Elkezdték a Jedlik Ányos Gimnázium felújítását

Kategória: Fejlesztések 2021. november 18. csütörtök, 14:46

IMG 7588Elkezdték a Jedlik Ányos Gimnázium épületének felújítását, miután megtörtént a munkaterület átadása november 18-án. Az erről szóló jegyzőkönyvet a kivitelező Laterex Építtető Zrt. és az építtető Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. képviselői aláírták. Az eseményen megjelent Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán közneveléséért felelős államtitkár, Borbély Lénárd polgármester, Bese Benő, a gimnázium igazgatója, valamint Csepel más közéleti személyiségei.

Németh Szilárd arról beszélt: már polgármestersége idején törekedtek rá, hogy a Jedlik gimnáziumot a hagyományaihoz híven fejlesszék. Az iskola korábban bencés gimnázium volt, amely szellemiségében a magyar államiság őrzőjeként működött. Nem kizárólag egy iskolaépületet akarnak megújítani, hanem a legjobbak közé kerülni. A feladatok megbeszélése érdekében társadalmi egyeztető bizottságot hoztak létre, amelynek észrevételeit figyelembe vették. A felújítás alapelve a múlt tisztelete, a jelen támogatása és a jövő építése. Szempontként szerepelt a diákok testi és lelki fejlesztése, az európai mérce elérése, a minőségi szemlélet és a hagyománytisztelet követése, valamint az, hogy az intézmény Csepel büszkesége legyen. Az új épület méretében nagyobb, minőségében pedig színvonalasabb lesz a mostaninál. A nagy előadóteremben például 215 ember fér majd el egyszerre. Uszoda azonban nem épül, mert a diákok nem akarták. A gimnázium tanulói átmenetileg az egykori Fodor József Egészségügyi Szakképző iskola és Gimnázium épületébe költöztek, amelyet előzőleg 800 millió forintból felújítottak, de szükség esetén elvégzik a további javításokat is.

 

Maruzsa Zoltán szerint a cél az, hogy a Jedlik a 21. század technikai feltételeinek megfelelő gimnáziumává váljon. Ezzel gazdagodik a kerület, javul az oktatás színvonala. A kormány olyan oktatáspolitikai fejlesztést valósít meg, amely párját ritkítja. Az országban kilencszáz helyen 350 milliárd forint értékben zajlanak hasonló beruházások. A főváros agglomerációjában tizenhat helyen kezdődtek fejlesztések. Fontosak a sportcélú beruházások is, amelyek a Jedlikben is megvalósulnak, mert ezzel az egészségügy fejlesztésének ügyét is szolgálják.

 

Juhász Roland úgy fogalmazott, hogy az ország egyik legszínvonalasabb iskolája újul meg, amely Közép-Európa egyik legkorszerűbb oktatási intézménye és kulturális központja lesz. Egy álom valósul meg nettó 16 milliárd forintért. A kívül-belül felújított épületben egyebek közt lesz új könyvtár, múzeum, levéltár, kápolna, imaterem. Az új intézmény méltó lesz Jedlik Ányos nevéhez.

 

Borbély Lénárd polgármester lapunknak korábban elmondta, hogy a csepeli önkormányzat döntése nyomán már semmi sem állhatja útját a Jedlik Ányos Gimnázium felújításának. Noha a kormány 2017-ben mintegy 5 milliárd forintot biztosított az önkormányzatnak a felújításra, hamar kiderült, hogy az összeg nem lesz elég. Mivel az építőipari árak is elszálltak, az épület teljes környezetének átépítésére, modernizálására és bővítésére félretett pénz kevésnek bizonyult. Ezért a kormány vette át a beruházást, amelyet a BMSK Zrt. valósít meg. A kivitelezés nettó 16 milliárd forintba kerül, az összeget állami forrásból biztosítják. Az önkormányzat mindenben együttműködik az állami beruházó céggel és mindenben segít a kivitelező cégnek.

 

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a bontási, majd építési munkálatok zajjal és porterheléssel járnak, amelyet igyekeznek csökkenteni, egyúttal minden csepelitől türelmet és megértést kért. A kormánnyal és a kivitelezővel való szoros együttműködésben azon dolgoznak, hogy a lehető legkisebb kellemetlenségekkel történjen meg a felújítás.

 

Borbély Lénárd utalt rá: az önkormányzat az elmúlt években – az óvodaudvar-felújítások és egyéb fejlesztések mellett ‒ több csepeli iskolát is felújított. A Jedlik Ányos Gimnázium újjáépítése országos szinten is kiemelkedő. A műszaki átadás időpontja 2023 második felében lesz. A felújítás után az ingatlan a csepeli önkormányzat tulajdonában marad, és a jedlikes diákok újra birtokba vehetik.

Cs.