeknevelést és oktatást helyezte középpontba. "Az ország gazdasági lehetőségeihez mérten a lehető legtöbbet teszünk azért, hogy Magyarországon olyan oktatásban, nevelésben részesüljenek a gyermekeink, hogy biztonságban lehessenek az iskolában, kihozhassuk belőlük a legtöbbet, amit örököltek a szüleiktől, amihez tehetségük van, és hogy kiköthessenek a magyar nemzeti kultúra kikötőjében. Ez az iskola dolga" - fogalmazott. Megjegyezte, ehhez szükség van olyan iskolaépületre, eszközrendszerre, pedagóguskarra, társadalmi közegre, amely ezt a lehető legmesszebb menőkig biztosítani tudja. Hangsúlyozta a gimnázium 1945 óta működik Csepelen, és a kerületi közoktatás, oktatás-nevelés zászlóshajója.

 

Sztankov Attila, a kivitelező Laterex Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a bokrétaünnep több százéves hagyomány. Amikor egy épület eléri lemagasabb pontját, megünneplik az elvégzett munkát. Hozzátette: körülbelül az építkezés egyharmadánál tartanak, 140 ember összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy az elmúlt tíz hónapban a munkaterület átvételétől eljussanak a bokrétaünnepig. Mint mondta, kívül-belül megújul a régi épület, és az új épületszárnnyal együtt környezettudatos lesz.

 

A szalaggal átkötött bokrétát Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök áldotta meg, majd az új épületszárny központi részét lefedő acélszerkezet tetején rögzítették. A program zárásaként a jelenlévők megtekinthették, bejárhatták az új épületrészeket.

Utoljára frissítve: 2022. október 12. szerda, 11:52