Nyomtatás

Borbély Lénárd csepeli polgármester: Két-három éven belül a felújított csepeli HÉV-en lehet majd utazni Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2019. szeptember 26. csütörtök, 14:06

TBE 5110A Csepeli HÉV felújításáról, átfogó rekonstrukciójáról tartott közös sajtótájékoztatót Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Borbély Lénárd polgármester szeptember 26-án a Szent Imre téren. A politikusok bejelentették, a magyar kormány és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával az elkövetkező években megújul a csepeli HÉV. A felújított nyomvonalon új, modern szerelvényeket állítanak forgalomba, meghosszabbítják a Hév vonalát a Kálvin térig, a korszerűsítés utolsó szakaszában pedig a ráckevei HÉV-vel is megteremtik az összeköttetést.

 

 

„A közlekedés egy város versenyképességének, fejlettségi szintjének alapvető eleme, amely meghatározza, determinálja, befolyásolja az itt élők hétköznapjait” –fogalmazott Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Egyúttal hangsúlyozta, nem volt átfogó HÉV rekonstrukció a fővárosban az 1980-as évek óta. A fejlesztésekre azonban égetően szükség lenne, így belátható időn belül megkezdődik a Csepeli HÉV korszerűsítése, de a ráckevei és a szentendrei vonal felújítása is kiemelten fontos. Az új járművek vonatkozásában az előzetes típusengedélyek már rendelkezésre állnak és nemsokára a feltételes közbeszerzés kiírása elől is elhárul az akadály. A tervek szerint két-három éven belül felújított nyomvonalon, új járművek közlekednek majd Csepelen. A belvárosban a szerelvényeket a föld alá vezetik le, a Kálvin tér érintésével gyakorlatilag közvetlen metrókapcsolat épül ki. Szeneczey Balázs ugyanakkor kitért arra is, hogy a Fővárosi Önkormányzat Budapest déli városrészében további átfogó fejlesztéseket kíván végrehajtani, amelynek Csepel fontos ékköve lesz.

„Csepel reneszánszát éli, hiszen a kormánnyal és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve olyan fejlesztéseket tudtunk és tudunk megvalósítani, amelyek a kerületünket nagyon magasra fogják emelni és a csepeliek életminőségét is nagyban javítják majd” – hangsúlyozta Borbély Lénárd polgármester. Kiemelte, tavaly novemberben döntött arról a kormány, hogy a budapesti elővárosi gyorsvasút vonalakat egységes rendszerben korszerűsíti, fejleszti. A felújítás egyrészt tartalmazza a sínpárok rekonstrukcióját, másrészt a járművek cseréjét is. A tervek szerint gyors, alacsonypadlós, klimatizált szerelvények állnak forgalomba, melyek teljes egészében megfelelnek a mai kor igényeinek. Ugyanakkor egy következő fejlesztési ütemben meghosszabbítják a csepeli HÉV vonalát a Kálvin térig, végül a ráckevei HÉV-vel is létrejöhet az összeköttetés. A korszerűsítési munkálatokat a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja irányítja. Várhatóan néhány héten belül kiírható a feltételes közbeszerzés, melynek révén 2021 végére már az új szerelvény prototípusa közlekedhet majd a vonalon - tette hozzá Borbély Lénárd.

 

TBE_5080.jpg TBE_5081.jpg TBE_5084.jpg

TBE_5086.jpg TBE_5089.jpg TBE_5091.jpg

TBE_5094.jpg TBE_5096.jpg TBE_5099.jpg

TBE_5101.jpg TBE_5110.jpg TBE_5114.jpg

TBE_5116.jpg TBE_5118.jpg TBE_5127.jpg

TBE_5138.jpg TBE_5140.jpg TBE_5141.jpg

Utoljára frissítve: 2019. szeptember 26. csütörtök, 14:58