Továbbra is hajrá Csepel!

Kategória: Fejlesztések 2019. július 18. csütörtök, 13:53

fb link hirfolyam2014-ben a csepeliek akaratából polgármesternek választottak meg, emellett a képviselő-testület többségét is megkaptam, így minden adott volt az elmúlt 5 évben a sikeres munkához. Azt ígértem, hogy minden csepeli polgármestere leszek és legjobb tudásom szerint fogok dolgozni. Az évek alatt sokszor elgondolkoztam azon, hogy mit is tettünk a kerületünk érdekében és vajon ez elegendő-e. Ilyenkor érdemes leülni és számot vetni, hogy mi is történt az elmúlt években. Én ezt megtettem, a teljesség igénye nélkül. Vegyük sorra talán a legfontosabbakat.

A csepeli önkormányzat a megtakarításoknak és a hatékony gazdálkodásnak köszönhetően az elmúlt öt évben az összes fővárosi kerület közül az egyik legtöbb beruházást hajtotta végre, ezekre külön-külön büszkék vagyunk. A kormánnyal és a fővárossal folytatott szoros együttműködésnek köszönhetően milliárdos fejlesztések történtek a kerületben. 17 kilométernyi utat építettünk, sikerült teljes egészében megújítani a Szent Imre teret, őszre az összes bölcsőde- és óvodaudvar megújítása befejeződik, 2020-tól pedig minden általános és középiskola felújításra kerül. A fővárossal együttműködésben több ütemben fejlesztettük a Kis-Duna-partot, megújult a Daru-domb, a sétány, kiépült a közvilágítás, folytatódik a Kis-Duna-part fejlesztése, a Napközis tábor újjáépítése.

 

Kiemelt fejlesztésként említhetjük a Rákóczi Kert - A Családok Parkját. A park része annak a fizikai megújulásnak, szemléletváltásnak, amely már jó néhány éve jellemzi az önkormányzatot. Csepel kifejezetten családbarát kerület, kiemelt figyelmet kapnak a gyerekek, a családok és az idősek. A megújult intézmény valamennyi korosztály számára változatos programokat kínál. A parkban egy 500 méter hosszú futópálya épült, van itt több modern játszótér, egy 900 négyzetméter alapterületű kisautópálya és egy multifunkcionális sportpálya is.

 

A 100 millió forintnál nagyobb értékű csepeli fejlesztések száma összesen 26.

Többmilliárd forint értékben 17 kilométernyi új út épült meg Csepelen 2015 és 2019 között. Az utakkal együtt járdákat és csapadékvíz-elvezetőket is épített az önkormányzat.

A Csepeli Strandfürdő teljes körű felújításának II. üteme 2018-ban, bruttó több mint 230 millió forint értékben valósult meg. A strandfürdő felújításának III. üteme 2019-ben zajlik le, bruttó több mint 400 millió forint értékben.

A Radnóti Miklós Művelődési ház előtti parkot bruttó 250 millió forint értékben újítjuk meg.

Csepelen az összes bölcsőde- és óvodaudvar megújítása befejeződik 2020-ra. A projektben 23 óvoda, 2 iskola, 4 bölcsőde érintett. Összértékük milliárdos nagyságrendű.

A „Csepel déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja” program keretében 1,321 milliárd forintból megszépültek a panelházak, újjáéledtek a környékbeli parkok és játszóterek, új külsőt kapott Csepel főtere, a Szent Imre tér is.

Épületfelújításra került sor a Kossuth Lajos utcai panelépületeken. A felújítás közvetlenül 320 lakást érintett. A beruházás összköltsége: bruttó 579 millió forint.

Az Otthon Melege program keretében szintén panelházakat újítottunk fel, ennek összköltsége 250 millió forint. Az energiamegtakarítást jelentő korszerűsítéshez a csepeli önkormányzat több mint 33 millió forinttal járult hozzá.

A Daru-domb a TÉR_KÖZ pályázat keretében újult meg részben fővárosi, részben önkormányzati forrásból. Több mint 33000 m2-en újult meg a zöldfelület és a teljes Daru-domb. A projekt összköltsége több mint bruttó 330 millió forint.

Megtörtént a Királyerdei Művelődési Ház – színházterem komplex felújítása, bruttó 200 millió forintból.

A Szent Imre téren pavilonsort alakítottunk ki és az üzlethelyiségeket kiadtuk. Az összérték: kerekítve bruttó 100 millió forint.

Megújítottuk a Szent Imre téri zöldterületet bruttó 303 millió forintból.

Túl vagyunk a Brenner János park (a Széchenyi iskola előtti tér) fejlesztésén fele részben önkormányzati és fele részben fővárosi forrás bevonásával a TÉR_KÖZ 2018 pályázat keretében. A beruházás összértéke bruttó 200 millió forint.

Épületenergetikai fejlesztés történt három csepeli nevelési intézményben. A beruházás összege bruttó 200 millió forint.

További épületenergetikai fejlesztés volt három csepeli óvodában, bruttó 174 millió forint értékben.

A Csepeli Sport-, szabadidő- és rendezvényközpontot korszerűsítettük, részben önkormányzati és részben fővárosi TÉR_KÖZ pályázatból, bruttó közel 100 millió forintból.

A Nagy Imre Általános Művelődési Központ csarnokát felújítottuk, részben TAO-s pénzből. A beruházás összértéke bruttó 150 millió forint volt.

Teljes egészében megújítottuk a Rákóczi Kertet – A Családok Parkját. A Kert kisebb részben fővárosi, nagyobb részben önkormányzati forrásból épült meg. A költsége bruttó 550 millió forint.

A Nagy Imre Általános Művelődési Központ mellett kézilabda sportcsarnok létesül a Csepel DSE részére 70% TAO támogatással. A beruházás összköltsége bruttó 858 millió forint.

Felújítottuk a Petz Ferenc utcai sportpályákat és környezetét. A beruházás összköltsége megközelítőleg bruttó 100 millió forint.

A sportolási lehetőségek további bővítését biztosítja az a „Budapest Pályaépítési Program”, melyet a Magyar Labdarúgó Szövetség ajánlott önkormányzatunk figyelmébe. A konstrukció tartalmazza egy nagyméretű, 68x105 méter területű labdarúgó pálya, valamint hozzá kapcsolódóan az öltözőépület és a pálya világítási hálózatának kialakítását is. A költségek 90 százalékát a szövetség vállalja, önkormányzatnak pedig mindössze 10 százalékos önrésszel kell hozzájárulnia. Az összköltség bruttó 360 millió forint.

Csepelen, 2014 és 2019 között, önkormányzati és más forrásból megvalósuló beruházások összértéke: 10 milliárd 200 millió forint volt. Mindehhez egy fillér hitelt sem kellett felvenni, csak jól gazdálkodni.

A kézzel fogható és szemmel látható beruházások mellett rengeteg kulturális és családi, valamint nyugdíjas programmal gazdagítottuk a kerület életét.

Kiemelt figyelmet fordítottunk a gyerekek és a családok támogatására, Csepel minél zöldebbé tételére, éppen ezért ültettünk több ezer fát kerületszerte.

A felsorolás korántsem teljes, de arra alkalmas, hogy összeszedetten áttekintsük közös ügyeinket.

 

Továbbra is hajrá Csepel!

Borbély Lénárd

Csepel polgármestere

Utoljára frissítve: 2019. július 19. péntek, 09:35