Közösségi tervezéssel újabb fejlesztés indul Csepelen Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2022. január 27. csütörtök, 08:56

bl webreLassan megszokhattuk, hogy minden évre jut valamilyen nagyszabású önkormányzati beruházás a kerületben. Idén sincs ez másként. Tavaly átadták a Csepeli Napközis Tábort, idén megkezdődik a volt ifjúsági tábor fejlesztése. Borbély Lénárd polgármesterrel ennek fontosságáról, módjáról és arról is beszélgettünk, hogy miért fontos az itt élők bevonása a fejlesztésekbe.

A Hollandi úton tavaly nyár óta működik a teljesen megújult Csepeli Napközis Tábor. Szinte közvetlenül mellette van az egykor úttörőtáborként funkcionáló Csepeli Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont, korábbi nevén ifjúsági tábor, ahol most nagyszabású fejlesztésbe kezdene az önkormányzat. Miért van szükség egy újabb táborra egymás szomszédságában?

A csepeli önkormányzat fejlesztési döntései középpontjában hosszú idő óta a családok, a gyerekek vannak. Ezért is építettük meg az óriási népszerűségnek örvendő Rákóczi Kert ‒ Családok Parkját, a játszótereinket, vagy éppen a tavaly átadott napközis tábort. De ide sorolhatnám a bölcsőde- és óvodaudvarfelújításokat és a nagyszabású iskolafelújítási programunkat is. A sok fejlesztés nem szól másról, mint a közösségépítésről, a közösségi élet tartalmasabbá tételéről, Csepel szebbé és élhetőbbé tételéről. Ezzel bíztak meg a választók. Ez az egyik legfőbb célunk, az eredmény pedig a látogatók számán lemérhető: ez jól mutatja, hogy óriási igény lett az ilyen típusú intézményekre. Visszatérve: a lerobbant ifjúsági tábor fejlesztését megígértem én is, és a helyi Fidesz is a csepelieknek, a területen kizárólag sport- és rekreációs célú fejlesztésekben gondolkodtunk, nem engedjük beépíteni. Számomra az is egyértelmű, hiszen közvélemény-kutatás is alátámasztja, hogy a partszakasz beépítését nem támogatja a helyi lakosok nyolcvan százaléka, azt viszont igen, hogy a terület kizárólag önkormányzati tulajdonban maradjon. 2010 óta, és azt megelőzően is ezt képviselte együtt gondolkodó közösségünk. Emellett persze fontos szempont volt az is, hogy a napközis táborba nem fér el mindenki a nyári gyermekfelügyelet megszervezése kapcsán, a gyerekek és családok érdekében szükséges tehát a fejlesztés. Fontos ugyanakkor, hogy kizárólag olyan beruházás valósuljon meg ezen a részen, amely a csepeliek érdekeit szolgálja, és amit az itt élők támogatnak.

Melyek lennének a fontosabb fejlesztési irányok?

Fontos tudni, hogy korábban elindult már egy fejlesztés a területen. 2016-ban, Tarlós István főpolgármester támogatásával megújulhatott a létesítmény csónakháza, valamint a négy szálláshelyként igénybe vehető apartmanház. A későbbiekben a terület műfüves labdarúgópályával gazdagodott. Most viszont szeretnénk ‒ ahogy a Rákóczi Kert és a volt Görgey iskola helyén létrejött park esetében is történt ‒ közösségi tervezéssel tovább fejleszteni az ifjúsági tábort. A csepeli önkormányzatban régóta úgy gondoljunk, hogy a fejlesztési irányokat illetően döntsenek maguk a csepeliek. Mi pedig ezt tiszteletben tartva újítunk.

Megtudhatnánk részleteket?

Rengeteg ötletünk van, ezeket a megfelelő fórumokon eljuttatjuk a lakosokhoz. Felvetődött például, hogy a volt ifjúsági parkot megnyissuk a Kolonics György sétány és a Kis-Duna-part irányába. Meglátjuk, mi erről a csepeliek véleménye. De fontos lesz dönteni arról is, hogy miként újuljon meg a terület, milyen funkciói legyenek, mit látnának itt szívesen a lakosaink. Aztán itt van a névválasztás kérdése. Maradjon ifjúsági tábor? Esetleg egy híres csepeliről kapjon egy új nevet? Esetleg a kiváló olimpiai és világbajnok kenusunkról, Kolonics Györgyről lehetne elnevezni az új tábort. Róla van már elnevezve sétány, de mi nem zárkózunk el semmitől, hiszen ezt a nevet is büszkén viselhetné a Kis-Duna ezen szakasza. Természetesen erről is megkérdezzük a csepelieket. Szeretnénk még szorosabbra fűzni a kapcsolatot a lakosokkal. Célunk, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a fejlesztési irányokat illetően. A civilek és az itt élők egyaránt.

TK

Utoljára frissítve: 2022. január 27. csütörtök, 09:10