Átadták a Metrans új telephelyét a Salak utcában Kiemelt

Kategória: Fejlesztések 2017. június 16., péntek 11:42

TBE 7330Másfél évvel az alapkőletétel után átadták a német HHLA cégcsoport magyarországi leányvállalatának, a Csepelen működő Metrans Konténer Kft-nek a telephelyét a Salak utcában június 14-én.

A nemzetközi viszonylatban is jelentős beruházás munkahelyeit elsősorban Csepelen hirdetik meg, munkatársaikat igyekeznek innen felvenni. Az új terminál nem csak biztonságosabb a Szabadkikötőben 2009 óta működő réginél, de jelentős terhet is levesz a csepeli közutakról. Korábban ugyanis a Szabadkikötő és az M0-s autópálya között ment a Metrans kamionos forgalma. Mivel az új telephely a Csepel Művekben van, most a kamionos út rövidebb lett, ami főképp a csepeli autósok belvárosba való bejutását könnyíti a csúcsidőszakokban. A Csepel.info hírblog információi szerint a 24 órás nyitva tartásnak köszönhetően a kamionforgalom is jobban eloszlik. Így kevésbé terheli a konténerterminál a csepeli közúti közlekedést a csúcsidőszakokban. A terminál minden tekintetben új: nem más terminálok elavult gépeit, hanem az áruszállítás-átrakodás valamint a környezetvédelem szempontjából is legkorszerűbb eszközparkkal szerelték fel. Ennek köszönhetően a daruk például halkabbak a világ más termináljain használtaknál.

A Metrans ezen kívül 500 millió forintot ad az önkormányzatnak közútfejlesztésre, de azt is vállalta, hogy a vonatközlekedést a csúcsidőn kívül bonyolítja le. Ez szintén könnyebbséget jelent az eddigihez képest, hiszen egy-egy tehervonat áthaladása óriási torlódást tudott kiváltani a Weiss Manfréd útnál a reggeli és délutáni órákban. A beruházás egyébként is hat az útfejlesztésekre. Éppen az átadás napján született döntés arról a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a csepeli gerincutat a korábban tervezettel ellentétben nem kettő, hanem csak egy ütemben építik tovább.

Logisztikai óriás jött Csepelre

A világ egyik legnagyobb logisztikai vállalata a kedvező földrajzi adottságok és befektetési lehetőségek miatt választotta Csepelt a térség központjául. Borbély Lénárd polgármester üzenetében elmondta, hogy Csepel újra felkerül a világgazdaság térképére. Németh Szilárd országgyűlési képviselő gratulált a Metransnak, mert rövid idő alatt szép munkával tette rendbe az egykori gyár ezen területét. Az eseményen megjelent Angela Titzrath, a HHLA cégcsoport elnöke, Kiss Péter, a Metrans Konténer Kft. vezérigazgatója, valamint Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek.

Angela Titzrath jelentős lépésnek nevezte a beruházást a cég életében. „A budapesti, csepeli helyszínnel Európa szívében hoztunk létre egy stratégiai csomópontot. Ideális a hely, mert ezzel összekötjük a leglényegesebb közlekedési útvonalakat az Északi-tengertől a Földközi-tengerig, beleértve Németországot is. A vasúton történő konténerszállítással csökkentjük az utak forgalmát, ami által kíméljük a környezetet. Magyarország és Hamburg között az áruszállítás 85 százaléka már a környezetbarát vasúton történik. A budapesti, csepeli központtal gyorsabban, rugalmasabban tudjuk kiszolgálni az ügyfeleinket. A Duna reáadásul lehetőséget kínál arra, hogy az európai vízi útvonalakat is összekössük. (…)  Magyarország vonzó a német befektetők számára. Jelenleg 730 német cég működik az országban, amelyek 174 ezer embernek adnak munkát” – mondta Angela Titzrath.

Mindkét fél nyert az új terminállal

Németh Szilárd parlamenti elfoglaltsága miatt üzenetében közölte: Magyarország és Csepel számára óriási eredmény, hogy a világ egyik legnagyobb logisztikai vállalata minket választott régiós központjának, ahol több tízmillió euró értékű beruházást valósított meg. „Mégis vannak olyanok, akik azon mesterkednek, hogy a hasonló sikereket megakadályozzák, vagy legalább elvegyék a sikerélményt.” (…) „Annak a célnak az eléréséhez, hogy Magyarország a kelet-nyugati és az észak-déli nemzetközi áruforgalomnak megkerülhetetlen csomópontja legyen, a Metrans vasúti-közúti átrakóterminálja és a hasonló fejlesztések nagyban hozzájárulnak. Ezért a mai terminálátadásnak magyarként és csepeliként duplán örülhetünk. Köszönet illeti a Metranst, hogy rendbe hozta a volt Csepel Műveknek ezt a szegletét, ahol évtizedekig sorsára hagyott kohósalak-lerakó volt csupán, most pedig a térség egyik legjelentősebb logisztikai központjának avatásán állhatunk. Körülöttünk sínek, vasúti szerelvények, hatalmas daruk, dolgos kamionok, teli konténerek – minden, ami egyet jelent a gazdaság sikerével” – húzta alá Németh Szilárd.

Borbély Lénárd a fővárosi közgyűlési munkája miatt nem lehetett jelen az avatáson, ezért Morovik Attila alpolgármester olvasta fel a beszédét.  A polgármester mérföldkőnek nevezte az átadást Csepel számára. „Ma azon dolgozunk, hogy a meglévő adottságokra, a hagyományos szakipari tudásra építve Csepel újra modern ipari központtá váljon. Azt a célt tűztük ki, hogy Csepel a környezetbarát, modern ipar új otthona legyen. (…) A Metrans konténertermináljának megnyitásával nemcsak új munkahelyek százai érkeznek a kerületbe, nemcsak a helyi gazdaság fejlődése kap új lendületet, hanem Csepel mostantól újra felkerül a magyar, sőt a világgazdaság térképére is. (…) Több évtizedig tartó hanyatlás után Csepel ma újra jó erőben van és dinamikusan fejlődik. Csepel önkormányzata jelentős gazdaságfejlesztési sikerként értékeli, hogy a Metrans új és modern átrakodó telephelyét a kerületünkben nyitja meg. (…) A vállalat partneri viszonyban gondolkodott az önkormányzattal, és nyitott volt a csepeliek érdekeinek figyelembevételére. Vállalta, hogy 200 új munkahelyet hoz létre a kerületben, beszállítói lehetőségeket teremt a csepeli vállalkozások számára, nemzetközi üzleti kapcsolatain keresztül aktívan részt vesz további befektetők Csepelre vonzásában, és mindezen túl jelentős összegű közérdekű támogatással segíti a kerület közlekedésfejlesztését és gazdaságélénkítését. Erre mondják, hogy win-win, ahol minden érintett fél nyertes” – idézték Borbély Lénárd szavait.

Kiss Péter vezérigazgató köszönetet mondott a kormánynak és a csepeli önkormányzatnak azért a segítségért, amelyet a konténerterminál megvalósításáért nyújtott. „Az új logisztikai bázis számára kiváló helyszín Csepel. A konténerek vasúti szállításával a zöld logisztikai formát részesítjük előnyben. Vállalatunk számára kulcsszó a környezetvédelem. A Metrans a jövőben is aktív, jó és megbízható partnere marad Csepelnek és Magyarországnak”—mondta Kiss Péter.

A cég vezetői a helyszíni bejáráson közölték, hogy a csepeli telephelyen a 200-as dolgozói létszámot hamarosan el kívánják érni. Minél több csepeli lakos jelentkezését várják a pozíciókra. A bejáráson mindenki hallhatta, hogy a telepen működő gépek, berendezések csendesek, az elektromos működésű óriásdaruk szinte teljesen nesztelenek. Mindezen felül a telep köré 340 méter hosszú 3,5 méter magas zajvédő falat emeltek, hogy véletlenül se zavarják a környéken lakókat. A kamionok az M0-ás autópályáról közlekednek a telep felé, tehát Csepel belső városrészeit elkerülik, ami jelentős javulást hoz Csepel közlekedésében. A terminálra érkező konténerek átlagosan kevesebb mint 24 óráig tartózkodnak a telepen, utána továbbszállítják őket rendeltetési helyükre

Cs. A.  

Utoljára frissítve: 2017. június 19., hétfő 16:36

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail