Jelentős fejlesztések a kerületi egészségügyben

Kategória: Fejlesztések 2019. július 16. kedd, 08:50

Egeszseges Budapest ProgramA csepeli önkormányzat milliárdos egészségügyi beruházásokat hajtott végre az elmúlt években. A Csepel.hu összeszedte a tervezett és a folyamatban lévő ilyen típusú fejlesztéseket.

Morovik Attila alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta, a kerületben kiemelt program az egészségügy fejlesztése. „A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatban több százmillió forintos fejlesztést hajtottunk végre, ahol korszerű eszközök segítik a gyógyítást. Új szakrendeléseket indítottunk, egyebek között a gyermeksebészetet és a hétvégi gyermekügyeleti ellátást és a gyermek radiológiát. Felújítottuk a tüdőgondozót, új kiegészítő orvostechnikai eszközöket helyeztünk üzembe, és orvosi rendelőket is tataroztunk. Az Egészséges Budapest Program keretében az állami hozzájárulással együtt csaknem kétmilliárd forintot költünk a csepeli egészségügy fejlesztésére. Ennek részeként felújítjuk az egykori szülőotthon épületét. Hamarosan pedig elkészül a Táncsics utcai és a Csikó sétányi rendelő, mely kívülről egy energiahatékonysági pályázat keretében, belülről pedig teljes mértékben önkormányzati forrásból újult meg.” - mondta az alpolgármester.

A Csepel.hu a fentieken kívül összeszedte a megvalósult, folyamatban lévő és a tervezett egészségügyi fejlesztéseket.

- Tóth Ilona Egészségügyi Szakszolgálat (TIESZ) klimatizálása (megvalósult)

 

- TIESZ festése (folyamatban)

 

- Szent István úti rendelők megújítása (megvalósult)

 

- ingyenes oltási program rota vírus ellen (megvalósult), pneumococcus ellen (ősztől)

 

A kormány 1.718.628.482 Ft fejlesztési forrást ítélt meg az Egészséges Budapest Program keretében, melyhez a csepeli önkormányzat 190 958 720 Forint önrészt biztosított. A pénzből az alábbiak kerülnek megvalósításra:

 

Vermes Miklós utcai telephelyen:

 

· Gyerek pulmonológia (a földszinten egy rendelő kialakítása, mely a meglévő és felújított pulmonológiához csatlakozik).

 

· A felújított felnőtt tüdőgyógyászati és tüdőgondozói szakrendelés, valamint a létrehozandó gyermek pulmonológia részére a képtovábbító rendszer kialakítása a központi telephelyen elkészült felvételek értékelésére.

 

· Belgyógyászati szakrendelés

 

· Kúraszerű ellátás, infúziós terápia (a földszinten helyezkedne el).

 

· Mentálhigiénés központ

 

Görgey Artúr tér 8. telephelyen:

 

· Egynapos sebészet kialakítása

 

· Meglévő rendelői egység korszerűsítése

 

· A radiológia teljes digitalizálását követően az ellátás, melybe beletartozik a tüdőszűrés és elkülönített időben a specifikus tüdőbeteg radiológiai vizsgálata is, centralizáltan a Görgey Artúr tér alatt lévő Radiológiai Szakrendelésen fog megtörténni.

 

· a kardiológiai szakrendelés műszerparkjának fejlesztése

 

· a gastroenterológiai szakrendelés műszerparkjának bővítése

 

· Informatika teljes korszerűsítése

 

· Betegfogadási rendszer kialakítása

 

2014-ben meginduló szakrendelések

 

Traumatológia

 

2014-ben megindult a felnőtt traumatológiai ellátás testületi döntés alapján.

 

A szakrendelésre 2016-ban többlet kapacitást kapott az intézet a 2014-ben beadott kérelemre, így megvalósulhat a traumatológiai betegek gondozása az emelkedett óraszám miatt.

 

24 órás felnőtt és gyermek ügyeleti ellátás

 

2015-ben meginduló szakrendelések

 

Gyermeksebészet

 

2015 január elsején indult, feladata a sérült, illetve a sebészeti ellátás tárgykörébe tartozó betegségek ellátása

 

2016-ban meginduló új szakrendelések

 

Foniátria

 

Gégeműtétet vagy sugárkezelést követő beszéd- és nyelési rehabilitációt vállalnak, beleértve a teljes gégeeltávolításon átesett betegek eszközös és eszköz nélküli beszéd-rehabilitációját.

 

Érsebészet

 

Elsődleges feladata az érsebészeti elváltozások felismerése, vagy a panaszok hátterében érsebészeti elváltozások kizárása. A felismert elváltozás mértékének megítélése és korszerű életmódi tanácsok mellett – amennyiben szükséges – gyógyszeres terápia kiválasztása személyre szabottan, illetve beavatkozások végzése. Rendszeres – évenkénti, vagy rövidebb – kontroll vizsgálatok az állapotromlás időben történő felismerése.

 

2016. decemberi Testületi határozat alapján folyamatban van Dióda-lézer beszerzése.

 

Gyermek ortopédiai ellátás

 

Heti 6 órában kizárólag gyerek ortopédiai ellátás történik, ezzel megvalósulhat a csepeli újszülöttek szűrése, a nagyobb gyerekek ortopédiai ellátása (lúdtalp vizsgálat, kezelési terv és mérés) iskolások gerinc vizsgálata és gondozása.

Utoljára frissítve: 2019. július 16. kedd, 15:00