Folytatódik a Csepeli Gerincút tervezése Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2020. február 06. csütörtök, 14:19

gerincut egyeztetes

A Csepeli Gerincút továbbtervezéséről tartott projektmegbeszélésen elhangzott, a fejlesztés célja a csepeliek közlekedésének élhetőbbé tétele. A terv várhatóan 2023-ra készül el, a kivitelezés pedig 2024-ben kezdődhet.

Az érintett önkormányzatok (Csepel, Szigetszentmiklós, Halásztelek), valamint a BKK Zrt., a Magyar Közút Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. részvételével projektmegbeszélést tartottak a Csepeli Gerincút folytatásáról.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a projektmegbeszélésen elmondta, a Csepeli Gerincút megvalósításának igénye már 1993-ban napirendre került, melynek első szakasza, a Teller Ede út 2012-ben el is készült. A gerincút meghosszabbításának megvalósítása az M0-s autóútig nagymértékben segítené a csepeli lakosok élhetőbb közlekedését, mivel jelenleg csúcsidőben hatalmas dugók terhelik az utakat, főként az agglomeráció átvonulása miatt, valamint nagy problémát okoz az áthaladó tehergépjármű forgalom is. Megemlítette, az érintett útvonalon a lakosságot az is hátrányosan érinti, hogy e miatt a lakóingatlanok értéke itt alacsony.

 

A megbeszélésen felszólaló Gyulai István, Csepel főépítésze lapunknak elmondta, a gerincút teljes szakaszát a BKK Zrt. fogja megterveztetni, a kivitelezést pedig vélhetően a NIF Zrt. fogja végezni. – Elsődleges szempont, hogy a 40 tonnás kamionok ne a II. Rákóczi Ferenc úton haladva közelítsék meg a csepeli ipari és logisztikai területeket, illetve az M0-s körgyűrűt, hanem lakatlan útvonalon. Év végére elkészül a döntéselőkészítő tanulmány, amely alapján az érintettek kiválasztják az optimális nyomvonalat, meghatározzák a tervezett útszélességet – mondta a főépítész. Hozzátette, a Gerincút a Posztógyár utcától folytatódna az M0-s körgyűrűig.

 

Az egyik legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kamionforgalmat a Dunához közelebbi nyomvonalra terelnék, amely a Cseresznyefa utcánál csatlakozna a II. Rákóczi Ferenc útra, majd onnan egy 2X2 sávos út haladna az M0-s felé. Gyulai István kiemelte, a tervezés során számos tényezőt kell figyelembe venni: például megvizsgálják a káros környezeti hatásokat és ahol szükséges, zajvédelmi falat építenek. Az érintett Nagy-Duna mentén lévő terület ivóvízbázis hidrogeológiai védőövezete, továbbá az új nyomvonal árvízvédelmi védmű is egyben, ezért a tervezés során figyelembe kell venni és betartani az ide vonatkozó szabályzatokat és előírásokat. A tanulmányterv az autóbuszsáv forgalmának vizsgálatára is ki fog térni.

 

Jelenleg tehát az előkészítő munka folyik, a terv várhatóan 2023-ra készülhet el, a kivitelezés pedig 2024-ben kezdődhet. A cél a csepeliek élhetőbb közlekedése, ezért mintegy 12 közlekedési csomópontot és intelligens közlekedési rendszert is kialakítanak. A BKK Zrt. kérte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a Csepeli Gerincút fejlesztése kerüljön be a nemzetgazdaságilag kiemelt projektek közé.

Utoljára frissítve: 2020. február 07. péntek, 09:55

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail