Korszerű orvostechnikai eszközöket kapott a Tóth Ilona szakrendelő

Kategória: Fejlesztések 2021. december 20. hétfő, 15:22

269708490 433138391707344 6230351406897687979 n

Korszerű képalkotói diagnosztikai berendezéseket adtak át a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat (TIESZ) épületében hétfőn. Az új eszközök értéke 278 millió forint. A kerület az Egészséges Budapest Program keretében 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott az egészségügy fejlesztésére, korszerűsítésére az elmúlt két és fél évben. Ezt az összeget a csepeli önkormányzat mintegy 200 millió forinttal megtoldotta – közölte sajtótájékoztatón Borbély Lénárd polgármester, aki megköszönte a kormánynak a támogatást és Németh Szilárd államtitkárnak, országgyűlési képviselőnek a közbenjárását. Az eseményen megjelent Németh Szilárd, dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója és a csepeli önkormányzat alpolgármesterei.

Borbély Lénárd elmondta, hogy az új eszközök átadásával a kerületben élőknek biztosítanak magasabb színvonalú egészségügyi ellátást. Decemberben leszállítottak egy teljes test csontsűrűség mérésére alkalmas berendezést és egy mennyezeti sínes digitális röntgengépet. Az épületben megkezdődött az egynapos sebészet és gyermeksebészet kialakításának kivitelezése. Jelenleg a bontási munkálatok zajlanak. Az egynapos sebészeten nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti, kézsebészeti, ortopédiai, sebészeti műtéteket fognak végezni. Kialakítanak egy hozzá kapcsolódó két négyágyas kórtermet. A képalkotó eszközök beszerzésével lehetőség nyílik rá, hogy Csepelen folyamatosan végezhessenek mammográfiai szűrést és szükség esetén megoldható legyen a citológiai mintavétel is. Az új ultrahang berendezések üzembe helyezésétől azt várják, hogy csökkennek a várólisták. A tervek szerint tavasszal vagy nyár elején újabb korszerű orvosi eszközökkel bővül a szakrendelő eszköztára. 

Németh Szilárd megemlítette, hogy az Egészséges Budapest Program nemcsak Magyarország, hanem a közép-európai régió legnagyobb egészségügyi fejlesztési programja, amelyre 700 milliárd forint költségvetési forrást szán a kormány. Ennek keretében a közép-magyarországi régióban többek között 32 szakrendelő informatikai és orvostechnikai fejlesztése kezdődött el 2017-ben. Ráadásul nemcsak informatikai, orvostechnikai fejlesztéseket valósít meg a kormány, hanem a meglévő egészségügyi intézmények épületeit is felújítja. Kitért arra, hogy 2010 előtt az akkori kormányok nem hajtottak végre fejlesztéseket, hanem kórházakat zártak be. Ennek esett áldozatul a csepeli kórház is, amelyet leromlott állapota miatt fel kellett volna újítani, ehelyett inkább megszüntették 2003-ban. A korábbi kormány kórházi napidíjat és a vizitdíjat vezetett be, s korszerű műszerek beszerzése helyett felesleges trezorokat vásárolt a betegek számára. Összességében 500 milliárd forintot vontak el az egészségügyi ágazattól.

 

A képviselő utalt rá, hogy 2010 óta 2,5-szeresése emelkedett az orvosok fizetése, a szakápolók újabb 20 százalékos béremelésben részesülnek, és megmentették a csepeli Weiss Manfréd Kórházat, amely azóta a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház rehabilitációs részlegeként működik. Az Egészséges Budapest Program fejlesztéseivel a csepeliek 21. századi egészségügyi ellátást kapnak. A programban tevékenyen vett részt a nemrég elhunyt dr. Juhász György, a TIESZ nyugalmazott főigazgatója, jelenleg pedig dr. Dobák András, aki most látja el a főigazgatói tennivalókat.

Cs. A.

Utoljára frissítve: 2021. december 20. hétfő, 15:38