Szebb lesz, mint a Margitsziget: Csepeli Közpark

Kategória: Fejlesztések 2022. február 10. csütörtök, 09:32

DSC09759A tervek szerint 2025-re készülne el Csepel-sziget északi részén a Csepeli Közpark 36 hektáron, amely méretét tekintve a Margit-szigethez hasonló. Az utóbbi ötven évben nem épült ekkora park Budapesten, amely a főváros legnagyobb és legszebb kikapcsolódási helyszíne lesz. A Csepel Park tervezéséről szóló konferenciát, amelyet a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) hívott életre, Németh Szilárd országgyűlési képviselő nyitotta meg. Az eseményen mások mellett előadást tartott Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

 

Németh Szilárd elmondta, az elmúlt esztendők egyik legkülönlegesebb zöldfejlesztésére készülnek a Csepel-Szigetcsúcson megvalósuló közpark létrehozásával. A több mint 300 ezer négyzetméter új parkfelület létrejöttével Csepel összes zöldterülete több mint másfélszeresére növekszik majd, ezzel jelentősen javítják a csepeliek és a budapestiek életminőségét.

 

Pihenőhely, élménypont

 

Fürjes Balázs azt emelte ki, hogy a tervezésnél három fő szempontot vettek figyelembe: a terület legyen igazi zöld, családi park; elültetnek ezer új fát, amelyek értelemszerűen nyolc-tíz év múlva lesznek akkorák, hogy kellő lombot adjanak; lesz itt pihenőhely, élménypont, látogatóközpont, játszóterek, sportolásra alkalmas eszközök. Összességében egy olyan találkozási hely jön létre, ahová szívesen járnak majd a fiatalok és idősek. Elkezdik a Ráckevei-Duna-ág környezetének megújítását is. Vitézy Dávid megemlítette, hogy a területen szeretnének emléket állítani az egykori repülőtérnek. Folyik a csepeli HÉV nyomvonalának tervezése: Csepelen az Erdősor utcáig hosszabbítanák meg a vonalat, Pest felé pedig a föld alá viszik a vágányokat; a Vágóhídnál találkozna a ráckevei HÉV-vel.

 

Park a családoknak

 

Borbély Lénárd köszönetet mondott a kormánynak, valamint a projekt támogatóinak és tervezőinek a Csepeli Közpark megvalósításáért. Az elmúlt tíz évben a kormány és a főváros vezetése összefogásának köszönhetően Csepel mára jobb, kedvezőbb lakhellyé vált, mint 2010 előtt. Budapest történetében nagy korszakként említhetjük a 2010 utáni időszakot, amikor Csepel is fejlődésnek indult. Előtte elhanyagolt, lesajnált területként bántak vele, noha a főváros aranytartaléka a kerület északi része. A választók visszaigazolták Csepel fejlődésének elismerését, amikor a legutóbbi választásokon újra a jelenlegi vezetésnek adtak bizalmat. A polgármester üdvözölte, hogy a mostani projekt terveibe bevonták a csepelieket is, akiknek az érdekében készül a közpark. A Csepeli Közpark megépítése gyermekbarát és családbarát, s Csepel vezetése is hasonló elképzelések szerint valósította meg a fejlesztéseket az eltelt évtizedben. Példaként említhető a Kis-Duna-part kialakítása, amelyet nem építettek be, hanem felújították a napközis tábort és létrehozták a közkedvelt Kolonics sétányt. Most a Hollandi úton található ifjúsági tábort újítják fel, ahol sport-, rekreációs célú területet hoznak létre a lakók véleményének figyelembevételével. „Köszönet a kormánynak, hogy az összefogás jegyében ebben is támogatja a csepelieket” – mondta Borbély Lénárd.

Utoljára frissítve: 2022. február 10. csütörtök, 09:44