Időpontkérés a háziorvosnál, új eszközökkel bővül a szakrendelő

Kategória: Fejlesztések 2021. július 02. péntek, 10:38

tiesz123A harmadik hullám végét jelezve június 18-án Müller Cecília tiszti főorvos és Kásler Miklós miniszter arra kérte a háziorvosokat, hogy az alapellátásban álljon vissza a régi rend, biztosítsák a személyes megjelenéssel járó vizsgálatokat, és térjenek vissza a pandémia előtti szabályokhoz. Ahogy fogalmaztak: a járványügyi intézkedések és a magas átoltottsági arány miatt a koronavírus-járvány harmadik hulláma véget ért Magyarországon.

A háziorvosi ellátásban a járvány első hulláma során elrendelt korlátozó intézkedéseket az első hullám végén visszavonták, azóta a járványügyi szabályok és előírások, valamint az NNK által kiadott aktuális eljárásrend betartása mellett az alapellátásban semmilyen a betegellátást, a betegekkel való személyes találkozást érintő korlátozó intézkedés nincs hatályban. „Minden korlátozás nélkül biztosítani kell a személyes találkozás, a betegvizsgálat lehetőségét, mind a háziorvosoknál, mind pedig a házi gyermekorvosoknál” ‒ mondta el lapunknak dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója.

Hangsúlyozta, a háziorvosok semmilyen címen nem utasíthatják el a pácienseket. „A veszélyhelyzet december 18-áig továbbra is érvényben van. Ez azt jelenti, hogy az előzetes időpontkérés továbbra is szükséges. A háziorvosok azonban nem zárhatják kulcsra a rendelőt, nem várakoztathatják a betegeket az utcán, ha valaki sürgős panasszal érkezik, el kell látni” – emelte ki a főigazgató.

 

Még zajlanak az oltások, a szűrőbusz befejezte munkáját

 

Folynak a második körös oltások a szakrendelőben. Június 24-25-én jórészt Moderna oltásokat adtak be a TIESZ-ben, július 28-29-én pedig AstraZeneca-vakcinákat. A négynapos oltási kampány során háromezren kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, ezzel együtt júniusban összesen hatezren. „Sajnos egyre kevesebben jelentkeznek oltásra, pedig több országban is újra felütötte a fejét a járvány. Arra biztatok mindenkit, aki még eddig nem tette meg, most oltassa be magát” – fűzte hozzá Dobák András. A szűrésről kérdezve pedig elmondta: június 24-én befejezte munkáját a csepeli szűrőbusz. Egyelőre a tesztelés szünetel. A legközelebbi helyszín, ahol koronavírus-szűrést végeznek, a IX. kerületben, a Határ út 50/A alatt található. Ezt az állomást is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat üzemelteti, hétköznap 8 és 16 óra között, hétvégén azonban zárva tart.

 

Mammográf, csontsűrűség-vizsgáló

 

Dr. Dobák Andrástól megtudtuk, hogy jelenleg az informatikát és a képalkotó diagnosztikát érintő közbeszerzés is folyik, mely nyár végére lezárul. Ennek köszönhetően pedig új eszközökkel bővül a rendelő, új számítógépeket, monitorokat és nyomtatót kapnak, a lassú, elavult gépek helyére. Ezenkívül a háziorvosi praxisok is ajándékba kapnak az önkormányzattól egy-egy notebookot és nyomtatót. Korszerű digitális röntgen és új ultrahangkészülékek is érkeznek a TIESZ-be. Ez érinti a nőgyógyászatot, a kardiológiát, valamint az urológiát is. Augusztus végére egy digitális mammográf és egy csontsűrűség-vizsgáló készülék is várható. „Most mammográfiás vizsgálatra a Kapás utcába kell menniük a kerületieknek, de ha meglesz a készülék, a környékbeli kerületekben, településeken élők is itt, a TIESZ-ben vehetik igénybe a vizsgálatot. Az új, korszerű mammográfiás centrumban a citológiai mintavételre is lehetőség lesz. Ez nagy előrelépést jelent és a szűrésre való hajlandóságot is növeli” – fogalmazott Dobák András.