Tovább fejlesztik a Csepeli Szabadkikötőt

Kategória: Fejlesztések 2022. május 16. hétfő, 11:55

tn4 web 220510 em 4568Újabb beruházással folytatódik a Csepeli Szabadkikötő hosszútávú megújulása, amely hatással lesz a régió legfontosabb, itt elhelyezkedő logisztikai központjára is. A nemzetközileg is nagy jelentőségű korszerűsítésben az osztrák SWIETELSKY két magyarországi leányvállalata vesz részt, melyek első alkalommal indultak konzorciumi partnerként egy hazai pályázat során.

A 94 éves múltra visszatekintő csepeli kikötő stratégiai fontosságú, hiszen Magyarország, sőt a régió legnagyobb trimodális - vasúti, vízi és közúton is megközelíthető – logisztikai központja. 2015-ben 3,5 milliárd forintból újult meg a létesítmény, 2018-ban pedig új logisztikai csarnokokat hozott létre az üzemeltető Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt.

 

Most a kikötő infrastruktúra-hálózatának komplex fejlesztése (vasút, út, vízoldal, közmű) a cél. A tervezési és kivitelezési folyamatokat a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. végzi. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Mahart-Szabadkikötő Zrt. március 22-én tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

 

 Időszerű a leromlott állapotú vágányok és úthálózat felújítása

 

A hamarosan induló rekonstrukcióról Liga Balázstól, a Vasúttechnika projektvezetőjétől kaptunk információkat. Mint elmondta: a kikötőben működik Magyarország legnagyobb konténer terminálja. A szolgáltatásokat biztosító MAHART Container Center a 2020-as évben 411.500 konténer mozgatást végzett és 2.264 irányvonatot indított, fogadott.

 

Rendkívül jelentős kamion- és vonatforgalmat bonyolít a kikötő, ami sok esetben még a kockakő burkolatú belső úthálózaton, elhasználódott, leromlott állapotú vasúti vágányokon történik. Ez az infrastruktúra nem felel meg minden tekintetben a 21. századi logisztikai igényeknek, ezért vált időszerűvé a következő fejlesztési ütem.

 

Összetett műszaki feladatot kiviteleznek

 

A projekt legnagyobb részét a vasútépítési munkák teszik ki. A bejáró vágány és a teljes rendezői vágánycsoport átépül, ezen kívül beépítenek egy dinamikus járműmérleget és megújulnak a jelentősebb útátjárók.

 

A vízoldali munkák részeként átépítik a Duna oldali rézsűt. A Petróleum medence Északi partján, valamint a II. Kereskedelmi medence délkeleti sarkán új burkolt rézsűs partfal készül, megtörténik a Petróleum medence bejárati csúcsának helyreállítása, és a függőleges partfalak javítását, kikötői elemek pótlását is elvégzik.

 

A Vasúttechnika munkarészéhez tartozik a vasúti térvilágítás és a rendező vágányok alatti közművek kiváltása, az itt található közműhálózat átépítése is.

 

A kivitelezés során a Szabadkikötő területén lévő úthálózat jelentős százalékát felújítják. Az útépítési munkákat, az ehhez kapcsolódó közműfejlesztéseket, valamint az üvegszálas gerinchálózatok építését a Swietelsky Magyarország Kft. végzi.

 

A rekonstrukció egy külön üteme a kikötő területén található Ferroport telephelyén egy 7500 négyzetméteres térburkolat bontása és helyére új bazaltbeton burkolat építése, melyet a Swietelsky Magyarország Kft. nyert el. A szerződés szerint feladatai közé tartozik még a kiviteli tervek elkészítése, valamint egy 376 négyezetméteres épület bontása is.

 

Nyáron kezdődnek a munkák

 

A teljes projekt átfutási ideje 24 hónap, ami tartalmazza a tanúsítási eljárások lefolytatását és a használatba vételi engedélyek megszerzését is. A szerződés 2022.04.05-én lépett hatályba. Ezt három hónap tervezési időszak követi, a kivitelezési munkák csak ez után, július hónapban kezdhetők meg.

 

A tervek szerint júliusban minden olyan projektelemet elkezd a konzorcium, ami nem érint Natura 2000-es területet. Itt ugyanis az előkészítő fakitermelési, növényzet irtási munkák csak a vegetációs időszakot követően, októbertől végezhetők el. Ez a megkötés a Duna oldali rézsűt és a Petróleum medence bejárati csúcsát érinti.

 

A vízoldali munkák jelentős részét még idén szeretnék megvalósítani. A vasúti pályába beépítendő 24 új kitérőből 21-et, az átépítendő 21 db útátjáróból pedig 18-at terveznek befejezni ebben az évben.

 

A tervek szerint idén az útépítési feladatok több mint 50%-a valósulna meg. Illetve elkészül a Ferroport bazaltbeton burkolata.

 

Mivel a Csepeli Szabadkikötő folyamatosan, a nap 24 órájában, az év minden napján üzemel, az infrastruktúrát úgy kell átépítenie a kivitelezőknek, hogy annak forgalmát ne akadályozzák. Az építés ütemezése, a megfelelő technológia megválasztása, az üzemeltetővel történő folyamatos egyeztetés így kulcsfontosságú lesz – emelte ki Liga Balázs.

 

A projektvezető elmondta, hogy további nehézséget jelent a szomszédban dúló háború gazdasági hatása, ami nemcsak az építőanyagok, szolgáltatások árát növelte meg jelentősen, hanem komoly ellátási nehézségeket is okoz. Az orosz és ukrán nyersanyagok hiánya pl. a vasúti sín beszerzését teljes mértékben bizonytalanná teszi. Ezért alternatív megoldásokat igyekeznek kidolgozni annak érdekében, hogy a szerződéses feladatokat határidőre teljesíteni tudják.

 

Magyarépítők.hu

Utoljára frissítve: 2022. május 16. hétfő, 14:02